Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Tο κατά ΣΚΑΙ και ΠΑΜΑΚ διάγραμμα της ΝΔ από τον Τσακαλώτο: Ένα δώρο για τα Χριστούγεννα γιατί σας είμαστε ευγνώμονες!!

 

 
Με ένα “δώρο” προς τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι Χριστούγεννα και θέλει να είναι χαρούμενοι, όπως είπε, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Υπουργός Οικονομικών, χρησιμοποίησε το “κόλπο” του ΣΚΑΙ, να γυρνάει τούμπα τα γραφήματα, φέρνοντας στην αρχή τους τελευταίους μήνες, ώστε το διάγραμμα να δείχνει αυτό που θέλει και βολεύει σε κάθε περίπτωση.

Έδειξε λοιπόν από το βήμα της Βουλής το κανονικό γράφημα με την δημοσκοπική πορεία της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους 7 μήνες, με βάση μάλιστα τις “αγαπημένες” δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ, που δείχνει πτώση αλλά και ένα δεύτερο “πειραγμένο” διάγραμμα, με την πορεία της ΝΔ αντεστραμμένη, ώστε να δείχνει άνοδο γιατί, όπως είπε “θέλω να έχετε “καλά Χριστούγεννα” και να συνεχίσετε αυτή την πολιτική γιατί μας βοηθάει πάρα πολύ και σας είμαστε ευγνώμονες!”.

Αυτή, όπως είπε, η καθοδική πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις είναι η 10η πληγή του Φαραώ, αφού επέλεξε να μιλήσει για τις “10 πληγές του Φαραώ” αναφερόμενος στις επιτυχίες της οικονομίας, προκειμένου να απαντήσει στην καταστροφολογία της ΝΔ.

«Όσο συνεχίζετε με την καταστροφολογία και χωρίς εναλλακτικό σχέδο είμαστε ευγνώμονες» είπε, ενώ πρόσθεσε «ο Κύριός μας είχε μία αμφίσημη σχέση με τους πλουσίους. Όμως η αγριότητα των εποχών δεν ταιριάζει με την Καινή Διαθήκη, ταιριάζει περισσότερο με την Παλαιά Διαθήκη. Σας υπενθυμίζω τις 10 πληγές του Φαραώ».

Κατά τον Τσακαλώτο, οι άλλες 9 “πληγές” της οικονομίας είναι:

1η πληγή, ότι βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο για έντοκα γράμματια, τον Νοέμβριο τα swaps.

2η πληγή, οι ανακοινώσεις των Οίκων αξιολόγησης, όλες με αναβαθμίσεις ή με θετικό πρόσημο για αναβαθμίσεις στο μέλλον.

«Δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης και αυτή είναι η διαφορά με το 2015» παρατήρησε.

3η πληγή η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. τον Ιούλιο. Μείωση του ELA. Οι τράπεζες έχουν 20 δισ. «καβάντζα» για τα stress test και για τα κόκκινα δάνεια. Είπε ακόμα ότι “το υπερπλεόνασμα εμείς το μαζεύουμε όχι για να το μοιράσουμε στην “κομματική μας πελατεία” όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης αλλά για να έχουμε “μαξιλαράκι” τον Αύγουστο που θα βγούμε από το μνημόνιο ώστε να μην χρειαστούμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως ζητούσατε εσείς“.

4η πληγή, οι δείκτες της οικονομίας.

5η πληγή, οι επενδύσεις. Επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και από τη Vodafone, ενέργεια, Όμιλο Μυτιληναίου. Νέος αναπτυξιακός νόμος με πάνω από 700 σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί.

6η πληγή οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη. «Δεν είμαστε η μόνη κυβέρνηση που είχαμε μία μικρή αναθεώρηση των προβλέψεων. Έχουν συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη για πρώτη φορά. Έχουμε μία αλλαγή του μοντέλου γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν είναι μόνο για μεγάλα έργα. Σύντομα ο κ. Σταθάκης φέρνει και τις ενεργειακές κοινότητες, έχουμε μιλήσει για το ΕΣΠΑ. Χτίζουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ διαφορετικό» ανέφερε.

7η πληγή η μείωση της ανεργίας.

8η πληγή δηλώσεις αξιωματούχων για καθαρή έξοδο. Έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

9η πληγή το κοινωνικό μέρισμα που τόλμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι και πελατειακό.

Οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια που αυξήθηκαν σε συνθήκες ασφυξίας.

Έθεσε ευθέως το ερώτημα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτά τα 1,83 δισ. για την κοινωνική πρόνοια δεσμεύεστε ότι θα παραμείνουν;

Επανέλαβε ότι «ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος εντός του πλαισίου. Αυτός ο προυπολογισμός είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο μνημόνιο που έχει τη λιτότητα ως κυρίαρχη κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι υποστηρίζει ενεργά πλαίσιο που προάγει τη λιτότητα, ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση για προϋπολογισμό λιτότητας. “Είναι υποκρισία. Μας κατηγορείτε ότι φέρνουμε ένα προϋπολογισμό λιτότητας αλλά στην Ευρώπη υποστηρίζετε τη λιτότητα και ούτε καν όσα λένε οι χώρες του Νότου“.

«Το ερώτημα δεν είναι αν γενικά ο προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος δυνατός» σημείωσε. «Αυτός ο προυπολογισμός είναι μία προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να διορθώσει λάθη, να φέρει σταθερότητα, να βελτιώσει τους δείκτες, να βγούμε από τα μνημόνια» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: