Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι, Γιουνκερ και Λαγκάρντ - Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε κυβερνητικά στελέχη για τις τελευταίες εξελίξεις, παίρνοντας μια πρώτη… γεύση από τις εσωκομματικές εντυπώσεις της ελληνικής πρότασης - Αντίδραση από το ΔΝΤ

Αντίστροφα, για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, εργαζόμενοι παράλληλα πάνω στις κρίσιμες διατυπώσεις της, μετρούν πλέον όλοι αντίστροφά στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που τα κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρωζώνης, και πρωτίστως το ελληνικό, θα πρέπει να έχουν εγκρίνει τη συμφωνία μέχρι την Δευτέρα - Επιστρέφει Βρυξέλλες ο Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό 'Άμυνας, Πάνο Καμμένο για τις διαπραγματεύσεις, ενώ στη συνέχεια άρχισε σειρά επαφών με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και το γραμματέα της ΚΟ Χρ. Μαντά, το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, από αύριο μέχρι και την κατάθεση της συμφωνίας στη βουλή.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις, θέτοντας επί τάπητος τα αποτελέσματα, αλλά και το τι περιμένει η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες και, κυρίως, από το Eurogroup που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη (20:00).
Αναμένεται, επίσης, να ενημερωθεί από τα στελέχη και για τις πρώτες εσωκομματικές εντυπώσεις που άφησε το περίγραμμα της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν υπάρξει μάλιστα συμφωνία στο αυριανό Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε πληθώρα δηλώσεων που έκαναν σήμερα πάντως κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, τότε θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Θετική στάση τηρεί επίσης ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, ενώ ενστάσεις κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας εξέφρασαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας όπως ο Δ. Στρατούλης, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Α. Μητρόπουλος.

Συνάντηση Τσίπρα με Ντράγκι, Γιουνκερ και Λαγκάρντ την Τετάρτη
Στο μεταξύ, τετραμερής συνάντηση θα υπάρξει πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και επιβεβαίωσε το Μαξίμου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΜΝΙ, η συνάντηση είχε οριστεί μεταξύ των Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ, οι οποίοι κάλεσαν και τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμμετάσχει.
Το ΔΝΤ εκφράζει διαφωνία για τις προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις
Για ενστάσεις εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν, τέλος, λόγο διεθνή ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.
Ως πηγή του Γερμανικού Πρακτορείου εμφανίζεται ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος αναφέρει πως το ΔΝΤ διαφωνεί με την εταιρική φορολόγηση και με την αναπροσαρμογή δεικτών ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.
Σύμφωνα επίσης με τη Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ έχει επισημάνει πως η ελληνική οικονομία έχει υποστεί υπερφορολόγηση και εκτιμάται πως επιβολή νέων φόρων θα πλήξει την ανάπτυξη.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αντιρρήσεις του Ταμείου στις ελληνικές προτάσεις, πλην εκείνων που αφορούν στον προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρεται, το επιθυμητό «πλάνο» του ΔΝΤ θα ήταν να αναδιαρθρωθεί σε βάθος η ελληνική οικονομία και να γίνει περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις.
,προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: