Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«Ο Βαγγέλης μισεί τόσο πολύ τον Τσίπρα που θα...» - Με ποιους ο Βενιζέλος στήνει αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φιλοδοξώντας να πάρει την εξουσία

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος

Σε τροχιά αντίθετη από αυτή που χαράζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται ο Ευάγ. Βενιζέλος και καταστρώνει σχέδια για την επόμενη ημέρα. Σχέδια που ως στόχο έχουν τη συγκρότηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μετά τις εκλογές θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέτωπο που θα απαρτίζεται από όλες τις δήθεν φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας, και τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Προσβλέπει δε στη σύμπραξη των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (Ποτάμι, Διαμαντοπούλου, Λυκούδης κ.ά.), ενώ φαίνεται να εξαιρεί -για διαφορετικούς λόγους- την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους… Καραμανλικούς. «Ο Βαγγέλης μισεί τόσο πολύ τον Τσίπρα που θα συμμαχούσε ακόμη και με τον διάβολο για να πάρει τη ρεβάνς και να τον εκδικηθεί για το 2015», σημειώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι ενήμερος για τις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο. Σκηνές από το… μέλλον είχαμε σε πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου γνωστού δημοσιογράφου, πολιτικού φίλου του Ευάγ. Βενιζέλου και… ένθερμου οπαδού του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως λένε οι φήμες.
Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην περίπτωση που η ηγετική ομάδα αρνηθεί να συμπράξει σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμά ότι, λόγω των πιέσεων που δέχεται από ορισμένες πλευρές (Γ. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης κ.ά.), η Φ. Γεννηματά θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με βασικό πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία. Θα επιμείνει στον όρο που παγίως θέτει το τελευταίο διάστημα, δηλαδή ότι στην κυβέρνηση πρέπει απαραίτητα να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από όλες τις άλλες δυνάμεις. Στη φάση αυτή ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να διαχωρίσει τη θέση του και ακολουθούμενος από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμπράξει στη νέα κυβέρνηση.
Ο πρώην υπουργός θεωρεί… αναπόφευκτο ότι στο εγχείρημα αυτό δεν πρόκειται να συμπράξει μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της καταγεγραμμένης διαφωνίας του Κ. Καραμανλή σε οποιαδήποτε συνεργασία με πρώην στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει την προσέγγιση ψηφοφόρων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που βλέπουν ως «κόκκινο πανί» τον πρώην πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μέσω του Αντ. Σαμαρά. Με τον τελευταίο μάλιστα, εκτός από την κυβερνητική συνεργασία τους (2012-2014), τον συνδέει το μένος κατά του Αλ. Τσίπρα και ο διακαής πόθος τους να τον εκδικηθούν για το ότι στις αρχές του 2015 διέκοψε πρόωρα και μάλλον άδοξα την κυβερνητική θητεία τους. Εσχάτως δε χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά στις δημόσιες παρεμβάσεις του τον όρο «αλήθεια», παραπέμποντας στη… «συμφωνία αλήθειας » που προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: