Όσο εύκολος είναι ο διορισμός ενός κεντρικού τραπεζίτη, τόσο δύσκολη είναι η απομάκρυνσή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα τον Ιούλιο του 2014 (από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά) και με δεδομένο ότι η θητεία του είναι εξαετής και λήγει το 2020 είχε διαμηνύσει τότε και δημόσια να μην τοποθετηθεί ο πρώην ΥΠΟΙΚ στην ΤτΕ γιατί θα υπάρξει πρόβλημα συνεργασίας αλλά δεν εισακούστηκε.
Θεωρητικά, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο της ΕΚΤ ο διοικητής μιας εθνικής κεντρικής τράπεζας δεν μπορεί να αποπεμφθεί, επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος (και όλες οι κεντρικές τράπεζες) είναι ανεξάρτητη και λογοδοτεί στην ΕΚΤ.
Όμως υπάρχει ένας όρος στις υποχρεώσεις του εκάστοτε διοικητή, που αναφέρει ότι πρέπει να υποστηρίζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών.
Ένας τρόπος αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις με την ΕΚΤ είναι το προηγούμενο με την υπόθεση της αποπομπής του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη.
Στην Κύπρο ο κεντρικός τραπεζίτης είχε βρεθεί στο στόχαστρο δικαστικής και πολιτικής διαμάχης για την χρεοκοπία-ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Στις 11 Απριλίου 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επικοινώνησε με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και τον ενημέρωσε ότι θέλει να αντικαταστήσει τον Πανίκο Δημητριάδη με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, λόγω συγκρούσεων της κεντρικής τράπεζας με τις κυβερνητικές επιλογές και έλλειψη συνεργασίας.
Το αίτημα προφανώς συνοδευόταν από πειστικά επιχειρήματα, που έκαμψαν τις αντιρρήσεις του Μάριο Ντράγκι και του “ιερατείου” της ΕΚΤ που θέλουν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών.
Το αποτέλεσμα ήταν τελικά να μην αποπεμφθεί επισήμως ο κεντρικός τραπεζίτης, αλλά να υποχρεωθεί ωστόσο να παραιτηθεί και άρα να αντικατασταθεί…
από το sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου