Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ: πεταμένα λεφτά


Toυ Γ. Λακόπουλου


Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γράψει ιστορία στη χώρα.  Αλλά όχι σαν αυτό που επιδιώκει. Σαν πολιτικός που αφού δεν μπόρεσε μέσα σε δυο χρόνια στη προεδρία στη ΝΔ να βελτιώσει τη σκηνική παρουσία του, αφού έκανε κάθε δυνατή γκάφα που μπορεί να γίνει στο δημόσιο χώρο και αφού απέτυχε σε όλους τους πολιτικούς στόχους που έβαλε, περνάει σε ανώτερες σφαίρες πολιτικής αφασίας.
Με το Σκοπιανό δίχασε το κόμμα του και τάχθηκε με τη λάθος πλευρά του  διχασμού, εκχωρώντας το πηδάλιο του κόμματος στο ντουέτο Σαμαρά-Γεωργιάδη και εξασφαλίζοντας και διεθνή απομόνωση  για τον εαυτό του, όταν ευλόγησε τα συλλαλητήρια που ζητούσαν να μην υπάρξει λύση. Με το σκάνδαλο Novartis σφίγγει μόνος του τη θηλιά που είχε περάσει στο λαιμό του με το  ρεσιτάλ που έδωσε στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Ιδού μερικά αριστουργήματα:
«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Βεβαίως και υπάρχει. Και είναι παγκόσμιο. Και ερευνάται σε δεκάδες χώρες του κόσμου και όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν αναδείχθηκε το σκάνδαλο αυτό από κάποιους αριστερούς ατσίδες, αλλά από τις Αμερικάνικες Αρχές, από την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από το FSIA. Και παντού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο με τοπικές προεκτάσεις. Όχι ως βέλος σε κομματικές φαρέτρες».  
 


 Μετάφραση: Ερευνήστε το σκάνδαλο, αλλά όχι τους πολιτικούς που το δημιούργησαν.  Για τον  Μητσοτάκη το θέμα είναι  ότι «στην   Ελλάδα η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα, το οποίο προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με αποτέλεσμα να ωφελείται τελικά η ίδια σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου». Η υπερσυνταγογράφηση  υπήρξε αυτοφυής. Δεν  δημιούργησαν τις προϋποθέσεις κάποιοι.
Πού είναι  το πρόβλημα για τον αρχηγό της ΝΔ;  Ότι «πατώντας την, πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο, η Κυβέρνηση επέλεξε, αντί να διευκολύνει τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη, να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι θέση καθαρή και είναι και θέση αδιαπραγμάτευτη. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί, όμως, που πρέπει». Πού πρέπει;  Όχι πάντως σε πολιτικούς.  Υπάρχει, άλλωστε, το υπόδειγμα της Ζήμενς που τον εμπνέει.
Τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς χώρα; «Να εγκαταστήσουμε εκείνες τις θεσμικές δικλείδες, που θα εξασφαλίσουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλημα της Κυβέρνησης». Μετάφραση ξανά: όσοι τα πήραν τα πήραν, τι το ψάχνουμε τώρα.
Στη συνέχεια παθαίνει Άδωνι, Σαμαρά και Λοβέρδο μαζί.  «Υπηρετεί ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες κατασκευή μιας άθλιας σκευωρίας, που έχει μόνο σκοπό να προστατέψει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Υπηρετεί μια άθλια μεθόδευσης». Το FBI από το οποίο ξεκίνησε η έρευνα που φτάνει στους πολιτικούς ξεχάστηκε.
Συνεχίζει γράφοντας ιστορία με …οκτώ ερωτήματα – αναμασήματα  των προηγουμένων ημερών, από τα «Άπαντα  των εμπλεκομένων»- το ένα καλύτερο από το άλλο. Π.χ. γιατί μια εφημερίδα να προαναγγέλλει, πριν από ένα χρόνο, το θέμα «εμπλοκής» πρώην Πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis, έντεκα μήνες πριν καταθέσει σχετικά ο προστατευόμενος μάρτυρας; Πώς εξηγείται ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2017, ο κ. Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή, είχε περίπου προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας του σκανδάλου Novartis;» Έλα, ντε…
Για τον ίδιο «η  εξήγηση είναι προφανής: «Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όπως θα έπρεπε. Το πήρε από τα χέρια της η Κυβέρνηση, το δούλεψε, για να το μετατρέψει σε εργαλείο κατά των πολιτικών της αντιπάλων».Τελικά είναι ή δεν είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη;
Το καλύτερο το κράτησε για ο τέλος. «Προστατευόμενοι μάρτυρες προφανώς και υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά για υποθέσεις που αφορούν την τρομοκρατία, ειδεχθή ποινικά εγκλήματα, ναρκωτικά, γενικότερα υποθέσεις που αιτιολογούν το φόβο των μαρτύρων ακόμη και για τη ζωή τους. Και για το λόγο αυτό τους προσφέρεται η δυνατότητα να καταθέσουν ανώνυμα.   . Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμένος ή ο κ. Σαμαράς; Ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας; Ε, λοιπόν, τους το λέμε ξεκάθαρα: Αν πραγματικά φοβούνται τόσο πολύ, ας έρθουν οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες να επαναλάβουν τις κατηγορίες τους ακόμα και φορώντας κουκούλα.  Αλλά να έρθουν να καταθέσουν. Εδώ στη Βουλή. Να έρθουν να καταθέσουμε μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν»
Έγραψε. Πρώτον, σέβεται του προστατευόμενους μάρτυρες αρκεί να μην καταθέτουν σε υποθέσεις που μπλέκουν στελέχη της ΝΔ.   Δεύτερον, ο λόγος για τον οποίο ζήτησαν προστασία οι μάρτυρες  ήταν γιατί νόμιζαν ότι θα τους δείρει ο Άδωνις- το ενδεχόμενο τον δείρουν αυτοί  δεν το υπολογίζει. Τρίτον, έχει  δική του ποινική δικονομία για το πώς γίνονται οι καταθέσεις: πάνε κάποιους με κουκούλες στη Βουλή.
Δεν φτάνει που έχασε τον μπούσουλα κάνει και ελεεινούς υπαινιγμούς σε βάρος προσώπων που διακινδυνεύουν για να γίνει γνωστή η αλήθεια- και τελούν υπό την  προστασία της Πολιτείας- με ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπων που έδρασαν στη Κατοχή και προστάτευσε στη συνέχεια η παράταξή του.
Συμπέρασμα: Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ: λεφτά πεταμένα. Με τέτοιες παιδαριώδες θεωρίες δεν πάει μπροστά το κόμμα. Απλώς κρίνεται ολόκληρο, ταυτιζόμενο με ένα σκάνδαλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: