Εάν κρίνουμε από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τις νέες εκτιμήσεις των ειδικών του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση, θα καταγράψει νέο ρεκόρ ανεργίας και δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος του ελληνικού Δημοσίου, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση εξαιρετικά δυναμικής ανόδου.
Σχεδόν όλοι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας δημιουργούν την εντύπωση ότι...
ο Έλληνας ασθενής πνέει τα λοίσθια. Είναι γεγονός πάντως ότι τα στατιστικά στοιχεία και οι προγνώσεις δεν δεσμεύουν τις οικονομικές εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία ευχάριστη έκπληξη, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι σενάριο καταστροφής.
Αναθεώρηση προς τα κάτω
Πριν από μία εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για βασικά οικονομικά μεγέθη της τελευταίας πενταετίας. Σε αντίθεση με την αναθεώρηση των επίσημων στοιχείων που πραγματοποιήθηκε το 2007 από την προκάτοχο της ΕΛΣΤΑΤ, την ΕΣΥΕ, η οποία είχε οδηγήσει στην αναθεώρηση του ΑΕΠ της περιόδου 2000-2005 προς τα επάνω κατά 25,7%, η φετινή αναθεώρηση οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ των προηγούμενων χρόνων.
Να θυμίσουμε ότι οι υπερβολικά αισιόδοξοι υπολογισμοί της ΕΣΥΕ, οι οποίοι προέκυψαν από τη στατιστική ένταξη ενός μεγάλου μέρους της παραοικονομίας στο επίσημο ΑΕΠ, δεν είχαν βρει σύμφωνη τη Eurostat, που παρενέβη για να περιορίσει τη στατιστική αύξηση του ΑΕΠ στο 9,6%. Η αύξηση του ΑΕΠ με πρωτοβουλία της ΕΣΥΕ διευκόλυνε τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, εφόσον το μείωσε σημαντικά σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, μέχρι την κρίση υπερχρέωσης που εκδηλώθηκε το 2009 και οδήγησε στη συνέχεια στο μνημόνιο.
Η ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ πιο αυστηρή στην προσέγγισή της απ’ ό,τι ήταν η ΕΣΥΕ, γεγονός που εξηγεί την ενισχυμένη αξιοπιστία της μεταξύ των πολιτικών και των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Τα ευρήματα των ειδικών της ΕΛΣΤΑΤ δεν διευκολύνουν πάντως την κυβέρνηση Σαμαρά στη διαχείριση της κρίσης. Με βάση τους νέους υπολογισμούς, η πτώση του ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2010 είναι της τάξης του 4,9% και όχι 3,4%, όπως εκτιμήθηκε αρχικά. Αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το 2011 από -6,9% σε -7,1%. Η στατιστική εικόνα κάνει την ύφεση βαθύτερη και μεγαλώνει την πτώση του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ του 2011 υποχώρησε στο ποσό των 208,5 δισ. ευρώ, έναντι 215 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η προσαρμογή των επίσημων στατιστικών στοιχείων διευρύνει αυτόματα το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 από 9% του ΑΕΠ σε 9,3%, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αφετηρία εκκίνησης για τη μείωση του ελλείμματος του 2012 και του 2013.
Τα νέα επίσημα στατιστικά στοιχεία αυξάνουν το δημόσιο χρέος από 145% σε 148,3% του ΑΕΠ το 2010 και το εκτοξεύουν από 165,3% σε 170,5% του ΑΕΠ το 2011.
Η αναθεώρηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που έγινε το 2012 οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ των προηγούμενων χρόνων και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ. Είχε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τη «χαλαρή» και πολιτικά ιδιοτελή αναθεώρηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που πραγματοποιήθηκε το 2007.
Μη βιώσιμο το χρέος
Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχουν ληφθεί ακόμα υπόψη από τους ειδικούς του ΔΝΤ, οι οποίοι προχώρησαν στη δική τους αναθεώρηση για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική τους. Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση η ευκολία με την οποία αλλάζουν οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΔΝΤ από τη μία εξαμηνιαία έκθεση στην άλλη. Η έκθεση του Απριλίου 2012 προέβλεπε ανεργία 19,4% το 2012 και το ίδιο ποσοστό για το 2013. Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2012 εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα φτάσει το 23,3% το 2012 και θα ανέβει στο 25,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2013. Μέσα σε ένα εξάμηνο αυξήθηκε η πρόγνωση για το ποσοστό ανεργίας κατά 6 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούλιο το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας σκαρφάλωσε ήδη στο 25,1%.
Στα τέλη του 2011 οι ειδικοί του ΔΝΤ προέβλεπαν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3% το 2012, στην έκθεση του Απριλίου 2012 ανέβασαν την εκτίμηση για την ύφεση στο 4,8% και στην έκθεση του Οκτωβρίου 2012 κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 6%, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραδέχεται ότι αυτή η πτώση θα ξεπεράσει το 6,5%.
Καταστροφικές είναι οι αποκλίσεις και στην εκτίμηση της πορείας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στην έκθεση του Απριλίου 2012 οι ειδικοί του ΔΝΤ εκτιμούσαν το δημόσιο χρέος στο 153,2% για το 2012, με προοπτική να αποκλιμακωθεί στο 136,8% το 2017. Με την έκθεση του Οκτωβρίου 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος τοποθετείται στο 170,7% του ΑΕΠ το 2012, με προοπτική να παραμείνει στο 152,8% του ΑΕΠ το 2017.
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ το χρέος μιας χώρας θεωρείται βιώσιμο εάν δεν ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ. Επειδή βάσει του καταστατικού του το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανειοδοτεί χώρες των οποίων το χρέος δεν έχει προοπτική βιωσιμότητας, αποφεύγεται να διατυπωθεί η εκτίμηση για το ύψος του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, το 2020. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί του ΔΝΤ περιόριζαν, με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής και αυθαίρετων εκτιμήσεων για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόγραμμα «Ήλιος», το χρέος του ελληνικού Δημοσίου στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Τώρα εγκαταλείπουν αυτή την προσπάθεια και σταματούν τους υπολογισμούς το 2017.
Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται στον πυρήνα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών μας. Το ΔΝΤ δεν θέλει να ρίξει κι άλλα λεφτά στη χαμένη ελληνική υπόθεση και οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά θα χρηματοδοτηθεί από τον λεγόμενο επίσημο τομέα.
Τεχνοκράτες για κλάματα
Η προκλητική αστοχία στις εκτιμήσεις και στις προγνώσεις των ειδικών του ΔΝΤ ενισχύει την άποψη ότι εφαρμόστηκε μία οικονομική πολιτική που δεν είχε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε. Η αστοχία στις προγνώσεις και στις εκτιμήσεις οδηγεί και στην κλιμάκωση της κρίσης αξιοπιστίας που εκδηλώνεται διεθνώς σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ απέδωσε τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ προγράμματος και αποτελέσματος στον… δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Με βάση αυτόν υπολογίζουν οι ειδικοί του ΔΝΤ πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ μιας χώρας ύστερα από την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο βασικός δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, στον οποίο στηρίζονται οι προγνώσεις, είναι της τάξης του 0,5. Αυτό σημαίνει ότι όταν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που παρατηρήθηκε σε χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν αυστηρά προγράμματα λιτότητας είναι από 0,9 έως 1,7, δηλαδή μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ μείωσαν το ΑΕΠ από 900 εκατ. ευρώ έως 1,7 δισ. ευρώ. Με τέτοιας ποιότητας καθοδηγητές των ελληνικών κυβερνήσεων, εξηγούνται αρκετά εύκολα η φοβερή επιδείνωση της κρίσης και ο στατιστικός θάνατος της ελληνικής οικονομίας.
Από: citypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου