Η χαμηλή τηλεθέαση του ντιμπέιτ για τον νέο φορέα έφερε ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Άντε να πάνε να ψηφίσουν 110.000-150.000 άτομα. Δηλαδή το …18%, αλλά και το 15% -των Μανιάτη, Θεοδωράκη κ.α.-με αυτούς όμως αρχηγούς, πάει περίπατο. 11% και πολύ θα είναι.
Η τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του με ελάχιστες τάσεις προς τα πάνω -αλλά με μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων δίπλα του από την οποία μπορεί να αντλήσει ψήφους. Η πορεία του νέου φορέα μπορεί και να περιλαμβάνει διάλυση μετά τις εκλογές, όταν πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους να αφήσουν.
Η στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στο θέμα της απλής αναλογικής- που ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει- δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την προειλημένη απόφαση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως ο νέος ενιαίος φορέας- που είναι δυο-τρεις …ενιαίοι φορείς- θα κοπεί τουλάχιστο στα δύο μετά τις εκλογές και γι΄αυτό οι βασικοί παίχτες δεν θέλουν να διαλύσουν τα μαγαζάκια τους. Πού να ψάχνουν για μαρκίζα όταν η επιχείρηση θα ναυαγήσει μπροστά στα προβλήματα της ζωής;
Τι πιστεύει ο νέος φορέας για την απλή αναλογική- που ήταν βασική θέση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ- είδαμε. Οι ίδιοι λένε πως μερικοί υποψήφιοι προβάρουν κοστούμια υπουργών σε κυβέρνηση Μητσοτάκη! Οι περισσότεροι υποψήφιοι αποφεύγουν να αποκηρύξουν την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία- λέγοντας πως θα δούμε τότε, ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρουμε. Αυτό βέβαια σημαίνει συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη- που έχει δηλώσει πώς θα κάνει κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ακόμα κι αν πάρει αυτοδυναμία.
Πολύς λόγος για τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, κουβέντα για τον Μητσοτάκη. Αν η ΝΔ κερδίσει π.χ. 140 έδρες δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς την συγκυβέρνηση με τον νέο φορέα ή κάποιο άλλο κόμμα που δεν θα υπάρχει αν η Ένωση Κεντρώων βρεθεί εκτός της Βουλής. Η σύμπραξη αυτή όμως αν γίνει εν ψυχρώ θα διασπάσει αμέσως τον νέο φορέα, προκαλώντας νέες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό.
Οι εκλογές αυτές θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία -ακόμα κι αν κερδίσει σαρωτικά τις επόμενες εκλογές- θα βρεθεί με πολύ χαμηλά ποσοστά -όπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας πάρει ένα σημαντικό ποσοστό μεταξύ 20-28% δεν θα είναι απλώς δεύτερο κόμμα. Θα είναι το μόνο κόμμα που ως δεύτερο -με συνθήκες απλής αναλογικής- θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με συμμάχους που δεν μπορεί να μην είναι σ΄ αυτούς ο νέος φορέας ή ό,τι έχει απομείνει με αυτόν.
Πεισματικά οι δημοσιογράφοι ρωτάνε τι θα κάνει μετά τις εκλογές, αλλά η απάντηση είναι πως αφού ο νέος φορέας θα νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ- πάει για …κυβέρνηση, άρα η ερώτηση είναι άκυρη. Προφανώς αν οι βασικοί παίχτες στο εγχείρημα νέος φορέας είχαν πρόθεση να συνεργασθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα τόχαν κάνει ήδη βοηθώντας να ισχύσει η απλή αναλογική από αυτές τις εκλογές. Θα απέκλειαν έτσι την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας για τον …επόμενο αιώνα. Θέλουν απλώς ένα αναλογικότερο σύστημα- ώστε να μπορούν να είναι οι ρυθμιστές εις τον αιώνα τον άπαντα.
Η στρατηγική του νέου φορέα είναι προφανώς μέτωπο με την Νέα Δημοκρατία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ- που θέλουν να ξεδοντιάσουν όταν από τρίτο κόμμα γίνουν …δεύτερο- όπως πιστεύουν. Είναι μια στρατηγική που βλέπει πέρα από την «δεξιά παρένθεση» και στοχεύει στην απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «βάση» του νέου φορέα είναι διχασμένη στο θέμα των συμμαχιών. Ίσως να είναι αυτή που θα δώσει τη λύση, αν δεν προσέλθει μαζικά στις κάλπες για το νέο φορέα. Θα προκρίνει έτσι την αναβίωση του δικομματισμού- με τα κομμάτια του νέου φορέα να εντάσσονται στην Δεξιά ή την διευρυμένη -υπό τον Τσίπρα- Κεντροαριστερά ή να συνεργάζονται μαζί τους.
Σε κάθε περίπτωση μπροστά στο αδιέξοδο που φαίνεται να πλησιάζει αφού η συζήτηση για τις εκλογές άρχισε- θα πρέπει να περιμένουμε πολλές διασπάσεις-πλην του νέου φορέα που είναι ήδη διασπασμένος -και με τη βούλα των ηγετών που θέλουν και ενιαίο φορέα και ξεχωριστά κόμματα.
Η αιώνια σύγκρουση στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα σε δεξιά και κεντροδεξιά, όπως κι αν εμφανίζεται, μπορεί να πάρει την μορφή δύο κομμάτων -όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, μιας χαλαρής φιλελεύθερης δεξιάς και μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης δεξιάς -στην οποία παραπέμπουν οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο …Άδωνις Γεωργιάδης σχεδιάζουν τι θα κάνουν μετά. Αν δηλαδή κερδίσει η ΝΔ και μετά πέσει ή αν δεν κερδίσει.
Η νέα στροφή του Αλέξη Τσίπρα ίσως σημαίνει ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κυοφορείται, αλλά ίσως αποφευχθεί, αν ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάσει με νέο φορέα στον οποίο θα ηγείται ο ίδιος- ως εθνικός ηγέτης πλέον- λόγω των αναγκών της συγκυρίας. Θα είναι ένας φορέας χωρίς ό,τι τον ενοχλεί από τον ΣΥΡΙΖΑ- που δεν υπάρχει πλέον- όπως ο ίδιος έχει πει.
Θα είναι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που δεν θα συγχωρήσουν την ένταξη του νέου φορέα- και κυρίως του ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιά σενάρια. Και θα είναι και δυνάμεις της Δεξιάς που ο Τσίπρας έχει προαναγγείλει καθαρά στη ΔΕΘ ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας -κυρίαρχος στο κόμμα του- θα αιφνιδιάσει. Πρώτα αιφνιδίασε τον Αλαβάνο και του πήρε την ηγεσία. Ύστερα διέλυσε τις συνιστώσες για έναν ενιαίο κομματικό φορέα που ήταν …δύο ενιαίοι φορείς. Μέσα σε έξι μήνες αιφνιδίασε με το δημοψήφισμα -και την ..ερμηνεία- του και αιφνιδίασε την εσωκομματική αντιπολίτευση μέσα στο καλοκαίρι πηγαίνοντας σε νέες εκλογές.
Σχεδόν έχει πει ήδη πως αυτός είναι ο διάδοχος του Αντρέα, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς- που δεν δίστασε να φύγει από το κόμμα του πατέρα του και να κάνει ένα καινούργιο- το ΠΑΣΟΚ: «Δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν αντίστοιχες συνεργασίες» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας για την συνεργασία με δεξιές δυνάμεις, ενώ στο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου περιέγραψε το νέο φορέα!
Τι άλλο εννοούσε όταν έγραψε γι΄αυτούς που «επέλεξαν τον δύσκολο – και για πολλούς από τους παραδοσιακούς ακατανόητο – δρόμο της δημιουργίας νέου κόμματος, απαλλαγμένου από τις αμαρτίες του παλιού πολιτικού συστήματος, ανοιχτού σε νέα ρεύματα και αντιλήψεις»;
Πιθανόν να συμβεί πριν τον Αύγουστο του 2018, πιθανόν μετά. Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα διάγγελμα εξηγεί πόσο κρίσιμες είναι οι περιστάσεις και γιατί προχωρά στην δημιουργία του νέου μετώπου. Ίσως έχει βρει ήδη το όνομα του «Αριστερού Συναγερμού» του, ίσως μελετά τους λόγους όσων βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση, να αποτελούν μπροστά στο χάος τη …μόνη λύση.
Ήδη στη Θεσσαλονίκη με ένα ήπιο λόγο μετριοπαθούς πολιτικού ο Αλέξης Χωρίς Αυταπάτες Τσίπρας -με άριστες διεθνείς σχέσεις- πρώην ηγέτης ενός κόμματος που δεν υπάρχει πια, άνοιξε τον διάδρομο με την Κεντροαριστερά αλλά κυρίως με ένα δεξιό ακροατήριο που βλέπει θετικά την πορεία του προς τον «ρεαλισμό».
Πάνω από όλα ο Αλέξης Τσίπρας με το σποτ για το κοινωνικό επίδομα στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος παρέπεμψε σε μια κοινωνική συμμαχία των αδυνάτων και όσων βλέπουν ή θα δουν να πληρώνουν λιγότερα έναντι της «Μεσαίας Τάξης» που σύντομα θα πρέπει να κληθεί να απαντήσει σε ένα νέο δίλημμα που μπορεί να είναι «Ή Τσίπρας ή Χάος». Θα επιλέξει ο κόσμος αυτός ανάμεσα στην ανασφάλεια μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Μητσοτάκη που μπορεί να σημαίνει να ξαναρχίσουμε από την αρχή ή τον σίγουρο δρόμο της σταθεροποίησης, της εξόδου από τα μνημόνια, της «δίκαιης ανάπτυξης»;
Απέναντι σε έναν ηγέτη της «εθνικής αναδημιουργίας κι έναν γκρινιάρη της μόνιμης αντιπολίτευσης τι θα επιλέξει ο φοβισμένος ψηφοφόρος; Φυσικά όλα αυτά θα τα κρίνει ο κυρίαρχος και σοφός (;) Λαός που μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, την επανεκλογή του Νέου Τσίπρα ή την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ. H διαφορά από άλλες εκλογές που έβγαζαν ισχυρές κυβερνήσεις είναι πώς ένα μεγάλο ποσοστό θα τα κρίνει όχι με την ψήφο του, αλλά με την αποχή του- δηλαδή με τη σιωπή του.
Ανοιχτό παράθυρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου