Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη - "Πετσοκόβουν" τον κατώτατο μισθό κατά 22% - Όλα τα σενάρια για τις συντάξεις


 
 

- Ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να δει την Τετάρτη τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς
- Μέχρι την Κυριακή πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα νέα μέτρα από τη Βουλή
- Ωρομίσθιοι-Αναπληρωτές-Συμβασιούχοι πρώτοι στη σειρά για να φύγουν από το Δημόσιο
- Η μετενέργεια θα ισχύει για τρίμηνο και όχι εξάμηνο και εξαιρούνται οι νεοπροσλαμβανόμενοι

Από αναβολές σε αναβολές πηγαίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν θα γίνει ούτε το βράδυ της Τρίτης και μεταφέρθηκε για νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μιας και οι πολιτικοί αρχηγοί ακόμα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας, οπότε θα χρειαστούν χρόνο για να το μελετήσουν.

Οι πληροφορίες λένε ότι το τελικό κείμενο που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι ακόμα έτοιμο. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η τρόικα να θελήσει να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με έναν έναν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ότι αποφασιστεί τις επόμενες ώρες θα έρθει στη Βουλή την Παρασκευή έτσι ώστε να ψηφιστεί εντός του Σαββατοκύριακου από τη Βουλή και κατά συνέπεια να είναι εφαρμόσιμα από Δευτέρα.

Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα. Αυτό μετέδωσε το ΑΠΕ νωρίς το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται τελικά κατά 22% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.  Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το βασικό σενάριο για τις συντάξεις προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές πάνω από 150 ευρώ με όφελος περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ .

Σε αυτό το σενάριο αντιδρά η Νέα Δημοκρατία και ζητά μειώσεις πάνω από τα 300 ευρώ  στις επικουρικές συντάξεις, αλλά σε αυτό το σενάριο αντιδρά και η τρόικα γιατί το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μόλις 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η τρόικα θέτει επίσης άλλα δύο σενάρια:

Στο πρώτο ζητά να αυξηθεί πέρα του 15% το ποσοστό της μείωσης για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ είτε να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις. Εάν δεν μειωθούν αρκετά οι επικουρικές τότε η τρόικα ρίχνει στο τραπέζι και μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ έτσι ώστε να εξασφαλιστούν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Συνοπτικά τα τέσσερα σενάρια για τις συντάξεις:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ωστόσο, το εξάμηνο γίνεται τελικά τρίμηνο και από αυτό εξαιρούνται οι νεοεισερχόμενοι.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.

Ο περιορισμός τού ύψους του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.

Από τις έως τώρα πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν "κλείσει", είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200- 440 εκατ. ευρώ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις,
θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, μονιμότητα,
νομίζω ότι ήταν αδύνατον να μήν γίνουν,
αν θέλαμε να υπάρξουμε,
στο διεθνές παγκοσμιοποιημένο οικονομικό στερέωμα.
Από κεί και πέρα όμως,
οι Ελληνες διαπραγματευτές,
θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν στην τρόικα,
και σε όλους τους Ευρωπαίους.
-Ναι σας χρωστάμε.
-Θέλουμε να ξωφλήσουμε τα χρέη μας.
-Δέν υποθηκεύουμε τον εθνικό μας πλούτο.
-Θέλουμε μακροχρόνιο διακανονισμό, με μείωση επιτοκίου.
-Επενδείστε στην χώρα μας, για να σας ξωφλήσουμε.
-Άν δέν ....
Άντε στο διάλο.
Έχουμε κάνει και άλλες φορές φτωχοί.

Αλλά όλα αυτά προυποθέτουν λαό συνειδητοποιημένο,
και ηγέτες με αρχίδια,
(όχι ορτινάντζες)
και από ότι φαίνεται όλα αυτά λείπουν,
οπότε είμαστε εδώ που είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Όλο για περικοπές μιλάνε.

Για τα ψιλά γράμματα των δανειακών συμβάσεων που υπογράφονται,
και αναφέρονται στο ξεπούλημα του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου,
γιατί δεν μιλάει κανείς τους ?

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ!








Κ.Π

Κόμπρα είπε...

Ρε παιδιά ο στόχος τους είναι το ξεπούλημα της πατρίδος και για να γίνει αυτό χωρίς καμμιά αντίδραση πρέπει να μας φτωχοποιήσουν πρώτα. Βλέπετε κόβουν συνεχώς τα πάντα μιλάνε για μισθολογικό κόστος και άλλες παπαρολογίες αλλά πουθενά δεν λένε για το μισθολογικό κόστος των βουλευτών. Αυτούς δεν τους πειράζουν γιατί αυτά τα πουσταριά που τάχα εκπροσωπούν τα συμφέροντα του λαού τα ψηφίζουν όλα και ας κάνουν σαν τις πουτάνες που θέλουν να γαμηθούν και κάνουν τις δύσκολες. Προτείνω να κατέβει η βουλευτική τους αποζημείωση στα 1500 ευρω και πάλι πολλά είναι γιατί δεν πληρώνουν και τίποτα ούτε εισητήρια τηλεφωνα κ.λ.π παντού ελευθέρας έχουν. Για συμπαράσταση στο εξαθλιωμένο λαό οι δε πολιτικοί αρχηγοί να μην παίρνουν τίποτα ούτε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας(αυτός ειδικά τι τα θέλει 500 χρονών είναι και όπου πηγαίνει όλα είναι δωρεάν).
Αυτήν την πρόταση παρακαλώ πολύ φίλε Χάρυ γιατί εγώ δεν είμαι τόσο καλός με τις αναρτήσεις, να το αναρτήσεις με άρθρο σου και να αναπαραχθεί και σε άλλα μπλόκ για να δούμε τι θα απαντήσουν οι γαμημένοι οι σωτήρες μας.