Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τριγμοί από τη συμμετοχή

thumb
Σταθερά προσανατολισμένη στη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση παραμένει η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τους όποιους τριγμούς έχουν παρουσιαστεί στο κόμμα ή στη βάση και στις ηχηρότερες των περι­πτώσεων σηματοδοτούνται με αποχω­ρήσεις. Μετά το μέλος της Εκτελεστι­κής Επιτροπής Στέφανο Μπαγεώργο, το μέλος της Κ.Ε. από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων Θανάσης Ζαχαρό­πουλος αποφάσισε να κουνήσει το μαντίλι στον...
τρίτο κυβερνητικό εταίρο, ασκώντας κριτική για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και τη διεύρυνση του κόμματος με την εισχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνει στην επι­στολή του προς την Κ.Ε.: «Αυτό το κόμ­μα πλέον δεν με χωράει, γιατί από την ‘’κυβερνώσα αριστερά’’ κράτησε μό­νο την ‘’κυβερνώσα’’ και απεμπόλησε την ''αριστερά''».
Από την άλλη, πέρα από τις μεμο­νωμένες αποχωρήσεις κομματικών ή αυτοδιοικητικών στελεχών και μελών από τις οργανώσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει μια μαζική ή οργανωμένη κί­νηση «εσωκομματικής αντιπολίτευ­σης» προς το παρόν και όσο υπάρχει πίστωση χρόνου εφόσον κρίσιμα ζητή­ματα όπως η διεκδίκηση της επιμήκυν­σης και η πολιτική επαναδιαπραγμά­τευση έχουν παραπεμφθεί στο άμεσο (Σεπτέμβρης) ή μεσοπρόθεσμο μέλ­λον. 
Στην Κεντρική Επιτροπή που συνε­δρίασε το περασμένο Σαββατοκύρια­κο, ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός έναντι των αγωνιών και ανησυχιών των στελεχών του κόμ­ματος που εκδηλώνουν μια γκρίνια όχι απαραίτητα «ομοιογενή»: Πότε για το ότι το κόμμα δεν ενημερώνει για κρί­σιμα ζητήματα κι εξελίξεις τις οργα­νώσεις του, πότε για το ότι δεν αποτυ­πώνεται το προγραμματικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση και εν μέ­ρει για ζητήματα πολιτικής γραμμής.
 Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση της Κ.Ε. για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον ρόλο της ΔΗ­ΜΑΡ στις νέες συνθήκες, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (1 κατά και 5 λευκά). Στην απόφαση αποτυπώνεται η θέση ότι, ενώ στις πρώτες εκλογές ο κόσμος ψήφισε με οργή και διάθε­ση τιμωρίας, στις εκλογές της 17ης Ιου­νίου (χωρίς όμως στο κείμενο να γίνε­ται αναφορά στο κλίμα τρομοκρατίας που ασκήθηκε) το κόμμα επιβραβεύ­θηκε για το μήνυμα που εξέπεμψε με το σύνθημα «εντολή για λύση» και με το πρόγραμμα των 7 σημείων, δηλαδή τη διάθεσή του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όπως σημειώνεται στο κείμενο της Κ.Ε., η ΔΗΜΑΡ «συνέβα­λε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση κυ­βέρνησης εθνικής ευθύ­νης». 
Την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ στις δεύτερες εκλογές έλα­βε εντολή να είναι μέρος    , της κυβερνητικής λύσης     «λ. ενίσχυσε και ο γραμ­ματέας της Κ.Ε., Σπύ­ρος Λυκούδης, αναφέ­ροντας ότι οι αναλύσεις των exit polls έδειξαν ότι το 45% της εκλογικής βά­σης του Μαΐου έφυ γε προς άλλες κατευ­θύνσεις (25% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 12%-15% προς τη Ν.Δ. και το υπόλοιπο προς άλλους), αλλά αντικαταστάθηκε από ένα 45% νέων ψηφο­φόρων της ΔΗΜΑΡ, ακριβώς στη βάση του μηνύματος που έστελνε το παρα­πάνω σύνθημα. 
ΔΗΜΑΡ και κυβέρνηση
Τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ηγετικά στελέχη εκφράζουν την άπο­ψη ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της χρεοκοπίας και την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Επιπλέον, κατά τον Φώτη Κουβέλη η ΔΗΜΑΡ διασφαλίζει τη μεταρρυθμιστική πνοή της κυβέρ­νησης και από την άλλη τη «δίκαιη κατανομή» των δημοσιονομικών βαρών στους πολίτες. 
Η ηγεσία προτάσσει ως βασικούς άξονες ενός σχεδίου αναδιαπραγμά­τευσης «τη χρονική επιμήκυνση, την αλλαγή του χαρακτήρα της δημοσιο­νομικής πολιτικής, την αντικατάστα­ση της πολιτικής της λιτότητας με μια αναπτυξιακή πολιτική, την υπεράσπι­ση των συλλογικών διαπραγματεύσε­ων και των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται βαρύτατα, καθώς και την άρση των αδικιών στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα». 
Επί της ουσίας, η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση των μέτρων που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση από την τρόικα σήμερα, κα­ταθέτει τη διαφοροποίησή της όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, ζητά να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα για το 2012, ενώ επισείει τον κίν­δυνο της διακοπής των δόσεων, τονίζο­ντας ότι πρέπει «να δι­εκδικηθεί η άμεση συνέχιση της χρηματοδότησης για να υπάρ­ξει η αναγκαία ρευστότητα και αναθέρμανση της αγοράς». Σε τελική ανάλυση η ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται διατεθειμένη να  προκαλέσει προβλήματα   στη   συγκυβέρνηση,   στον   βαθμό που της το επιτρέπει και η ελεγχόμενη προς το παρόν   εσωκομματική της    κατάστα­ση…
"Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: