Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

1983: Ο προφητικός λόγος του Χάρρυ Κλύνν και το δραματικό σήμερα…

·         «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ σάτυρα δεν προσφέρει μόνον γέλιο και ευθυμία στο κοινό, το οποίον αρέσκεται να διακωμωδεί και να λοιδορεί τα πολιτικώς κακώς κείμενα και τούς σαλταδόρους της πολιτικής, που καραδοκούν για να “σκαρφαλώσουν” παντοιοτρόπως στο σβέρκο τού λαού.
·         ΟΤΑΝ είναι οξυδερκής, όταν εμβαθύνει στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα, και όταν είναι ικανή να… περάσει από την ανάλυση των κοινωνικών παραστάσεων στην σύνθεση και στο πολιτικό-κοινωνικό συμπέρασμα, μπορεί να εξελιχθή σε διδακτικό και διαπαιδαγωγητικό εργαλείο για τον λαό! Πολλά τα παραδείγματα ταλαντούχων σατυρικών ποιητών και στιχοπλόκων στο διάβα των αιώνων, από την εποχή της Αρχαίας Αθήνας (Αριστοφάνης) μέχρι και σήμερα.
·         Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ, αυτός ο μεγάλος, ταλαντούχος και οξυδερκής κωμικός της χώρας μας, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει εύστοχες σκέψεις, μέσα στην ροή των σατυρικών γυμνασμάτων του, και τιμά με το έργο του την χώρα μας.
Έχει, λοιπόν, πολύ ενδιαφέρον σήμερα να ξαναδιαβάσουμε μία πολύ παλαιά ρήση του. Μία ρήση, που, όταν την διατύπωνε τότε, μπορεί να προκαλούσε τον ακράτητον γέλωτα στο μεγαλύτερο τμήμα τού κοινού του ( αλλά λιγώτερους να παρακινούσε τότε σε βαθύτερες σκέψεις), όμως, σήμερα, ξαναδιαβάζοντάς την, αναδύεται μπροστά μας ένα περιεχόμενο τόσον αληθές και προφητικό, ώστε να προκαλεί στον καθ’ ένα μας ανάμεικτα συναισθήματα αγανάκτησης και θλίψης.
·         ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ, γιατί, με αυτήν την ρήση του, ο Χάρρυ Κλύνν εκραύγαζε από τότε σχεδόν μόνος του ( εις ώτα μή ακουόντων) για την μεγαλύτερη πολιτική απάτη, που διεπράχθη εις βάρος τού Ελληνικού λαού και τού τόπου από έναν τυχοδιώκτη πολιτικό της δεκαετίας τού 1980!
·         ΚΑΙ θλίψης, γιατί οι συμπολίτες μας, που είχαν ( όπως και ο Χάρρυ Κλύνν) αντιληφθή από τότε την μεγάλη καταστροφή, εις την οποίαν οδηγούσε τον τόπον αυτός ο πολιτικός ολετήρας της χώρας μας, δεν αρκούσαν αριθμητικώς για να υπερκεράσουν όλους εκείνους, οι οποίοι, ενώ οι ίδιοι αυτοπαγιδεύθηκαν τόσο εύκολα απ’ αυτόν τον πολιτικό απατεώνα και λαοπλάνο, συμπαρέσυραν ( κατ’επανάληψη) σ’ αυτήν την απίστευτη φενάκη και ολόκληρη την χώρα μας και τον λαόν της.
·         ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ αυτού τού ελληνικού δράματος, που ξεκίνησε το 1981, τα βιώνουμε σήμερα όλοι μας, με τον πλέον δραματικό και οδυνηρό τρόπο!
·         ΠΡΙΝ από 28 χρόνια! Μπουάτ “Διαγώνιος” στην Πλάκα, αρχές τού 1983! Παράσταση τού Χάρρυ Κλύνν, με τίτλο: “Αλλαγή και πάσης Ελλάδος” (απομαγνητοφώνηση):
·         ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ: «Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τούς Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων.
·         ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ-τριάντα χρόνια από σήμερα, Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μία Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης».
***
·        ΑΥΤΑ πριν 28 χρόνια και σήμερα δυστυχώς οδυνηρά επίκαιρα να μην προκαλούν πλέον γέλια αλλά κλάματα.
·        ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές
K
αλαμάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: