Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«Γαλαζοπράσινος εμφύλιος» με αφορμή το ΕΣΡ



Ο «γαλαζοπράσινος εμφύλιος» μετά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ήταν ένα από τα περιστατικά που είχαν ομολογουμένως πολιτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό θέμα και σίγουρα όχι το μείζον.
Κάτι που ελάχιστοι παρατήρησαν και σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έθιξε, ήταν το γιατί η ΝΔ τελικά ψήφισε «Παρών» στην κυβερνητική πρόταση, ενώ η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια προδιέθετε ξεκάθαρα το «Όχι». Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν μια φράση του κ. Δένδια, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν θα ψηφίσουμε, ούτε αυτή, ούτε και άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα σε κείμενο για την κατάργηση του νόμου Παππά».
Η απάντηση στο ερώτημα δίνει μια ενδεικτική εικόνα του εσωτερικού της ΝΔ το οποίο θυμίζει Βαβέλ, καθώς δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που διαφώνησαν με τη «γραμμή» Μητσοτάκη για «μπλόκο» της ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το κλειδί στη «μετατροπή» του «Όχι» σε «Παρών» είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Σημειώνεται πως η ψήφος του κ. Μεϊμαράκη, προηγείται σε σειρά από τις κομματικές τοποθετήσεις, καθώς συμμετέχει στη Διάσκεψη ως πρώην πρόεδρος της Βουλής. Με λίγα λόγια, ο ίδιος ψηφίζει πριν από τη ΝΔ.
Το «ζουμί» στην ιστορία είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο, καθώς επί της ουσίας ο κ. Μεϊμαράκης προκατέλαβε τη στάση της ΝΔ ψηφίζοντας πρώτος «Παρών», με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι «γαλάζιοι», προκειμένου να μη φανεί δημοσίως η διχογνωμία πάνω στο ζήτημα.
Βέβαια, «περιέργως», κανένα ΜΜΕ δεν αναρωτήθηκε για το παραπάνω παρασκήνιο που είχε ως αποτέλεσμα το «Παρών». Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επανήλθε στο ζήτημα – και μάλιστα δύο φορές – κάνοντας δημοσίως γνωστή τη διαφωνία του.
Η πρώτη φορά που έκανε γνωστή τη διαφοροποίησή του ήταν μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, μιλώντας σε συνεργάτες του, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η δεύτερη μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM, όπου ζήτησε επανεξέταση της στάσης της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι το μοναδικό – και μάλιστα ιστορικό – στέλεχος που είχε ενστάσεις σχετικά με τη «γραμμή» Μητσοτάκη. Υπάρχουν κι άλλα και μάλιστα με εξίσου πλούσια πολιτική διαδρομή…
Η στάση Μεϊμαράκη φαίνεται πως θα συμβάλει στο να πυροδοτηθούν εξελίξεις στη στάση της ΝΔ. Άλλωστε, το γεγονός ότι η ΝΔ σήμερα για πρώτη φορά πρότεινε πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ όλο αυτό το διάστημα διατείνονταν ότι τα πρόσωπα δεν είναι κριτήριο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ίσως είναι ενδεικτικό των διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Πολιτικό ενδιαφέρον έχει και η μεταστροφή του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας σήμερα Τρίτη στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη στον Real FM, δήλωσε πως η ΝΔ θα συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία, μόλις ψηφιστεί η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και η κατάργηση του αριθμού «4» για τις άδειες, για το οποίο βέβαια έχει δεσμευθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Τέλος, δεν πρέπει να παραληφθεί, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γευμάτισε με τον πατέρα του Κωνσταντίνο, με «κυρίως πιάτο» το ΕΣΡ. Οι «πατρικές συμβουλές», όπως είναι φυσικό, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα…
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: