Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ: Πρόοδος αλλά και διαφορές σε βασικά ζητήματα


FCCE81AB-91F9-4FBB-8F78-7D9B9E711FDFΤην πρόοδο αλλά και τις διαφορές που παραμένουν σε βασικά ζητήματα επεσήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στην Αχρίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση γίνεται κατ’ ιδίαν.
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, ανέφερε πως σε κάποια ερωτήματα υπάρχει πρόοδος ενώ σε κάποια άλλα παραμένουν οι διαφορές, προσθέτοντας πως «συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για συμφωνία και για τα βήματα εφόσον προκύψει συμφωνία».
Παράλληλα ανέφερε πως το κύριο μέλημα της συνάντησης ήταν να επιφέρουμε τη «λύση που επιθυμούμε», ενώ επεσήμανε πως «μιλήσαμε για την επόμενη μέρα μετά την πιθανή συμφωνία».
«Μελετήσαμε το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας, η διαδικασία συνεχίζεται. Έχει συμφωνηθεί μια μελλοντική τετραμελής συνάντηση, θα είμαστε σε επαφή τις επόμενες μέρες» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς αρχικά επεσήμανε πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε αποκτάμε πέραν από τα θέματα που λύνουμε, και καλύτερη αλληλοκατανόηση».
Και πρόσθεσε:
«Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα , το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή 3 με 4 Μαΐου, και επίσης θα βρεθούμε 11 και 12 Μαΐου στην Αττική όπου θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης».
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε πως «τα δύσκολα τα βρήκαμε και οι δύο μπροστά μας και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».
«Το πλαίσιο της κοινής δράσης και συνεργασιών προέκυψε μέσα από την πολύ καλή διπλωματική δράση. Πολύ σοβαρό είναι για εμάς το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» είπε επίσης ο κ. Κοτζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: