Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΣτΕ: Το κούρεμα των μικροομολογιούχων είναι συνταγματικό!!!

«Κι εσύ Νόμε των άνομων ασπίδα, σαν την μαϊμού από κλώνο σ' άλλον πήδα. Κι απ' την κορφή με την ουρά κρεμάσου, για να μη βλέπει ο λαός τα πισινά σου»
Κ. Βάρναλης





Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, πως η διαδικασία του PSI, του κουρέματος δηλαδή των ομολόγων του Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και κινείται εντός των νομοθετικών ορίων.

Οι δικαστές, έπειτα από κυοφορία αρκετών μηνών και αφού...
προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών (η τελευταία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα) αποφάνθηκαν, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, ότι πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους οι προσφυγές κατά του PSI που κατατέθηκαν από ομολογιούχους επενδυτές. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και επομένως δεν έχει διατυπωθεί το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ωστόσο η βασική επιχειρηματολογία στην οποία θεμελιώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί συνταγματικότητας των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των «επιλέξιμων τίτλων», την έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου κ.λπ. είναι ότι το κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εκριναν δηλαδή ότι έγινε με θεμιτούς τρόπους και αντικειμενικά κριτήρια χωρίς να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις, όπως το άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών.

Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου και έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στην όλη διαδικασία του PSI, δεχόμενο ότι στη ζυγαριά της στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης από τη μια πλευρά και οικονομικής απώλειας που υπέστησαν χιλιάδες ομολογιούχοι από την άλλη, προέχει το συμφέρον του Δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό μέγαρο εκατοντάδες ομολογιούχους, αγόρευσαν 27 δικηγόροι, που εκπροσώπησαν και τις δύο πλευρές. Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 7.000 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό
Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι το κούρεμα, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους, τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, χωρίς διαπραγμάτευση, παρά τις αντιρρήσεις τους και με διαδικασίες που δεν συνάδουν προς το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής.

Επικαλούνταν ότι το κούρεμα παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συνταγματικού Χάρτη, από την αρχή της αναλογικότητας και τη θεμελιώδη αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος μέχρι την οικονομική ελευθερία και την προστασία της περιουσίας.

Πηγή:  koutipandoras.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θλίψη και οργή. Θλίψη και οργή. Θλίψη και οργή. Θλίψη και οργή.

Ανώνυμος είπε...

καλα που εχουμε και Συνταγμα!

Ανώνυμος είπε...

η δίκη των δικαστών θα είναι η πιο σκληρή απ' όλες. Ο Καντάφι λίγα έπαθε, μπροστά σε όσα περιμένουν τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο Φιλόξενος λαός είμαστε... υπήρξε παντελής απουσία κουρέματος στα ξένα funds ακόμη & μετά το κούρεμα! Από την άλλη βέβαια καθείς μπορεί να τους χαρακτηρίσει προδότες, κλέφτες ή τσογλάνια απέναντι στο Ελληνικό λαό. Αναρωτιέμαι μόνο γιατί αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται διαρκώς, από επανιδρύσεως του Ελληνικού κράτους...