Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Οχιές Στουρνάρας, Λιαργκόβας



Δηλητηριάζουν την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση με τρομολαγνικές δηλώσεις

Ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε 4ο Μνημόνιο και ο απερχόμενος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής απειλεί τους πολίτες με «κούρεμα» (!!!) καταθέσεων αν δεν γίνουν τα χατίρια των τραπεζών

Η Θέση μας: Το δίδυμο της καταστροφής

Κοινό μυστικό: Η οικονομία δεν είναι υπόθεση μόνο των αριθμών. Τους αριθμούς τούς μαθαίνουν, τους χειρίζονται και τους παρουσιάζουν (ενίοτε κατά το δοκούν) οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι ρομπότ. Εχουν συναισθηματικό κόσμο και επηρεάζονται από τις εμπειρίες, τις ιδέες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Η οικονομία διαμορφώνεται και από την ύλη και από το πνεύμα. Οι αριθμοί και οι ψυχολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων στα δεδομένα συνθέτουν αυτή τη μοναδική σύνθεση που αποκαλούμε «αγορά». Γι' αυτό έχει βαρύνουσα σημασία αυτό που λέμε «ψυχολογία της αγοράς».
Και εκεί που υπολογίζουμε, ευχόμαστε ή υποθέτουμε ότι η ψυχολογία της καθημαγμένης αγοράς μας πάει να φτιάξει έπειτα από τη μνημονιακή θεομηνία, εμφανίζονται άνθρωποι με θέσεις σημαίνουσες στην οικονομική και την πολιτική ζωή του τόπου και καταστρέφουν όχι μόνο την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και τις ελπίδες των πολιτών για ανάταξη της κατάστασης της ασθενούς οικονομίας μας.
Από τη μια, έχουμε τον απερχόμενο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, που έκανε την ακόλουθη αχαρακτήριστη δήλωση: «Αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες και θα γίνουν ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα καταθέσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα».
Είναι αυτονόητο ότι αυτή η δημόσια τοποθέτηση από πρόσωπο που έχει τόσο σημαντικό ρόλο στον δημόσιο βίο μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα bank run ακόμα κι αν δεν συντρέχουν λόγοι!
Από την άλλη, υπάρχει ο -γνωστός και μη εξαιρετέος- διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης»! Δηλαδή, Mνημόνιο πάνω στα Μνημόνια και ουκ έστιν τέλος του μαρτυρίου.
Τούτες οι δηλώσεις «συγγενεύουν» με την ολέθρια ατάκα περί «Τιτανικού», που ξεστόμισε ο μοιραίος για την Ελλάδα υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η απορία που εύλογα δημιουργείται από την επιθετική απαισιοδοξία των προλαλησάντων και τις πιθανές συνέπειές της είναι αν πρόκειται για ανοησία ή για δόλο.
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: