Pages

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

«Τα 2 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει φέτος η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα»


Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Το ποσό-ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει φέτος η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο Βέρνερ Χόιερ σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας», μιλώντας για «μια αξιοσημείωτη επίδοση σε μια οικονομία όπου οι επενδύσεις υπήρξαν τόσο περιορισμένες, για τόσο μεγάλο διάστημα».

Ο Βέρνερ Χόιερ αναμένεται σήμερα στην Αθήνα με σκοπό να συμμετάσχει στην υπογραφή μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που καταγράφει η Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα της ΕΤΕπ και θα εγκαινιάσει τα νέα και αναβαθμισμένα γραφεία του ομίλου.

Μιλώντας για την επενδυτική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επισήμανε πως η μεγαλύτερη ανάκαμψη παρατηρείται στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα της χρηματοδότησης που έχει τη στήριξη του ΕΤΣΕ. «Η στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Η θυγατρική μας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, κάνει σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα, παρέχοντας προγράμματα εγγυήσεων στις τράπεζες, και πάλι για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ΕΤαΕ επίσης εργάζεται, με ρυθμούς ρεκόρ για να θέσει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία Equifund, η οποία θα προσφέρει, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το απαραίτητο μετοχικό κεφάλαιο για τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του «ότι η επένδυσή μας ύψους 180 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (σίγουρα ένας καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια να προσελκύσει και να διατηρήσει τους πιο ικανούς επιστημονικούς ερευνητές στην Ελλάδα) αρχίζει να αποδίδει καρπούς με την ανακοίνωση του πρώτου γύρου υποτροφιών διδακτορικού που θα επωφεληθούν από τα χρήματα της ΕΤΕπ», και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως ο Βέρνερ Χόιερ είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και το όνομά του συζητείται ως υποψήφιος διάδοχος του Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βέρνερ Χόιερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Κύριε πρόεδρε, επισκέπτεστε συχνά την Αθήνα. Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα αυτή τη φορά;

Επισκέπτομαι την Αθήνα για τρεις λόγους: πρώτον για να συμμετάσχω στην υπογραφή μιας σημαντικής χρηματοδοτικής πράξης με την Τράπεζα Πειραιώς, δεύτερον για να ενημερώσω υπουργούς και άλλους αξιωματούχους για την πρόοδο που καταγράφει η Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τέλος, για κάτι πολύ σημαντικό επίσης: για να εγκαινιάσω τα νέα και αναβαθμισμένα γραφεία του ομίλου της ΕΤΕπ στην Αθήνα.

Τι είναι η Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα και γιατί συσταθηκε;

Ανακοίνωσα τη σύσταση της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα της ΕΤΕπ τον Δεκέμβριο του 2015. Ο σκοπός ήταν απλός: να ενισχυθεί η συνεισφορά που ήδη είχε η Τράπεζα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, με μια ειδική ομάδα και με επιπλέον έμφαση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Καθώς στόχος της Ομάδας ήταν να επικεντρωθεί στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, υπήρξε απόλυτη συνέργεια με το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το ονομαζόμενο Σχέδιο Γιούνκερ και το χρηματοδοτικό του εργαλείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Επομένως, ένας δεύτερος στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες για χρηματοδότηση υψηλότερου κινδύνου που υποστηρίζονται από το ΕΤΣΕ.

Τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής;

Έχουμε προσαρμόσει την επενδυτική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά το πόσο δανείζουμε όσο και για το ποιο λόγο δανείζουμε. Καθώς υπολείπονται τρεις μήνες έως το τέλος της χρονιάς, δεν μπορώ να είμαι ακριβής ακόμα για το ποσό που θα δανείσουμε φέτος, αλλά στοχεύουμε μια επίδοση-ρεκόρ με χρηματοδότησεις ύψους έως 2 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, εκεί που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη είναι στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα της χρηματοδότησης που έχει τη στήριξη του ΕΤΣΕ. Σήμερα, η Τράπεζα υπέγραψε μια σημαντική χρηματοδοτική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία ξεπεράσαμε το όριο του 1 δισεκ. ευρώ για τις δραστηριότητες που έχουν τη στήριξη του ΕΤΣΕ στην Ελλάδα. Μόνο έξι μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Πολωνία) έχουν πετύχει κάτι τέτοιο. Εξετάζοντας το πόσες επενδύσεις έχουν ξεκινήσει μέσω του ΕΤΣΕ σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επίδοση σε μια οικονομία όπου οι επενδύσεις υπήρξαν τόσο περιορισμένες, για τόσο μεγάλο διάστημα. Σε συνδυασμό με τις συναλλαγές ΕΤΣΕ της θυγατρικής μας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), αναμένουμε να κινητοποιήσουμε 5 δισεκ. ευρώ νέων επενδύσεων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρηματοδοτική πράξη με την Τράπεζα Πειραιώς;

Πρόκειται για μια σημαντική συναλλαγή με μια καινοτόμο χρηματοδοτική δομή που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη στήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ελλάδα. Με τη στήριξη του Σχεδίου Γιούνκερ, η ΕΤΕπ θα επενδύσει 350 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) της Τράπεζας Πειραιώς. Θα είναι η πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολόγων για την Τράπεζα Πειραιώς από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, η Πειραιώς θα δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για δάνεια ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ σε ελληνικές ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτού, ενώσαμε δυνάμεις με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), οι οποίοι θα παράσχουν επιπρόσθετα επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της δομής των συναλλαγών. Η συμφωνία συνεχίζει την επιτυχημένη εφαρμογή των εναλλακτικών, καινοτόμων δομών χρηματοδότησης, μέσω της χρήσης των εργαλείων της κεφαλαιαγοράς, τα οποία αναπτύσσουμε στην Ελλάδα με τη στήριξη του ΕΤΣΕ. Η μεγαλύτερη σπουδαιότητα αυτών των αξιοσημείωτων συναλλαγών κεφαλαιαγοράς είναι ότι ανοίγουν το δρόμο για άλλους επενδυτές, περιλαμβανομένων των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να επανενταχθούν στην ελληνική αγορά. Οι ιδιώτες επενδυτές θεωρούν τη συμμετοχή του ομίλου της ΕΤΕπ εγγύηση έγκρισης και ποιότητας για τα επενδυτικά έργα. Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος που η Τράπεζα και το ΕΤαΕ έχουν κληθεί να διαδραματίσουν κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ.

Τι περισσότερο κάνετε για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις;

Η στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στον χώρο των χρηματοδοτήσεων με την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης άλλων καινοτόμων χρηματοδοτικών πράξεων, με τη χρήση εργαλείων κεφαλαιαγοράς, με την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Και στα τέλη του περασμένου έτους συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισεκ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς και την με Παγκρήτια Τράπεζα. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν χρηματοδότηση στις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η θυγατρική μας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, κάνει σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα, παρέχοντας προγράμματα εγγυήσεων στις τράπεζες, και πάλι για να στηρίξει τις ΜΜΕ. Το ΕΤαΕ επίσης εργάζεται, με ρυθμούς ρεκόρ για να θέσει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία Equifund, η οποία θα προσφέρει, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το απαραίτητο μετοχικό κεφάλαιο για τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν.

Μπορείτε να δανείσετε απευθείας σε εταιρείες στην Ελλάδα;

Ναι - όταν οι εταιρείες πληρούν τα πιστωτικά μας κριτήρια και διαθέτουν επενδυτικά σχέδια αρκετά μεγάλα για να δικαιολογήσουν ένα άμεσο δάνειο (το κατώτατο όριο μας είναι περίπου 7,5 εκατ. Ευρώ), μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε και τα χρηματοδοτούμε. Όπου οι εταιρείες προγραμματίζουν μικρότερες επενδύσεις, τις χρηματοδοτούμε μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών με τον τρόπο που περιέγραψα.

Η ΕΤΕπ είναι γνωστή για τη χορήγηση δανείων σε μεγάλα έργα υποδομής και στον δημόσιο τομέα - θα συνεχίσει αυτό; Ή θα γίνει λιγότερο σημαντική από τη στιγμή που εστιάζετε στην υποστήριξη των εταιρικών δανείων;

Σίγουρα θα το κάνει! Φέτος έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα 14 προσφάτως ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια και θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε σημαντικά έργα στον τομέα της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της ενέργειας. Ταυτόχρονα πληροφορηθηκα πρόσφατα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η επένδυσή μας ύψους 180 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (σίγουρα ένας καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια να προσελκύσει και να διατηρήσει τους πιο ικανούς επιστημονικούς ερευνητές στην Ελλάδα) αρχίζει να αποδίδει καρπούς με την ανακοίνωση του πρώτου γύρου υποτροφιών διδακτορικού που θα επωφεληθούν από τα χρήματα της ΕΤΕπ. Θα συνεχίσω παρακολουθώ αυτό το έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Τράπεζα έχει παρουσία Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια - γιατί ανοίγετε νέο γραφείο στην Αθήνα;

Πολύ απλά, δεν επαρκούσαν πια τα παλιά μας γραφεία. Με μια διευρυμένη δανειοδοτική και συμβουλευτική ομάδα, χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο χώρο. Και χαίρομαι που την εξεύρεσή του, δίνουμε νέα πνοή σε ένα γνωστό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Για μένα, αυτό είναι άλλο ένα πολύ απτό παράδειγμα του Ομίλου ΕΤΕπ που επενδύει για το μέλλον στην Ελλάδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου