Pages

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Υπερψηφίστηκε το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο με 153 ψήφους υπέρ και 143 κατά σε σύνολο 296 παρόντων.

Με 153 ψήφους υπέρ και 143 κατά σε σύνολο 296 παρόντων, υπερψηφίστηκε στην Βουλή το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε  το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα για την διεξαγωγή της οποίας κατέθεσαν η Ν.Δ. και το ΚΚΕ.Υπέρ ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 143 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην ψηφοφορία για το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, με το οποίο παρατείνεται για ακόμη τρεις μήνες η διάρκεια του αγγελιόσημου, η ΝΔ ψήφισε παρών. Από την ψηφοφορία απουσίασαν από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Βλάσσης, από το ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και από την Χρυσή Αυγή ο Νίκος Μίχος.

Με αυξημένη ένταση διεξήχθη και την δεύτερη ημέρα η συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατήγγειλε το πρωί στημένο επεισόδιο που έλαβε χώρα το Σάββατο, με δικηγόρους να στρέφονται κατά βουλευτών στο εντευκτήριο της Βουλής. «Υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση στα όρια bullying» τόνισε.

«Αυτό επιχειρήθηκε και σήμερα να συμβεί με νέα ραντεβού στο εντευκτήριο, δεν θα επιτραπεί. Στο εντευκτήριο δεν θα γίνεται λεκτική διαμάχη ανάμεσα σε συνδικαλιστές και βουλευτές. Όλοι οι συνδικαλιστές να πάνε στα γραφεία των κομμάτων, στο γραφείο το δικό μου που είναι ανοικτό για να πιέσουν, ως έχουν δικαίωμα», υπογράμμισε.
Η Φώφη Γεννηματά, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό «νομοσχέδιο έκτρωμα», πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε πως έχει γίνει το δεξί χέρι του Σόιμπλε. «Επικίνδυνα ψεύτες ως αντιπολίτευση, επικίνδυνα ανίκανοι ως κυβέρνηση, ικανοί μόνο στην πολική εξαπάτηση» τόνισε.
Στην συνέχεια, ο Πάνος Σκουρλέτης αντιδρώντας έντονα στην ομιλία του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά, από το βήμα της Βουλής επεσήμανε στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής πως δεν έχουν δικαίωμα να αναφέρονται στην Ελλάδα ενώ είναι υμνητές της δικτατορίας που ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου. «Κραυγάζετε αλλά αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας. Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανα νυχτομάγαζο», υπογράμμισε. 

Σταθάκης: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λειτουργεί αναδιανεμητικά»

Ο υπουργός Οικονομίας, παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι εξασφαλίστηκε η προστασία στα κόκκινα δάνεια, ενώ υπεραμύνθηκε του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, λέγοντας πως το πρώτο λειτουργεί αναδιανεμητικά, ενώ το δεύτερο έχει θετικό πρόσημο. Αναφερόμενος δε στην αξιωματική αντιπολίτευση, τους είπε να σταματήσουν να προτρέπουν την κυβέρνηση να φύγει. «Να είστε πιο ειλικρινείς. Η βασική σας ευχή θα έπρεπε να είναι: Καλύτερα να μην είχατε έρθει καθόλου"»

Επεισόδιο με τους χρυσαυγίτες και προσωρινός αποκλεισμός του Λαγού

Την συζήτηση σημάδεψαν για ακόμη μια φορά τραμπουκισμοί από την πλευρά των χρυσαυγιτών. Στην διαμάχη που είχαν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής, παρενέβησαν οι Παναγιώταρος και  Λαγός ο εξαπολύοντας ύβρεις και απειλές. Ο προεδρεύων Γ. Λαμπρούλης ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία μέχρι να απομακρυνθεί ο Γιάννης Λαγός ο οποίος αρνήθηκε αν το πράξει. «Φωνάξτε τα ΜΑΤ να με βγάλουν» φώναζε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής με το προεδρείο να ανακοινώνει τον προσωρινό αποκλεισμό του από τις συνεδριάσεις, απόφαση που καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.

Μητσοτάκης: Είστε κατά συρροή ψεύτης κ. Τσίπρα

Την διεξαγωγή εκλογών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ αποκάλεσε κατά συρροή ψεύτη τον πρωθυπουργό.«Ο κατά συρροή ψεύτης λέει πως πρέπει να μιλήσουμε τώρα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν την μιλήσατε, όταν εξαπατούσατε με ψεύτικες ελπίδες, νέους ανθρώπους. Κανείς δεν σας πιστεύει ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό».

Στ. Θεοδωράκης: Δεν είστε ούτε ριζοσπάστες ούτε μεταρρυθμιστές

«Αποδεικνύετε ξανά ότι η πρώτη φορά Αριστερά ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας-κρατισμού και εθνικισμού. Μια συντηρητική διακυβέρνηση», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.«Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα. Γι’ αυτό χρεοκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Καμμένος: Διαλύσατε τα ταμεία με το PSI και κάνετε παλικαρισμούς

«Να θυμίσω για ποιο λόγο φτάσαμε να ψηφίζουμε ασφαλιστικό; Ποιοι στήριξαν PSI; Χρεώσατε τα ταμεία 11 δισ 597 εκατ. ευρώ, αυτή είναι η εικόνα χώρας, έτσι διαλύσατε χώρα και σήμερα παίρνει τέτοια μέτρα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Τα δικά σας τα σπασμένα καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε» τόνισε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος

Τσίπρας: Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της με κάθε τρόπο

«Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, αυτό που δεσμευθήκαμε το κάνουμε. Και αυτό είναι το πρόβλημά σας, αυτή είναι η αγωνία σας, ότι εμείς δεν θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναστήσει την Ελλάδα στα πόδια της με κάθε τρόπο. «Έρχονται καλύτερες ημέρες τις οποίες αξίζει και η χώρα και ο λαός μας» υπογράμμισε. 

Εντάσεις και το Σάββατο

Και το Σάββατο όμως, πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις.
Η κυβέρνηση, διά των συναρμόδιων υπουργών, υπεραμύνθηκε του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους πολίτες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Τσακαλώτος: « Είστε με την κυβέρνηση ή με τους εταίρους και το ΔΝΤ; »

«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει». 
Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».
Η κριτική της Αντιπολίτευσης
Ότι επιστράτευσε «παραμύθια και μύθους» για να παραπλανήσει τον λαό ότι το Ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απαριθμώντας 15 σημεία, που, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής το αποδεικνύουν, όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και την εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αναφερόμενος δε στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου. που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού? που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάρυνε κατά 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Από την ΧΑ ο Γ. Λαγός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος της έδωσε το δικαίωμα να κλέβει τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων πολιτών και να κατεβάζει τις συντάξεις στα 385 ευρώ εμφανίζοντάς το μάλιστα αυτό σαν επιτυχία.
Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό» νομοθέτημα που καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» «παρουσιάζοντας το κώνειο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις». Μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κάλεσε τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί.
«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές.
Με το μυαλό να βρίσκεται αυτή την ώρα στο «οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση» που «δίνει μια μεγάλη μάχη» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου, επισήμανε ότι η χώρα διάγει ιστορικές στιγμές.
Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου