Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Το ΠΑΣΟΚ εκδικείται όσους το διαλύουν: αδιέξοδα, καυγάδες και… Διευθυντήριο



Toυ Γ. Λακόπουλου



“Σήμερα πάλι από την αρχή, ο καθένας το μαγαζάκι του, τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα, οι ίδιες διαδικασίες διευθετήσεων και η κοινωνία απέξω”  έγραψε στο «The caller», ο Γ. Σουλαδάκης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το επικείμενο συνέδριο τη Φώφης  Γεννηματά. «Θα φτιαχτεί δηλαδή ένα κόμμα, που η ηγεσία του δεν θα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του»! Άλλα στελέχη λένε χειρότερα.
Η ομάδα που ανέλαβε τη διάλυση του  ΠΑΣΟΚ- για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Κ. Σημίτη και  οικονομικών κέντρων που επιδιώκουν τη διαγραφή του ιδρυτή του και της ιδεολογίας του από την μεταπολιτευτική ιστορία και να διευκολύνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη-  συναντά διαρκώς αδιέξοδα.  Το συνέδριο – καρικατούρα που ετοιμάζει  συναντά εμπόδια, τα οποία δεν μπορεί να κρύβει η έναρξη και οι μεγαλοστομίες της επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής».
Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της τυπικής διάλυσης του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς να εξεγερθεί η βάση του εναντίον τους,  άρχισαν οι  εσωτερικές έριδες και η  αποτελμάτωση.  Η μόνη πραγματική εξέλιξη είναι το άτυπο Διευθυντήριο που έχουν εγκαταστήσει οι τρεις «αρχηγοί»: Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Γ. Παπανδρέου.
Ειδικά η Γεννηματά με τον Παπανδρέου δεν μπορούν  να μυρίσει τον  άλλον, αλλά έχουν ένα κοινό σκοπό: να «υπαλληλοποιήσουν» τους υπολοίπους. Κυρίως να απομονώσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο δεν αναγνωρίζουν όσα του αντιστοιχούν από το εύρος της επιρροής που εξασφάλισε  στις πρόσφατες  αρχαιρεσίες.  Στην ομάδα προετοιμασίας του «συνεδρίου» , μπαίνει  όποιος έχει χαρτί από τη Φώφη. Οι μικρομηχανισμοί στην υπηρεσία του μικρομεγαλισμού.

 Η  Γεννηματά  -που  μπήκε στην πολιτική για να κάνει καριέρα με το όνομα το πατέρα της και την υποστήριξη της «ομάδας Γεννηματά»-  υιοθέτησε το σενάριο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ  και προσπαθεί να βάλει στη θέση του ένα προσωπικό κόμμα.

Πριν από όλα, αυτό  που θέλουν  να αποκλείσουν  είναι το ενδεχόμενο να αποφασίσει το επικείμενο συνέδριο γενική ανανέωση στα πρόσωπα, που θα μετέχουν στα όργανα  και ταυτόχρονα να  διατηρηθούν το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Ποιο συνειδητοποιημένο μέλος του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την κατάργησή του; Σ’ αυτή την περίπτωση οι τρεις θα μείνουν εκτεθειμένοι καθώς έχουν επενδύσει το προσωπικό μέλλον τους στη διάλυση του Κινήματος.
Στην εναπομείνασα εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ισχυρό ρεύμα εναντίον της διάλυσης και ήδη το έχουν εκφράσει ιστορικά στελέχη όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με αρθρογραφία του, αλλά και εν ενεργεία στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος. Αν  ο   Ανδρουλάκης επανεξετάσει τη θέση του και θέτει επικεφαλής αυτού του ρεύματος με σύνθημα «Εμπρός για το Νέο ΠΑΣΟΚ», θα  καταστεί κυρίαρχος.
Το Συνέδριο  θα έχει τον ανούσιο τίτλο «Κίνημα Αλλαγή» που επέβαλλε η τρόικα Γεννηματά- Θεοδωράκη- Παπανδρέου για τους λόγους του ο καθένας και τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή. Το θέμα είναι ποιος θα σηκώσει πρώτος τη σημαία και θα καταγγείλει ότι η Γεννηματά παραπλάνησε την κομματική βάση…
Αυτή τη στιγμή στην πορεία προς το συνέδριο δεν τίθενται  θέματα πολιτικής και ιδεολογίας. Απλώς επαναλαμβάνεται η αντιδικία για τις  διαδικασίες. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη φάση ενός καυγά για τα ψηφοδέλτια των επομένων εκλογών με τα οποία οι τρεις θα προσπαθήσουν να πετύχουν  τους επιμέρους στόχους του και διάφοροι τελειωμένοι να επιστρέψουν στα πράγματα.
Η Γεννηματά να εμφανιστεί  ως «ιδρύτρια» κόμματος. Ο  Θεοδωράκης να κρύψει την διάλυση του Ποταμιού που ήδη έχει επέλθει. Ο Παπανδρέου να ξαναμπεί στη Βουλή, τιμωρώντας  όσους από τους κηπουρούς του δεν τον ακολούθησαν όταν διέσπασε το ΠΑΣΟΚ.

Κίνημα Αλλαγής ή παρακμής;

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ  το 1974 ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της εποχής και η ανάπτυξη του ως ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού λαϊκού κινήματος είχε  όλα τα προαπαιτούμενα: ιδρυτική διακήρυξη, ιδεολογικό πλαίσιο, πολιτική γραμμή και οργανωτική δομή. Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στο υπό διαμόρφωση κόμμα.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα υπερβαίνει και το ανοσιούργημα της διάσπασης  Παπανδρέου. Η  Γεννηματά  -που  μπήκε στην πολιτική για να κάνει καριέρα με το όνομα το πατέρα της και την υποστήριξη της «ομάδας Γεννηματά»-  υιοθέτησε το σενάριο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ  και προσπαθεί να βάλει στη θέση του ένα προσωπικό κόμμα. Σ’ αυτό τη συνδράμουν  κυρίως παράγοντες εκτός του  ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν και τη συνένωση με το Ποτάμι,  και τη συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον Γ. Παπανδρέου.
Η ομάδα που την περιβάλλει και ο μηχανισμός δια του οποίου προσπαθεί να αλώσει  το συνέδριο απέχουν από το χαρακτηρισμό « Κίνημα Αλλαγής». Απεικονίζουν  την κατάπτωση της πολιτικής και τις παρακμιακές πλευρές του ΠΑΣΟΚ.  Η αλλιώς: φρενάρουν την ανανέωσή του,  με βάση την ιδεολογία του και το μετατρέπουν σε μικρομάγαζο κενοδοξίας.
Η Γεννηματά αφού κατάργησε τα όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ – παραβιάζοντας ευθέως την εντολή της κομματικής βάσης του 2015-,  παραπλάνησε τους οργανωμένους οπαδούς του, υποσχόμενη ότι δεν θα το διαλύσει,  άρχισε ήδη να το εξαφανίζει  χωρίς προσχήματα.
Στη λίστα όσων την ακολουθούν δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα. Αν εξαιρεθούν κάποιοι που  διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και  τιμούν την πολιτική τους  προέλευση  στο «Κίνημα Αλλαγής»  συρρέουν τα πιο τυχοδιωκτικά στοιχεία του  παρελθόντος με την προσδοκία να καταλάβουν εκ νέου θέσεις στην πολιτική σκηνή.
Οι χειρότεροι εκπρόσωποι από τη διακυβέρνηση Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, συνωστίζονται εν όψει του συνέδριου, ενώ η ίδια πολιτεύεται απέναντι στους υπολοίπους με αυταρχισμό χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια.
Τα  ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ  απέχουν και δεν κρύβουν τη θλίψη τους- με λίγες εξαιρέσεις σαν τον Κ.  Σκανδαλίδη που  πρωτοστατεί στη διάλυση του κοόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου  και την αμαύρωση της ιστορίας του.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό το συνονθύλευμα θα φτάσει ως το συνέδριο, αλλά και αν φτάσει θα είναι μια αναμέτρηση παρακμιακών μηχανισμών που θα εκπνεύσει ως το επόμενο φθινόπωρο. Ποιος θα ακολουθήσει όσους έχει ήδη αποδοκιμάσει;
Ποιος θα δώσει συγχωροχάρτι σε διασπαστές, διαπλεκόμενους και ακυρωμένους;  Ποιος θα ψηφίσει ένα κόμμα που θα έχει βάλει την ιστορία και τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ στο χοντροντούλαπο της ιστορίας; Και ας είναι η Φώφη η «δημοφιλέστερη πολιτικός της χώρας»  κατά τον δημοσκόπο Στράτο. Μήπως και ο Κυριάκος δεν είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: