Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ντόρα Μπακογιάννη: Kαι τώρα οι δυο μας, Κυριάκο!




Του Γ. Λακόπουλου

Την αρχή έκανε ο Σαμαράς. Τη διέγραψε και όταν έγινε πρωθυπουργός την άφησε εκτός Κυβέρνησης -ενώ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που δικαιώθηκε στο θέμα για το οποίο τη διέγραψε:το Μνημόνιο. Το κατάπιε γιατί έτσι κι αλλιώς ο Σαμαράς ήταν ο εχθρός της. Θα του έκανε ίσως τα ίδια αν ήταν στη θέση του.
Τώρα παίρνει τη σκυτάλη ο αδελφός της και μάλιστα με εκδικητικό τρόπο. Τι άλλο είναι όταν αναγγέλλει ότι δεν θα την κάνει υπουργό σε μια κυβέρνηση που δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει;
Αν ήθελε να κάνει τον «πολέμιο της οικογενειοκρατίας» θα περίμενε να γίνει Πρωθυπουργός και να εκπλήξει θετικά την κοινή γνώμη αφήνοντας εκτός υπουργικού συμβουλίου την αδελφή του. Να το κάνει όταν θα είχε πραγματική εξουσία να το κάνει. Τώρα τι άλλο απο τιμωρία ειναι;
Οι παροικούντες ξέρουν καλά. Ανάμεσα στα δυο αδέλφια -και τις οικογένειες τους- δεν υπήρξαν ποτέ ήρεμα νερά. Αρκεί να άκουγε κατά καιρούς τι έσουρνε η Ντόρα στον μικρότερο αδελφό της. Ο οποίος αποδείχθηκε εκδικητικός τύπος. Τρώει κρύο το πιάτο και περίμενε χρόνια αυτή τη στιγμή.
Ως γιος του Μητσοτάκη-που «προέκυψε από ατύχημα», όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος – μπήκε στην πολιτική σαν γόνος . Πήρε τη θέση του πατέρα του στη Β’ Αθήνας. Με το όνομα και μόνο -δεν είχε να επιδείξει τίποτε ως εκείνη τη ώρα στην πολιτική.
Η Ντόρα ήταν στα πάνω της, προαλειφόμενη για υπουργός Εξωτερικών του Καραμανλή που θα κέρδιζε σίγουρα τις εκλογές, όπως και έγινε. Θα μπορούσε να ασκήσει βέτο και στείλει άκλαφτο τον αδελφό της. Δεν το έκανε για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους είχαν σχέση με τους γονείς τους.
Ο Κυριάκος έγινε βουλευτής και το πρώτο που έκανε ήταν να διαχωρίσει τη θέση του , στήνοντας δικό του μηχανισμό. Όταν μετά τη διαγραφή της από τον Σαμαρά ίδρυσε το δικό της κομμα, όχι μόνο δεν την ακολούθησε, αλλά σαν να …ευχαριστούσε τον οικογενειακό εχθρό που την τιμώρησε, πήγε με το μέρος του.
Αργότερα πήγε στον πατέρα Μητσοτάκη και ζήτησε αδελφομοιρασιά για να κατεβεί υποψήφιος αρχηγός. Να κόψει δηλαδή το δρόμο της Ντόρας προς τη δεύτερη ευκαιρία. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο «γέρος» ζήτησε να γίνει μια δημοσκόπηση και να συναποφασίσουν με βάση το αποτέλεσμά της.Όπως ήταν φυσικό προκρινόταν συντριπτικά η Ντόρα. Ήταν και παραμένει πολιτικό μέγεθος μεγαλύτερο από τον αδελφό της. Την ίδια μέρα ο Κυριάκος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του.
Ίσως εκείνη τη στιγμή η Μπακογιάννη έκανε το δεύτερο μεγάλο λάθος της, μετά τη χαμένη αναμέτρηση του 2009 με τον Σαμαρά που δέχθηκε να παραβιαστεί το καταστατικό στην εκλογή αρχηγού. Αντί να κατεβεί και η ίδια και να δει τη σκόνη της, τον υποτίμησε, στήριξε Μεϊμαράκη και την πάτησε.
Ως αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος την έβγαλε αμέσως από το κάδρο. Της συνέστησαν οι άνθρωποι του να… μην κάθεται δίπλα του στη Βουλή. Της πήρε το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείο Εξωτερικών που είναι το δυνατό χαρτί της. Και της ξέκοψε ότι θα δεχθεί την υποψηφιότητα του γιου της στην δημαρχία της Αθήνας.
Η ίδια συνέχισε τα λάθη. Ακολούθησε πολιτική κατευνασμού και έλεγε …πόσο θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ήταν θέμα χρόνου το επόμενο «δάγκωμα». Για πολλούς ήλθε πολύ νωρίς. Ο Κυριάκος δεν κρατιέται να τελειώσει με την αδελφή του. Σα να πιέζεται από κάπου να το κάνει.
Δεν ξέρουμε αν αυτό που ανακοίνωσε έχει νόημα, γιατί δεν ξέρουμε αν θα γίνει πρωθυπουργός ποτέ. Όπως δεν ξέρουμε και αν είναι «άδικο» όπως είπε. Σίγουρα όμως είναι ανέντιμο, πέραν της οικογενειακή πλευράς.
Λέγοντας δυο χρόνια πριν τις εκλογές ότι θα αφήσει μια πολιτικό σαν τη Μπακογιάννη εκτός κυβέρνησης, την εξευτελίζει και της κόβει το πόδια. Είναι σαν να της λέει: Νίκησα, σήκω και φύγε..
Τι νόημα έχει να μένει στην πολιτική η Ντόρα όταν δεν πρόκειται να μπεις στην κυβέρνηση του κόμματός της -αν υπάρξει; Αυτό που επιδιώκει κάθε πολιτικός στην περίπτωσή της δεν ισχύει. Ότι το θεωρεί ο Κυριάκος «επιβεβλημένο» είναι η χειρότερη δικαιολογία που θα μπορούσε να βρει. ΑΠλως χρησιμοποιεί το αξιώματα του στον πόλεμο με την αδελφή του.

Ότι θα ήταν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ η Μπακογιάννη, ήταν προ εξοφλημένο. Κανείς δεν θα πρόβαλε αντίρρηση, είτε τη συμπαθεί είτε όχι. Ήταν αυτονόητο και φυσικά δεν είχε κόστος για τη ΝΔ. Όπως δεν έχει και όφελος για τον Κυριάκο ο πρόωρος αποκλεισμός της;
Όφελος; Μάλλον δεν ξέρει τι τον περιμένει. Η Ντόρα είναι σκληρό καρύδι. Είναι παλιά στην πολιτική και για ορισμένους «κακός άνθρωπος», αν πάρει ανάποδες. Θα κάνει το πένθος της και μετά θα περάσει στη δράση. Αν ως τώρα είχε μια επιφύλαξη να αντιδράσει στα καψόνια που της έκανε ο Κυριάκος, ήταν γιατί διατηρούσε την προσδοκία ότι θα προωθήσει τον Κώστα Μπακογιάννη. Καθόταν «ήσυχη» για τον γιο της. Άλλά η Σπυράκη ξεκαθαρισε οτι η <σφαγή> αφορά και τον ανεψιό.
Τώρα όμως δεν έχει και αμφιβολία ότι αυτός θα είναι το επόμενο θύμα. Ούτε ως θείος στο γάμο του δεν πήγε ο Κυριάκος. Ακόμη και συμφωνία να είχε μεταξύ των δυο αδελφών, δεν θα μπορεί να τον εμπιστευτεί. Γιατί αν ήταν εντάξει , θα της έδινε το προνόμιο να αποκλείσει μόνη της τον εαυτό της- όπως είχε αρχίσει να κάνει. Ότι έσπευσε να την «πετάξει στα σκυλιά « είναι από μόνο του ένας λόγος για να τον κάνει να της το πληρώσει. Ο ίδιος και οι οικείοι του.
Η Μπακογιάννη είναι πιο Μητσοτάκης από τον Μητσοτάκη. Με τους παλιούς άγραφους κρητικούς κανόνες μετά το θανάτου του πατέρα της είναι ο αρχηγός της οικογένειας. Αυτό έχει κάποιες πλευρές που οι απέξω δεν μπορούν να καταλάβουν.
Επί είκοσι χρόνια ύφαινε έναν ιστό για να φτάσει στην κορυφή. Αυτός που την ανέκοψε θα τη βρίσκει διαρκώς μπροστά του. Είχε υφάνει τον ιστό της ανόδου της και τον διατηρεί ακόμη, αλλά έχει και άλλα μέσα στη διάθεσή της. Και δεν θα πάει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι….
Ένας παράγων του χώρου που είναι σε θέση να ξέρει, λέει συχνά ότι «η Ντόρα δεν θα αδειάσει ποτέ τον Κυριάκο δημοσίως γιατί μεταξύ τους ισχύει ο νόμος της οικογένειας». Τώρα έχει αποδεσμευτεί από αυτόν τον νόμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: