Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Στα πρόθυρα της διάσπασης η Νέα Δημοκρατία λόγω Μαρινάκη – Τα τηλεφωνήματα του αίσχους

Μητσοτάκης και Μαρινάκης
Μητσοτάκης και Μαρινάκης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η ΝΔ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία στρατηγική επιλογή. Να ταυτιστεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και να δείξει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο πως το κόμμα του λειτουργεί ως ο πολιτικός βραχίονας των συμφερόντων του εφοπλιστή.
Σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης διώκεται για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών, ενώ του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα αφού έχει κριθεί ύποπτος φυγής. Με λίγα λόγια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης διώκεται για την σκοτεινή υπόθεση του Noor1.
Το τελευταίο που ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτή η εξέλιξη, τη στιγμή που το κόμμα του βυθίζεται στον βούρκο των σκανδάλων. Δεν είναι μικρό πράγμα ο εφοπλιστής με τον οποίο ταυτίζεται σε… βαθμό παρεξηγήσεως ένα ολόκληρο κόμμα να διώκεται για μία τόσο σοβαρή υπόθεση. Και αν νομίζουν πολλοί πως είναι μόνο οι κουμπαριές με τη Ντόρα ή οι διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο εφοπλιστής από την Αγία Οικογένεια που κρατούν ως κρίκο ενωμένο τη σχέση των Μητσοτάκηδων με τον Μαρινάκη τότε είναι γελασμένοι. Υπάρχουν σοβαρότεροι λόγοι που αναγκάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει χέρι – χέρι με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού μέχρι το… τέλος. Αυτούς τους λόγους θα τους αναζητήσει κανείς στο πολύ μακρινό παρελθόν, αλλά αυτή είναι μία άλλη – πολύ ενδιαφέρουσα – ιστορία που έχει περάσει από διάφορες φάσεις κατά καιρούς.
Πάμε, όμως, στα τωρινά.
Αυτό που πληροφορούμαστε πως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει προηγούμενο. Ένας μεγάλος όγκος βουλευτών και στελεχών θεωρούν πως η ταύτιση της ΝΔ με τον Μαρινάκη θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το κόμμα τους, από τη στιγμή που υπάρχει ποινική δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή για υπόθεση ναρκωτικών, μιας και πιστεύουν πως η κοινωνία δεν ανέχεται τέτοιου είδους συσχετίσεις. Ήδη θεωρούν πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το νομοτελειακό αποτέλεσμα ΚΑΙ αυτής της ταύτισης, τη στιγμή που η κυβέρνηση κερδίζει πόντους από την σκληρή μάχη που δίνει με τους ολιγάρχες και την παραδοσιακή διαπλοκή.
Η διαφοροποίηση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ από τις επιλογές της ηγεσίας τείνει να λάβει μορφή ανταρσίας. Όμως, και η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν σπάσει τα τηλέφωνα και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάτι παραπάνω από πιεστικοί απέναντι στα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ που δεν έχουν κανέναν λόγο να στηρίζουν έναν διωκόμενο επιχειρηματία. «Ή θα στηρίξετε τον Μαρινάκη ή θα βρεθείτε εκτός κόμματος», διαμηνύουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε όσους δεν ευθυγραμμίζονται με το deal του αίσχους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η ΝΔ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης. Όσο για τους λόγους που καθιστούν άρρηκτη τη σχέση των Μητσοτάκηδων με τον Μαρινάκη, αυτό είπαμε, είναι μία παλιά ιστορία. Η Ντόρα γνωρίζει περισσότερα. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γνώριζε ακόμη περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλει κάποιος να λύσει τον γρίφο πρέπει να έχει στο μυαλό του το εξής: Αν χάσει ο Μαρινάκης, ο Μητσοτάκης χάνεται. Και το αντίστροφο. Για διαφόρους λόγους, η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία είναι η τελευταία ελπίδα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: