Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πράσινοι εφιάλτες στο Μαξίμου... Σίμος Κεδίκογλου: Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στην Κεντροαριστερά

ΕΝΤΡΟΜΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ΤΟΥ
Σίμος Κεδίκογλου: Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στην Κεντροαριστερά




 
 
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ με τη ρήξη παπανδρεϊκών-βενιζελικών να συνεχίζεται γεννά νέους εφιάλτες στο μέγαρο Μαξίμου. Το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς, φοβούμενο τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση διάλυσης, καθώς από τη στήριξή τους εξαρτάται η κυβερνητική πλειοψηφία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας χθες το πρωί στον Ant1 εξέφρασε την ελπίδα «να πρυτανεύσει η λογική» στο χώρο της «ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς» και εγκωμίασε την ανταπόκριση των ΠΑΣΟΚων υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Φώφης Γεννηματά στην... κυβερνητική προσπάθεια.

Επίθεση στο «Ποτάμι»
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της Ν.Δ. άρχισαν οι επιθέσεις κατά του «Ποταμιού», που αποτελεί πλέον έναν ακόμη ανταγωνιστή του κυβερνητικού εταίρου, καθώς μετά το γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμίμικο, αιχμές κατά του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη άφησαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης που επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του «Ποταμιού» Νίκο Δήμου για τις δηλώσεις του πως σε έξι μήνες θα δοθεί δουλειά σε 100.000 ανέργους και για το σχόλιο πως είναι χαμένη υπόθεση το όνομα των Σκοπίων, καθώς και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που έκανε λόγο για απολιτίκ κριτές των πολιτικών.
Ο φόβος για τις επιπτώσεις στην κυβερνητική συνοχή από τη διαφαινόμενη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ενισχύεται καθώς το μέγαρο Μαξίμου ούτως ή άλλως καλείται να ισορροπήσει προεκλογικά μεταξύ των πιέσεων της τρόικας και της εύθραστης κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και να κλείσει τις ανοιχτές εσωκομματικές πληγές λόγω των αντάρτικων στις αυτοδιοικητικές.
Η κυβέρνηση από τη μία χρειάζεται τη συμφωνία με την τρόικα πριν το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου, καθώς χωρίς έστω σταδιακή εκταμίευση της δόσης δεν υπάρχει τρόπος κάλυψης των ομολόγων ύψους 9 δισ. ευρώ που λήγουν το Μάιο.
Από την άλλη, θέματα που βάζει στο τραπέζι η τρόικα δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή -ειδικά με το ΠΑΣΟΚ σε κρίση- όπως το λοκ άουτ, η μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συγκαλέσει συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το ερχόμενο ή μεθεπόμενο Σάββατο. Η επιλογή της ημερομηνίας θα εξαρτηθεί σαφώς και από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα συσπείρωσης της Ν.Δ. εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.
Γαλάζιοι τριγμοί
Η Ν.Δ. ταυτόχρονα ξεκινά εκστρατεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι χειρισμοί του μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες και να ενεργοποιήσει κατ' αρχάς τα ίδια τα γαλάζια στελέχη, ειδικά για την Αθήνα και την Αττική.
Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος θα ξεκινήσει περιοδείες στις περιφέρειες της χώρας ενόψει των διπλών εκλογών, ενώ κάθε εβδομάδα συνεδριάζει η ομάδα αυτοδιοίκησης στην οποία συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και οι Μενέλαος Δασκαλάκης, Λευτέρης Ζαγορίτης και Μανώλης Αγγελάκας.
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
ΑΠΟ ΕΝΩΤΙΚΗ Η ΕΛΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
...και εσωκομματικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Βαθαίνει η ρήξη ανάμεσα στους «βενιζελικούς» και τους «παπανδρεϊκούς» και η συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ - Δημοκρατική Παράταξη από ενωτικό προσκλητήριο εξελίσσεται στην αφορμή για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δικομματική κυβέρνηση.
Η πλευρά του Ευ. Βενιζέλου σήκωσε χθες το γάντι και επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου, στα στελέχη που απουσίασαν από το ΣΕΦ αλλά και σε όσους το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσαν ή απαξίωσαν το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Γ. Παπανδρέου, του Θ. Πάγκαλου αλλά και του Μ. Χρυσοχοΐδη.
«Ελειπαν αυτοί που εμπνεύστηκαν το "λεφτά υπάρχουν". Ελειπαν αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε". Ελειπε επίσης και η μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική για την παράταξη απόφαση, να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο και ν' αφήσουμε το σημερινό πρωθυπουργό να παριστάνει τον ανέμελο και αδιάφορο προτείνοντας συνταγές που δεν υπήρχαν.
Το "λεφτά υπάρχουν" και το "όλοι μαζί τα φάγαμε", μας ακολουθούν και σήμερα. Δε φτάσαμε εδώ τυχαία...», είπε μιλώντας στον «Real fm». Από το στόχαστρο του κ. Κουκουλόπουλου δεν ξέφυγε ούτε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με άρθρο του στα «ΝΕΑ» επιτίθεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επειδή προωθεί το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ γράφοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και της Μελίνας είναι απαραίτητο για τη Νέα Ελλάδα».
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο και γι' αυτό να μην ήρθε στη συνδιάσκεψη. Πού να ξέρω τι έκανε το Σαββατοκύριακο», είπε σε άκρως ειρωνικούς τόνους ο κ. Κουκουλόπουλος.
Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης σημείωσε: «Αν στο ΠΑΣΟΚ του 40%-45% υπήρχε πολυτέλεια να διαμορφώνονται προσωπικές στρατηγικές, στο ΠΑΣΟΚ του 6% ή 7% αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει. Ο κόσμος δεν είναι χαζός...».
Σε χαμηλότερους τόνους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε: «Οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες».
Τη στιγμή που τίθενται ερωτήματα όπως «θα φτιάξει άλλο κόμμα;» ή «θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον Ευ. Βενιζέλο και να ξαναπάρει πίσω το ΠΑΣΟΚ;», η πλευρά Παπανδρέου έδωσε χθες απαντήσεις.
Ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δεν το θέτει κανείς» και υποστήριξε -μιλώντας στο Βήμα FM- ότι η στάση που κρατά ο Γ. Παπανδρέου είναι στάση στήριξης του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Συνολικά, στις επικρίσεις που δέχεται ο Γ. Παπανδρέου, ανέλαβε να απαντήσει ο στενός του συνεργάτης, Γ. Ελενόπουλος:
- Για τα περί πολιτικής αστάθειας: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι -με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής- ήταν είτε απόντες, είτε απέναντι και πάντως τότε, μόνον για τη σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν».
- Για το ότι φόρτωσε με το βάρος της απόφασης του μνημονίου μόνο το ΠΑΣΟΚ: «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε, είτε πριν από την υπογραφή του προγράμματος προσαρμογής, είτε το καλοκαίρι του 2011, ακόμη και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να υπολογίσει τη ζημιά που θα έκανε στην πορεία της χώρας. Τότε που αντιμετώπιζε τη δημαγωγία και το λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που κορυφωνόταν, μαζί και τα ΜΜΕ που μιλούσαν για κάθε τι άλλο εκτός από την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα».
Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πια κεντροαριστερά ρε Κερδικογλου Ντρεπεσε να πεις ακροδεξιά.