Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΝΙΚΟ...








Διακεκριμένη φυσιογνωμία της 7ης Τέχνης, ο βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης «έφυγε» την Πέμπτη από τη ζωή από πνευμονικό οίδημα. Γλυκιά συμμορία, Πρωινή περίπολος, Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, Singapore Sling οι γνωστότερες ταινίες του, ενώ υπήρξε συγγραφέας του «Οργισμένου Βαλκάνιου».

Ο Νίκος Νικολαϊδης έχει μείνει στις μνήμες όλων ως άνθρωπος που μπορεί να διχάσει κοινό και κριτικούς με την αιχμηρή του γραφή και συνήθως προκλητική τόσο στο σινεμά όσο και στον χώρο των εκδόσεων.
Είχε απαντήσει κάποτε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις κριτικές που κατά καιρούς γραφόντουσαν για τις ταινίες του καθώς και για τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς του προσέδιδαν όπως "οργισμένος", "επικίνδυνος" τονίζοντας:
"Το "οργισμένος", δεν το δέχομαι σαν χαρακτηριστικό μου από την στιγμή που οι συχνότητές μου γέμισαν παράσιτα από διάφορους κάλπηδες που δίνουν συνεντεύξεις (κάθε εβδομαδιαίο έντυπο ιλουστρασιόν, πρέπει να φιλοξενεί ή και να συντηρεί έναν τέτοιο) και βρίζουν τους πάντες και τα πάντα, δεν έχουν να προτείνουν κάτι τι και διεκδικούν ένα χώρο ιδιαίτερο και καθαρό, που σίγουρα δεν τους ανήκει και δεν τον εκφράζουν.
Tελικά όλοι αυτοί οι "απροσάρμοστοι" συγκροτούν ένα μέρος του συστήματος που ενεργεί σαν προπέτασμα καπνού, για να μπορούν από πίσω να δουλεύουν ανενόχλητοι οι κρατικοί μηχανισμοί και αλίμονο στους κάποιος γνήσιους που πέφτουν στην παγίδα του "επώνυμου" χωρίς ποτέ να αναρωτηθούνε ποια κέντρα αποφάσεων τους κόλλησαν την ταυτότητα του επώνυμου μοναχικού, οργισμένου, καταραμένου αναρχικού κ.τ.λ. Eρώτημα που θα προβάλλει αμείλικτο μπροστά τους απ’ τη στιγμή που θα ανακαλύψουν πως το επώνυμο μπορεί να πουλάει, αλλά να πουλιέται κιόλας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: