Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

θα σε θυμόμαστε Richard...
Έχασε σήμερα σε ηλικία 65 ετών τη μάχη με τον καρκίνο, το ιδρυτικό μέλος του μεγάλου βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd.

Ο Wright γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1943 στο Hatch End του Middlesex της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με τον Roger Waters και τον Nick Mason και μαζί δημιούργησαν τους “Pink Floyd Sound” όπως λέγονταν το 1965. Ο Wright ήταν ένας αυτοδίδακτος πιανίστας που έμελε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και στην εξέλιξη της ροκ μουσικής.

Το 1967 ηχογραφεί μαζί με τους Syd Barrett, Roger Waters και Nick Mason τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος που έμελε να είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας.

Το 1968 ενσωματώνεται στο συγκρότημα ο Dave Gilmour, ενώ λίγο αργότερα ο Syd Barrett αποχωρεί.

Από εκεί και πέρα το γκρουπ διαγράφει μια λαμπρή πορεία, με τον Wright να συνθέτει τραγούδια για τα άλμπουμ Meddle, Dark Side of the Moon και Wish You Were Here, καθώς επίσης και για το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Pink Floyd The Division Bell.

Οι χαρισματικές ικανότητες του Wright με τα πλήκτρα αποτέλεσαν βασικό συστατικό της επιτυχίας του συγκροτήματος, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικό γνώρισμα του ήχου των Pink Floyd.

Εκτός από τις μουσικές του ικανότητες ο Wright έδειξε και τις φωνητικές του, καθώς έκανε τα φωνητικά, ενώ τραγουδούσε και σαν lead σε πολλές ηχογραφήσεις.

Το στυλ της μουσικής του ήταν επηρεασμένο τόσο από την jazz, όσο από τα blues και την folk μουσική.

Η συμμετοχή του στην δισκογραφία είναι τεράστια. Με τους Pink Floyd ηχογράφησε 12 στούντιο άλμπουμ, 4 live, 10 compilation άλμπουμ και 5 soundtracks. Ενώ έχει ηχογραφήσει επίσης 2 προσωπικούς δίσκους, 3 δίσκους σε συνεργασία με τον David Gilmour και 2 σε συνεργασία με τον Syd Barrett.

Ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί την τέχνη του και ήταν δημιουργικός μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Η απώλεια του μεγάλου Βρετανού καλλιτέχνη σίγουρα κάνει την παγκόσμια μουσική φτωχότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: