Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αγορές ερμητικά κλειστές

Παγιδευμένη στο μνημόνιο βρίσκεται η Ελλάδα. Παρά τις σκληρές θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός και αυτές που θα επιφέρει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής έως το 2015, η χώρα δεν είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα χωρίς τη χορήγηση ενός νέου δανείου.
Σήμερα, μετά από δέκα μήνες σκληρής λιτότητας και εν μέσω μιας βαθιάς ύφεσης, έχει γίνει αντιληπτό από τις αγορές αλλά και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε. το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακόμη χειρότερα, είναι πλέον προφανές ότι τα χρήματα της τρόικας δεν φθάνουν για να καλύψει η χώρα τις υποχρεώσεις της, γεγονός που θα την υποχρεώσει εκ νέου να προσφύγει για δανειακή βοήθεια στους δανειστές της. Οι υπολογισμοί στο υφιστάμενο μνημόνιο στηρίζονταν στην παροδοχή ότι τη χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές το 2011 και να καλύψει από μόνη της ένα μέρος των δανειακών της αναγκών. Οι αγορές όμως παραμένουν ερμητικά κλειστές, γιατί τους τρομάζει η δυναμική του ελληνικού χρέους.
Ετσι, πιθανότατα ακόμη και για την αναχρηματόδοτηση του χρέους των 347 δισ. ευρώ η χώρα θα αναγκαστεί να..........
πάρει πρόσθετο δάνειο, προφανώς με όρους εξίσου σκληρούς με του πρώτου, των 110 δισ. ευρώ. Φέτος η κατάσταση μπορεί να «μπαλωθεί» με τις εκδόσεις των έντοκων γραμματίων, παρ' ότι έτσι θα «κληροδοτηθούν» ασφυκτικές πιέσεις στην επόμενη χρονιά. Το 2012 όμως το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης γίνεται μη διαχειρίσιμο χωρίς έξοδο στις αγορές, καθώς τα δάνεια που θα μας δώσει η τρόικα (24 δισ. ευρώ) φθάνουν σχεδόν μόνο για τους τόκους που πρέπει να εισπράξουν οι δανειστές μας (17 δισ. ευρώ). Συνολικά οι δανειακές ανάγκες της χώρας για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την αποπληρωμή του χρέους (χρεολύσια) θα φθάσουν τα 68 δισ. ευρώ, με άλλα λόγια η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές περίπου 44 δισ. ευρώ, κάτι που με τις σημερινές συνθήκες μοιάζει ανέφικτο.
Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίσει την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ενδεχομένως θα πετύχει ένα ευνοϊκότερο επιτόκιο για τα δάνεια της τρόικας. Ομως μια τέτοια λύση απλώς αποτρέπει την κατάρρευση το 2014 και το 2015, οπότε οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπό το βάρος της εξόφλησης των δανείων του μνημονίου θα άγγιζαν τα 165 δισ. ευρώ. Με επιτόκια 5%, το ΑΕΠ να μειώνεται με αλματώδη ρυθμό, 4,5% πέρυσι και 3,5% φέτος, η αποκλιμάκωση του χρέους από το 160% του ΑΕΠ αγγίζει τα όρια του οικονομικού θαύματος.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται στη σύνοδο κορυφής να πάρει το πράσινο φως για την επαναγορά ομολόγων, λύση η οποία μαζί με το πρόγραμμα μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων (50 δισ. ευρώ) θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του χρέους. Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπαχθεί στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2013.
Θα απαιτηθούν όμως «γενναία ανταλλάγματα» προκειμένου να εγκρίνει ένα δάνειο προς την Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί και να διαγράψει στη συνέχεια μέρος του χρέους της. Ομως οι αγορές είναι ανυπόμονες και πιέζουν για λύση εδώ και τώρα, εκτοξεύοντας στο 15% το επιτόκιο των διετών ελληνικών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: