Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ο Ντράγκι αντιστέκεται στις πιέσεις για περικοπές του QE

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ - Τι ζητά το Βερολίνο

Δεν επεφύλαξε κάποια έκπληξη η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στα ιστορικά μηδενικά επίπεδα, επαναλαμβάνοντας την διάθεση της να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ανακοίνωση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται η επίσημη ομιλία του Μάριο Ντράγκι από την οποία οι επενδυτές ευελπιστούν πως θα λάβουν έξτρα λεπτομέρειες για την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Έντονες είναι εξάλλου οι πιέσεις, ιδιαίτερα από το Βερολίνο για παύση του προγράμματος χαλάρωσης κλπ.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. μέχρι τα τέλη του μήνα και στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο ως τα τέλη του 2017 ή και πέραν του διαστήματος αυτού, εάν χρειαστεί και πάντως, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.ε την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος, αναφέρει η απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: