Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Το Κιν.Αλ είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ


Ειδικού Συνεργάτη

 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής και Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΚΙΝΑΛ και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.
Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην κ. Γεννηματά και στο ΚΙΝΑΛ, που όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, αναμένεται να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού, ως θλιβερό παρακολούθημα του Κ. Μητσοτάκη


Φαίνεται ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται ως καλό προπέτασμα καπνού, για να συγκαλύπτουν τις διεργασίες δημιουργίας της νέας προοδευτικής παράταξης για την οποία μιλάει τελευταία, πολύ έντονα, ο κ. Τσίπρας και κάποια σημαντικά στελέχη του ΣΡΥΙΖΑ. Όμως, τα εθνικά θέματα, έχουν εξελιχθεί και στην «Αχίλλειο πτέρνα» του κ. Τσίπρα και είναι σαφές ότι στον τομέα αυτόν χρειάζεται και την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από πολιτικά συγγενείς δυνάμεις.Τον χορό  άνοιξε ο Στ. Θεοδωράκης, επισκεπτόμενος τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον στηρίξει απέναντι στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» και την αιφνίδια αλλαγή στάσης του Κ. Μητσοτάκη την οποία ο κ. Θεοδωράκης κατήγγειλε ως αναχρονιστική. Ως θέμα της συνάντησης ανακοινώθηκε η επικείμενη, δήθεν, δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, η τύχη του οποίου έκτοτε αγνοείται.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για την επίσημη έναρξη του διαλόγου για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΟΤΑΜΙ, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αυτή θα εκδηλωθεί  επίσημα.
Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η συνεργασία υλοποιείται από τότε από τον κ. Θεοδωράκη, με συνέπεια πρωτοφανή για τον χαρακτήρα του.
Όταν η Φώφη Γεννηματά, πιεζόμενη από λογής συμφέροντα, αλλά και την εσωτερική αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ, λόγω, κυρίως, του μόνιμου ανταρτοπόλεμου του Ε. Βενιζέλου, μίλησε για την ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εκλογές, πριν μάλιστα από την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε με κάθε τρόπο να εκφράσει τη διαφωνία του. Κάλεσε, μάλιστα, σε κοινή συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, προκειμένου να προσδώσει επίσημο χαρακτήρα στη διαφωνία αυτή για ένα θέμα το οποίο, υποτίθεται, αποτελούσε «μεγάλη πρωτοβουλία» της κ. Γεννηματά.
Κάποιοι βέβαια, και δικαίως, έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι αυτή η νέα «μεγάλη πρωτοβουλία» της Φώφης, ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με μια άλλη «πρωτοβουλία» που είχε ανακοινώσει μερικές μέρες πριν και αφορούσε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Τότε είχε υπογραμμίσει, εξίσου θριαμβευτικά με νέα της «πρωτοβουλία» ότι για την υπόθεση της αναθεώρησης χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να προωθηθεί στη Βουλή, «ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία» η οποία, όπως υπογράμμιζε, θα χανόταν αν γίνονταν πρόωρες εκλογές!
Στη συνέχεια, ακολούθησε η άμεση και καθολική στήριξη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για το ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, θέμα που δίχασε για πρώτη φορά τόσο βαθιά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων. Στο θέμα αυτό ο κ. Θεοδωράκης ξεσάλωσε κυριολεκτικά εναντίον κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εξέφραζαν αντιρρήσεις για την υποστήριξη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Δανέλης, που ήταν και ο πιο υποστηρικτικός για το θέμα της αναδοχής, δεν κρύβει πλέον ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο και οι ευρωβουλευτές  Μ. Κύρκος και Γ. Γραμματικάκης.
Τα εθνικά θέματα, χρησιμοποίησε ως προκάλυμμα και ο κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά (!) τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προσφέροντας, υποτίθεται, τις καλές του υπηρεσίες ως Πρόεδρος της τεταρτοκοσμικής Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην κυβέρνηση και προκαλώντας την αμηχανία της Φώφης.
Κάποιοι, πιο υποψιασμένοι, είδαν πίσω από την επίσκεψη αυτή, την έναρξη διαπραγμάτευσης του ΓΑΠ με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να προταθεί για Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από τις ευρωβουλευτικές εκλογές του 2019. Ο κ. Παπανδρέου, άλλωστε, έχει φροντίσει εδώ και καιρό να ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ. Και επειδή ηγείται του προσωποπαγούς, έστω ανυπάρκτου, κόμματος ΚΙΔΗΣΟ το οποίο μετέχει στο ΚΙΝΑΛ με ικανό αριθμό στελεχών στην διορισθείσα Κεντρική Επιτροπή, είναι προφανές ότι με τη στάση του ορίζει και την στάση του ΚΙΔΗΣΟ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «νέα προοδευτική παράταξη».
Και για τελείως «ξεκάρφωμα», σε σχέση με τις πραγματικές του επιδιώξεις, ο ΓΑΠ ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει και τον Κ. Μητσοτάκη!
Κοντά σ’ αυτούς και σταδιακά το επόμενο διάστημα, θα εμφανιστεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.
Ο κ. Καμίνης, μιλώντας σε στενό κύκλο συνεργατών του πριν από λίγες μέρες, φέρεται να είπε ότι «ήταν σοβαρό λάθος του να αντιπαρατεθεί τόσο πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ποτέ να πάμε τη δεξιά» και ότι στη συνέχεια θα φροντίσει να λειάνει τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον Τσίπρα.
Για κάποιους που γνωρίζουν σε περισσότερο βάθος τα πράγματα, δεν χρειάστηκε πολύς κόπος να καταλάβουν ότι πίσω από αυτή τη στάση του κ. Καμίνη βρίσκεται ο κ. Ν. Μαραντζίδης, ο οποίος τελευταία και με πάθος αρθρογραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κανονικοποιείται» και «σοσιαλδημοκρατικοποιείται».
Κάποιοι φαίνεται ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ο πονηρός, αλλά χωρίς την παραμικρή κοινωνική αποδοχή, «αρχικηπουρός» του ΓΑΠ, επειδή γνωρίζει ότι συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, έτρεξε πρώτος να προλάβει να πιάσει στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαραντζίδης υπήρξε εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας Καμίνη στις εκλογές για την αρχηγία του «αβάπτιστου» της Φώφης, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε ΚΙΝΑΛ. Πιθανότητα να συνεργάστηκε και να συνεργάζεται επαγγελματικά μαζί του ως δημοσκόπος και πολιτικός σύμβουλος. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, είναι γνωστό ότι ο κ. Μαραντζίδης, επανειλημμένα οργάνωσε με έντονη προσωπική του δραστηριότητα, συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Καμίνη, αλλά και μετά τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να δημιουργήσει το ρεύμα Καμίνη εντός του ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Καμίνης είναι, επίσης, υπό τη σαφή επίδραση και των στελεχών του ΓΑΠ, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Επειδή ο κ. Καμίνης δεν είχε δικό του στελεχιακό δυναμικό, όλες σχεδόν οι προτάσεις του για διορισμό στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, αφορούσαν ανθρώπους της άμεσης επιρροής του Γ. Παπανδρέου. Από αυτούς προέρχεται και ο νέος Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ κ. Χριστοδουλάκης.
Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος προσανατολισμού του Γ. Καμίνη προς τον κ. Τσίπρα.
Ένας ακόμη, και ίσως σοβαρότερος από όλους, είναι ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει προς διάθεση βουλευτικές ή ευρωβουλευτικές θέσεις. Μία από τις δεύτερες θα ταίριαζε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, στον κ. Καμίνη και τέτοια διαθέτει, ως φαίνεται, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις υπόγειες και όχι μόνο, επαφές των στελεχών της ταμπέλας που λέγεται ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, (άλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του κ. Θ. Μαργαρίτη στην εκδήλωση Ραγκούση καθώς και του κ. Γ. Σωτηρέλη), τότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ήδη φύλλο και φτερό.
Είναι, πλέον, σαφές, ότι η επιχείρηση απομόνωσης του κ. Τσίπρα από τον Κ. Μητσοτάκη, αποτυγχάνει εξ αιτίας των στηριγμάτων που του προσφέρουν όλοι οι παραπάνω.
Μέσα σε όλα αυτά, η πλάκα είναι ότι ο Γ. Ραγκούσης, που παίρνει πιο ευδιάκριτες πρωτοβουλίες υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί περισσότερα σχόλια και απολαμβάνει περισσότερης δημοσιότητας. Κάποιοι φαίνεται ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ο πονηρός, αλλά χωρίς την παραμικρή κοινωνική αποδοχή, «αρχικηπουρός» του ΓΑΠ, επειδή γνωρίζει ότι συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, έτρεξε πρώτος να προλάβει να πιάσει στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι είχε ενδιαφέρον από την πρόσφατη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Ραγκούσης, δεν ήταν ο ίδιος και αυτά που είπε, αλλά η ξεκάθαρη υπέρ ΣΥΡΙΖΑ παρουσία και ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και προσωπικού γιατρού του Α. Παπανδρέου, Δημήτρη Κρεμαστινού.
Το επιστέγασμα σε όλα αυτά ήρθε από την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής και Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΚΙΝΑΛ και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.
Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην κ. Γεννηματά και στο ΚΙΝΑΛ, που όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, αναμένεται να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού, ως θλιβερό παρακολούθημα του Κ. Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: