Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μια λίστα κοροϊδία


Βασίλης Χιώτης | Το ΒΗΜΑ

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέβαινε στην Δ.Ε.Θ. έχοντας στην ομιλία του μια τρανταχτή εξαγγελία. «Λεφτά υπάρχουν» είπε τότε, υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο μπορεί να βρει εύκολα 31 δισεκατομμύρια ευρώ από τους φοροφυγάδες και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσων μέχρι τότε δεν πλήρωναν. Φώναζε τότε ο φουκαράς υπουργός Οικονομίας Αντ. Μπέζας, ότι από τα 31 δισεκατομμύρια των βεβαιωμένων χρεών, μπορεί να εισπραχθεί μόνο το ένα, αλλά δεν τον άκουγε κανένας.

Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση έκανε την Πέμπτη μια κίνηση για να επιβεβαιώσει τον κ. Μπέζα και να διαψεύσει και επισήμως τον εαυτό της.

Δημιουργώντας την αίσθηση ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων, τελικώς δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με εταιρείες που οφείλουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο και δεν τα έχουν καταβάλει..

Πρώτα πρώτα αυτός δεν είναι κατάλογος με φοροφυγάδες. Τον κατάλογο των φοροφυγάδων που έχει εντοπίσει η κυβέρνηση, εξακολουθεί να τον κρατά μυστικό!

Δεύτερον, ο κατάλογος που έδωσε στην δημοσιότητα είναι ένας κατάλογος κοροϊδία!

Από τις 6.000 επιχειρήσεις, οι μισές περίπου δεν υπάρχουν πια (ΚΥΔΕΠ, ΜΙΝΙΟΝ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ). Κι ως γνωστόν οι πεθαμένοι δεν πληρώνουν.

Από τις άλλες μισές, οι περισσότερες είναι κρατικές επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη κι αν πληρώσουν, τα χρήματα θα βγουν από τη μια τσέπη και θα μπουν στην άλλη.

Κάποιες είναι αθλητικά σωματεία (ΑΕΚ, ΑΡΗΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ) που επίσης δεν έχουν μία στα ταμεία τους.

Αλλά ακόμη κι αυτές οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη κι αρνούνται να πληρώσουν, δεν είναι απλές επωνυμίες. Πίσω τους κρύβονται επιχειρηματίες, τους οποίους εξακολουθεί να καλύπτει η κυβέρνηση. Έπειτα από μια διαμάχη μηνών με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η κυβέρνηση κρατά μυστικά όλα τα ονόματα και μας σερβίρει Ε.Π.Ε και Α.Ε. χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι από αυτούς που οργώνουν με τους θαλαμηγούς τους το Αιγαίο και το Ιόνιο, δεν πληρώνουν τα χρέη τους στο δημόσιο.

Ή λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει ονόματα φοροφυγάδων ή μεγαλοοφειλετών στο δημόσιο, ή διαφορετικά ας μην μας ζαλίζει με λίστες φαντάσματα, χωρίς καμιά αξία.

Κι ας βγει κάποτε να μας πει: Από τα 31 δισεκατομμύρια των εσόδων που είχε υποσχεθεί, πόσα μπορεί τελικώς να συλλάβει;
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: