Pages

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

''Το ανίκανο ελληνικό κράτος μεταξύ πανούκλας και χολέρας''

Ο Γερμανικός τύπος θυμάται τον "Επίτροπο Όθωνα" και έχει ως κύριο θέμα την πρόταση για Επίτροπο στην Ελλάδα.


Δεν καλλιεργούνται αυταπάτες από το πρωτοσέλιδο σχόλιό της Die Welt :'' Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει διοίκηση και οικονομική υπηρεσία προσαρμοσμένες στα δυτικά πρότυπα. Ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφωθεί μία βάση σταθερής ανάπτυξης, όπως σε όλη την Ευρώπη. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να ξανακερδίσει η Ελλάδα την αυτοδιάθεσή της. Ακόμη και χωρίς οικονομικό επίτροπο, το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο να επιβιώσει και να λάβει αποφάσεις χωρίς βοήθεια από έξω. Εξαρτάται από την ίδια την Αθήνα να το αλλάξει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα''.

Η VOLKSSTIMME του Μαγδεμβούργου είναι κατηγορηματική: ''Η Ελλάδα βρίσκεται προ της οικονομικής καταστροφής. Προφανώς μένουν μόνο δύο επιλογές: Είτε ένας επόπτης της ΕΕ θα προωθήσει μία δημοσιονομική εξυγίανση σε ευρωπαϊκή βάση, είτε θα βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και θα επαναφέρει τη δραχμή. Είναι μία επιλογή μεταξύ πανούκλας και χολέρας''.




''Γιατί πρέπει να παραμείνει η Αθήνα στο ευρώ''


Με αυτό τον τίτλο επιχειματολογεί η Rheinische Post κατά της αποχώρησης της Ελλάδας απο την ευρωζώνη σημειώνοντας: ''Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, μη παραγωγική και χωρίς αυτοπεποίθηση. Η πολιτική τάξη έχει αποτύχει και οι πολίτες είναι βαθιά καταπτοημένοι. Κι όμως η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και αντίστροφα, καθώς η χώρα ανήκει στον κύκλο των εξελιγμένων εθνών της Ευρώπης''.
Η Rheinische Post προειδοποιεί για τις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμώντας: ''Η έξοδος θα κόστιζε στην Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ ακριβότερα από ό, τι ένα δραστικό κούρεμα του χρέους''.

Το περιοδικό Der Spiegel διακρίνει αδιέξοδο στην επίλυση της ελληνικής κρίσης και παρατηρεί: ''Οι πολιτικοί της Ευρώπης απομακρύνονται κι άλλο από την πραγματικότητα: Η Ελλάδα χρεοκόπησε, αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να χορηγήσουν νέα δάνεια δισεκατομμυρίων στη χώρα. Στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου μεγαλώνουν οι αντιστάσεις. Πρέπει να αποχωρήσει η Αθήνα από το ευρώ'', διερωτάται το Spiegel και υπογραμμίζει: ''Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωτηρία της Ελλάδα κάνει κύκλους. Δεν παρατηρείται καμιά πρόοδος''. Το ίδιο ισχύει κατά το περιοδικό και στο θέμα της φοροδιαφυγής: ''Αβοήθητοι μάχονται οι ελεγκτές της εφορίας στην Ελλάδα ενάντια στη διαφθορά. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά''.



Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο ''Επίτροπος Όθων'' και συνεχίζει : ''Ο κρατικός επίτροπος για την Αθήνα είναι για τη Γερμανία μόνο ένας περισπασμός από την εσωτερική πολιτική'', σημειώνει η εφημερίδα επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης χρέους με την αντίστοιχη ορισμένων γερμανικών κρατιδίων, όπως για παράδειγμα του Βερολίνου.

''Δικαίως επικρίνει ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ ότι το προωθούμενο από την καγκελάριο Μέρκελ δημοσιονομικό σύμφωνο γίνεται όλο και πιο υποχωρητικό. Αν σε περίπτωση παραβάσεων πρέπει πρώτα μία χώρα να διαμαρτυρηθεί έναντι μία άλλης ώστε να υπάρξουν κυρώσεις, τότε το νέο σύμφωνο κινδυνεύει να έχει τη μοίρα του παλιού. Και στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας οι παραβάτες κρίνουν παραβάτες, με αποτέλεσμα η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνοντας υπόψη η μία τη θέση της άλλης, να βάλουν ταφόπλακα στο σύμφωνο σταθερότητας''.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου