Σάββατο 15 Απριλίου 2006

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ

«Η γιγαντιαία μηχανή που την χειρίζονται νάνοι λέγεται γραφειοκρατία»
Μπαλζάκ

Ήταν ακόμα πρωί όταν έφτασε ο Κ.
Το κτίριο όπου στεγαζόταν η υπηρεσία ούτε που φαινόταν. Το τύλιγε ομίχλη και σκοτάδι κι ούτε καν μια αχτίδα φωτός να δείχνει ότι εκεί υπήρχε κτίριο.
Ο Κ. ήξερε, όμως, πολύ καλά ότι κάπου εκεί υπήρχε το κτίριο και η υπηρεσία. Άνοιξε βιαστικά το βήμα του όταν κάποιος νεαρός με πρόσωπο θεατρίνου τον πλησίασε από πίσω.
«Υπάρχει κτίριο εδώ;», ρώτησε ο Κ.
«Βεβαίως» αποκρίθηκε αργά ο νεαρός, «ο πύργος του οργανισμού ψυχικού δυναμικού», ενώ και με τα δυο του χέρια ταυτόχρονα του έκλεινε τον δρόμο.
«Μήπως χρειάζεται άδεια για να εισπράξει κανείς αυτά που του χρωστάνε;», ρώτησε απορημένος ο Κ.
«Χρειάζεται άδεια», ήταν η απάντηση που φανέρωνε ξεκάθαρα ειρωνεία και περιφρόνηση.
«Ε, τότε θα πρέπει να πάρω μια άδεια», είπε ο Κ.
«Κι από ποιον παρακαλώ;», ρώτησε ο νεαρός.
«Από τον Διευθυντή», απάντησε ο Κ. «τί άλλο μπορεί να γίνει;»
«Άδεια από τον Διευθυντή μες στα μαύρα χαράματα;», φώναξε ο νεαρός κάνοντας ένα βήμα πίσω, «Δε νομίζω…»
«Τότε, λοιπόν, γιατί με ειδοποιήσατε;», ρώτησε σα χαμένος ο Κ.
«Μα ποιος είστε τέλος πάντων;», ρώτησε με καχυποψία ο νεαρός.
«Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είμαι ο προμηθευτής ανταλλακτικών του φωτοαντιγραφικού μηχανήματος του οργανισμού.»
«Ο προμηθευτής;» ακούστηκε διστακτική η φωνή του νεαρού που μάλλον γρήγορα ξανακέρδισε την αυτοπεποίθησή του.
«Και για ποιο λόγο βρίσκεσθε εδώ;», ρώτησε επιθετικά.
«Πρόκειται για την βλάβη του φωτοαντιγραφικού μηχανήματος που εντόπισε ο χειριστής όταν κάλεσε το συνεργείο συντήρησης. Τα ανταλλακτικά του φωτοαντιγραφικού, 3 σύρματα κορώνας αξίας 25.000 δρχ έκαστο, παραδόθηκαν στον οργανισμό από τους βοηθούς μου πριν από 20 χρόνια, αφού τηρήθηκαν πρώτα όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να πάρω κι εγώ τα χρήματά μου;»
«Έχετε μαζί σας τα σχετικά έγγραφα;», ρώτησε επιτιμητικά ο νεαρός, «θέλω να πω, δηλαδή, το πρωτότυπο του εντάλματος με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά. Θα πρέπει να το αντιπαραβάλω με το αντίγραφο του εντάλματος που διαβιβάστηκε στο τμήμα προϋπολογισμού πριν καταχωρηθεί στο ημερολόγιο πληρωμών. Πρέπει να έχετε, δηλαδή, εκτός από το πρωτότυπο τα 4 δικαιολογητικά σε 13 αντίγραφα, καθώς επίσης:
α) Βεβαίωση πραγματοποίησης εργασίας. β) Αίτηση παραγγελίας σε 5 αντίγραφα. γ) Υπηρεσιακό σημείωμα σε 3 αντίγραφα. δ) Ένταλμα πληρωμής σε 4 αντίγραφα.»
Ο Κ. κοίταξε τον νεαρό με μάτια γεμάτα αγωνία. «Έχω μόνο το πρωτότυπο του εντάλματος και ως δικαιούχος ήρθα να εισπράξω το ποσό των 75.000 δρχ, δηλαδή 220 ευρώ και 10 λεπτά, με το σημερινό νόμισμα. Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια ξέρετε… Κανονικά η πληρωμή γίνεται μέσα σε 45 μέρες…», ψέλλισε.
«Λυπάμαι πολύ», είπε ο νεαρός, «αλλά, όπως ξέρετε, πρέπει να τηρούνται όλες οι διαδικασίες. Θα σας συμβούλευα να ξεκινήσετε τις διαδικασίες από την αρχή, εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρουν τα 220 ευρώ και τα δέκα λεπτά σας» και συνέχισε χωρίς να περιμένει απάντηση. «Ζητήστε από τον οικονομικό υπάλληλο της γραμματείας Δημοσίων Σχέσεων την αρχική βεβαίωση πραγματοποίησης εργασίας του συνεργείου που ανέλαβε την συντήρηση του μηχανήματος, μαζί με τα 2 δελτία επισκευής και τα δυο τιμολόγια που εκδόθηκαν. Μ’ αυτά θα βρείτε πολύ εύκολα την αίτηση παραγγελίας που υπέγραψε ο Διευθυντής του τμήματος. Κατόπιν θα πάρετε τα δυο τιμολόγια, την βεβαίωση πραγματοποίησης εργασίας και την αίτηση παραγγελίας την οποία πρέπει να υπογράψει ξανά ο Διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών προκειμένου να προωθηθεί στο τμήμα προϋπολογισμού. Στη συνέχεια ο Διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών θα εγκρίνει την δαπάνη και θα συντάξει υπηρεσιακό σημείωμα για να διαβιβαστεί στην Ε.Κ.Θ. εσόδων – εξόδων με όλα τα δικαιολογητικά. Από ’κει και πέρα φροντίστε το ένταλμα να προωθηθεί για υπογραφές. Για να μην ταλαιπωρηθείτε θα πρέπει να φροντίσετε να εκδοθούν 4 παραστατικά σε 13 αντίγραφα, να συμπληρωθούν 46 στοιχεία και να τεθούν 21 υπογραφές και από τα 9 αρμόδια τμήματα της υπηρεσίας.»
Ο Κ. στεκόταν ακίνητος και ελάχιστη διάθεση ένιωθε να ξεκολλήσει τα πόδια του. Ο νεαρός ικανοποιημένος που επί τέλους τον ξεφορτώθηκε τρύπωσε γρήγορα-γρήγορα μέσα στο κτίριο από την μισάνοιχτη πόρτα ρίχνοντας μια διαβολική ματιά πίσω του.
«Ωραία περίπτωση για κρίση απελπισίας», αναλογίστηκε ο Κ. «φτάνει να βρισκόμουν εδώ κατά τύχη και όχι με τη θέλησή μου.»
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Όχι, αυτό που διαβάσατε δεν είναι απόσπασμα από τον εφιαλτικό «Πύργο» του Κάφκα. Είναι μια απόπειρα «αστειοποίησης» ενός ρεπορτάζ ντοκουμέντου εφημερίδας για την ανθίζουσα γραφειοκρατία μας, που δικαιολογημένα ο συντάκτης του το αποκαλεί «ημερολόγιο καθημερινής τρέλας» της Ελληνικής γραφειοκρατίας.

klynn@harry-klynn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: