Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Στα χέρια του Τσίπρα ο έλεγχος των πολιτικών εξελίξεων


Του Γ. Λακόπουλου


Και μόνο η αμήχανη και παπαγαλίστικη αντίδραση της ΝΔ και η εργολαβία παραπληροφόρησης των υποστηρικτών της στα ΜΜΕ αρκεί για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Πρέπει να κουράστηκαν πολλοί οι μιντιάρχες και οι άνθρωποί τους για να παραχαράξουν το  αποτέλεσμά της, ένα μέρος του οποίου  αναπτύχθηκε μπροστά στις κάμερες.
Αν αυτή η επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιητική, τότε ποια ήταν; Εκείνη με τα μπλουζάκια από τη σακούλα του σούπερ μάρκετ που προσέφερε ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός στον Μπους;
Με αυτή την επίσκεψη ο Τσίπρας ολοκληρώνει τον κύκλο της  πολιτικής που εγκαινίασε από το περασμένο καλοκαίρι για ανάκτηση του ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων. Βλέποντας  σήμερα τη μεγάλη εικόνα, πέρα από τις μίζερες και διατεταγμένες  παρουσιάσεις των πραγμάτων από ένα μέρος του εγχωρίου μιντιακού  συστήματος,  ο Πρωθυπουργός  πέτυχε το στόχο του. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό του.
Μετά  τις σαφείς τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων για την αποτέλεσματικότητα της πολιτικής του  για έξοδο από τη κρίση και  των αριθμών που το επιβεβαιώνουν, η υποδοχή που του επιφύλαξε ο Τραμπ έδωσε νέα  ώθηση στη χώρα.
Ποτέ άλλοτε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο δεν συνοδεύθηκε με τόσο ενθουσιώδεις παροτρύνσεις, προς τους επενδυτές και τη διεθνή κοινότητά  και τόσο θερμές τοποθετήσεις στήριξης . Και οι Αμερικανοί  διαπιστώνουν την πρόοδο που έκανε η χώρα  για να κινηθεί μπροστά ο τροχός της ανάπτυξης της.
Ο Τσίπρας  αναχώρησε από τις ΗΠΑ για τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εκεί επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας νέο πολιτικό εξοπλισμό,  που τον διευκολύνει να περάσει στην επόμενη φάση του σχεδιασμού του: την έναρξη και έγκαιρη ολοκλήρωση των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, για το οποίο απέσπασε τη συγκατάθεση της Λαγκάρντ και  -δημοσίως-  και του Τραμπ.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ειδικά αν ο απολογισμός του Πρωθυπουργού συνδυαστεί με την  -παράλληλη- αδιάφορη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την σύνοδο το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παρά τις προσπάθειες του Δημ. Αβραμόπουλου να του εξασφαλίσει  συνομιλητές -πέρα από τις τυπικές συναντήσεις στα πλαίσια της Συνόδου – η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια,  μεταξύ τους και  οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ,  δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την παρουσία του.
Άλλωστε η ρητορική του προέδρου της ΝΔ για  “αποτυχία”  της κυβέρνησης και  “απομόνωση”  της Ελλάδας λόγω της κυβερνητικής πολιτικής , έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στο κοινοτικό κέντρο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσας και τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων των  ευρωπαϊκών οργάνων για την πορεία της χώρας. Όλοι λένε άσπρο. Ο Μητσοτάκης κόλλησε στο μαύρο.
Πέρα από την προώθηση των επενδύσεων και  την προβολή των  ελληνικών θέσεων στα εθνικά θέματα,  ο Αλέξης  Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας μεγαλώσει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη  από πλευράς κύρους και αποδοχής στο  διεθνή χώρο. Οι συνομιλητές του ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις τους, τον αναγνωρίζουν ως αξιόπιστο συνομιλητή τους σε βάθος χρόνου.
Από καμία πλευρά δεν έχει εκδηλωθεί καμία ενέργεια που να εκλαμβάνει τον Μητσοτάκη ως εν αναμονή Πρωθυπουργό.  Ενδεχόμενο πολιτικής μεταβολής στην Ελλάδα δεν αναδύεται  από  τη στάση κανενός στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα αν στο εσωτερικό θα  συνεχιστεί η εμπαθής επίθεσή στην κυβέρνηση από την  αντιπολίτευση και τα  οικονομικά και μιντιακά συστήματα που τη συνδράμουν και πέρα από τα κυβερνητικά λάθη και τις αδυναμίες υπουργών, το πολιτικό βάρος του  Πρωθυπουργού ενισχύεται. Σε αντίθεση με τον αντίπαλό που  αδυνατεί να αναδείξει διεθνώς την ύπαρξη του και  περιμένει από εσωτερικές δημοσκοπήσεις αμφίβολης εγκυρότητας να  συντηρήσουν την  ψευδαίσθηση της εκλογικής επικράτησης.
Όταν Τσίπρας μιλάει με τους κορυφαίους του πλανήτη για τα μεγάλα θέματα, ο Μητσοτάκης ασχολείται με το …Μητρώο Στελεχών του.  Όπως εξελίχθηκε η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και ανάλογα με την ικανότητα της κυβέρνησής του να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα και τις ευκαιρίες που δημιούργησε για τη χώρα,  αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι πολιτικές εξελίξεις περνούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο βαθμό που ο  πολιτικός σχεδιασμός του Πρωθυπουργού  υλοποιηθεί χωρίς οπισθοδρομήσεις και η μνημονιακή εποχή κλείσει το καλοκαίρι,  εδραιώνοντας νέες προοπτικές για τη χώρα, το κοντέρ θα αρχίσει να γράφει από την αρχή.
Έτσι συμβαίνει στην πολιτική: ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος. Και γίνεται πάντα από τον ξενοδόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: