Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Σλοβακία: Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο η διεύρυνση του EFSF

Καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μια εξέλιξη που σηματοδοτεί εξελίξεις καθώς η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα την είχε συνδέσει την ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι της χώρας είχαν ανακοινώσει ωστόσο νωρίτερα την πιθανότητα διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας στην οποία οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να υποστηρίξουν τη διεύρυνση του EFSF. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη ψηφοφορία.
Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι θα απέχει από τη διαδικασία.
«Δεν συμφωνούμε να συνδεθεί το μέλλον της κυβέρνησης με αυτή την ψηφοφορία», είχε δηλώσει ο Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS.
Η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, μετά και την επικύρωση της συμφωνίας τη Δευτέρα από τη Μάλτα. Για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: