Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Τι φοβάται ο αγενής Μητσοτάκης τζούνιορ...


Του Δημήτρη Χρήστου
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καταφεύγει σε σαμποτάζ στην κυβέρνηση, όταν το κόστος από κάτι τέτοιο θα το χρεωθούν η χώρα και οι πολίτες
Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πολλά. Από τις σχέσεις και τις τράκες από τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια της διαπλοκής την οποία υπερασπίζεται μετά μανίας, την προστασία, με την απόκρυψη των καταλόγων με συνεργάτες και φίλους μεγαλοκαταθέτες σε φορολογικούς παραδείσους, έως τα κόκκινα θαλασσοδάνεια του κόμματός του (190 εκατ. ευρώ, παρακαλώ) από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Και τι απάντησε ο Κυριάκος; Οργισμένος και αφρίζων ξέχασε τους καλούς τρόπους με τους οποίους τον ανέθρεψε η οικογένειά του για να τον κάνει πολιτικό στέλνοντάς τον στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και κραύγασε προς τον Αλέξη Τσίπρα κουνώντας το δάχτυλο: “Η ταυτότητά σας γράφει ότι είστε ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός της χώρας”! Χριστός και Παναγία, που θα έλεγε και η Σαπφώ Νοταρά.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ όμως τον Κυριάκο τόσο νευρικό και αγενή; Τι φοβάται; Φοβάται πως, αν δεν καταφέρει να ρίξει τον Τσίπρα τώρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήσει την τετραετία και ανατάξει την οικονομία ομαλοποιώντας την έκτακτη κατάσταση με αποσυμφόρηση των φόρων λόγω χρέους, οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές είναι περιορισμένες. Και αυτό διότι οι εντολείς του τον χρειάζονται τώρα, για να σώσουν ό,τι σώζεται. Αν δεν τα καταφέρει, τότε κάποιος άλλος θα τον διαδεχτεί.
Η αντιπολιτευτική πολιτική του Μητσοτάκη δεν θεωρείται σοβαρή και ικανή να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θεωρείται σοβαρή από τα περισσότερα έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. Κάθε άλλο παρά συμπτωματική ήταν η απουσία του Κ. Καραμανλή, του Β. Μεϊμαράκη, αλλά και του Σαμαρά, από την συζήτηση.

ΩΣ ΠΑΛΑΙΟ και έμπειρο κυβερνητικό κόμμα, η Ν.Δ., είχε και έχει την υποχρέωση να κυβερνά ή να αντιπολιτεύεται με εθνικούς όρους. Οι όποιες υπερβολές είναι κατανοητές έως ένα βαθμό και αφορούν συνήθως τον χαρακτήρα του ηγέτη που διαθέτει. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καταφεύγει σε σαμποτάζ στην κυβέρνηση, όταν το κόστος από κάτι τέτοιο θα το χρεωθούν η χώρα και οι πολίτες.
Αυτή η ορίζουσα απειλείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που συνεχώς βλέπει το μισογεμάτο ποτήρι παντελώς άδειο! Δεν υπάρχει απειλή του Σόιμπλε ή αρνητική δήλωση για τις διαπραγματεύσεις και τα ελληνικά συμφέροντα, τώρα που δίδεται η μάχη για το χρέος, που να μην προβάλλεται με ικανοποίηση και χωρίς μέτρο από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν όλοι σχεδόν οι παράγοντες με φιλελεύθερη ταυτότητα, όπως ο Ντράγκι, ο Γιούνκερ, ο Τζακ Λιου, ακόμα και η Λαγκάρντ ομολογούν ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να κουρευτεί!

ΤΟ ΘΕΜΑ της τυφλής αντιπολίτευσης με κάθε μέσο, αγνοώντας τους εθνικούς κινδύνους, οικονομικούς και πολιτικούς, αν αφορούσε μόνον τη Ν.Δ. ίσως να μην δημιουργούσε τόσο επικίνδυνες καταστάσεις. Όμως, δυστυχώς, σε αυτή τη Βουλή δεν υπάρχει κόμμα και ηγέτης που να αντιλαμβάνεται τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. και τα μέσα που απαιτούνται ώστε να βγει από το καθεστώς της χρεοκοπημένης χώρας. Το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά παραμένει ναυάγιο, αφού, χωρίς μέλη, ορίζεται από την ομάδα Βενιζέλου, που κυριαρχεί, ως συνιστώσα της Ν.Δ. του Μητσοτάκη.
Η νέα ηγέτης, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, παπαγαλίζει κείμενα με θρασύ ύφος που ουδεμία σχέση έχουν με την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Οι παλαιοί παράγοντες του χώρου έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ της Φώφης και του Βενιζέλου να εξατμιστεί τελείως και ο χώρος του Κέντρου να μετακινηθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια οι νέοι πολιτικοί παίκτες, χωρίς δεσμεύσεις και αμαρτίες, να κυριαρχήσουν επί μακρόν στην πολιτική μας ζωή. Οι συσκέψεις και τα δείπνα όπου εξετάζεται η κατάσταση είναι συχνές. Αυτό καθώς ο κ. Θεοδωράκης ξεφούσκωσε όπως αναμενόταν και η Ν.Δ. δεν βρήκε στο πρόσωπο του Κυριάκου την ικανή ηγεσία για πραγματικά σοβαρή αντιπολίτευση, δημιουργεί ένα σοβαρό κυβερνητικό εναλλακτικό κενό που τρομάζει το πολιτικό κατεστημένο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ όμως σοβαρή αντιπολίτευση; Σίγουρα δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα, με τη Ν.Δ. να επιχαίρει που το χρέος της χώρας δεν ρυθμίζεται -με ευθύνη κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν θα είναι προς όφελος της χώρας να ρυθμιστεί το χρέος ώστε να ανασάνουν τα δημόσια οικονομικά και να πάρει μπρος η οικονομία; Δεν είναι αυτό σήμα για διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον αφού η κατάσταση της χώρας θα θεωρηθεί σταθερή; Δεν είναι και προς το συμφέρον της Ν.Δ., αλλά και του Κυριάκου όταν διαδεχτεί τον Τσίπρα, να βρει μια κατάσταση ικανή να ξεδιπλώσει το οικονομικό ταλέντο που πιστεύει ότι διαθέτει έχοντας τρία πτυχία σε αμερικανικά πανεπιστήμια;
Είναι, αλλά, όπως είπαμε, ο Μητσοτάκης τζούνιορ δεν έχει την άδεια από τους νταβατζήδες, τους ολιγάρχες και τους μεγαλοφοροφυγάδες κομματικούς φίλους που κρύβονται στις περίφημες λίστες των φορολογικών παραδείσων για τέτοια προγραμματική αντιπολίτευση. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό στην κοινωνία. Και φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις ότι, παρά τον πόλεμο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να φτιάξει ρεύμα αλλαγής. Διότι η αλλαγή αυτή δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από την παλινόρθωση στην κατάσταση Σαμαρά - Βενιζέλου.
 dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: