Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Μείωση του χρέους κατά 40%! Που καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις



Έως και κατά 40% θα μειωθεί το δημόσιο χρέος από τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν είτε έως τις 22 Μαΐου είτε έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έτσι θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση εντός του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα το πακέτο της συμφωνίας θα προβλέπει

-ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 % του ΑΕΠ ως το 2060.

-μεταφορά το 2030 της ευθύνης της βιωσιμότητας του ελληνικού
χρέους από το ΔΝΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα απομειώσουν το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2060. Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο έχει ήδη υπάρξει μία πρώτη απομείωση κατά 20% με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Έτσι το σύνολο της μείωσης του δημόσιου χρέους θα φτάσει το 40%!

Μάλιστα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καν ούτε το σύνολο των κεφαλαίων που προβλέπονται στη συμφωνία του 2015 και τα χρήματα αυτά πιθανότατα θα αποτελέσουν την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι εκκρεμότητες που μένουν αφορούν τρία θέματα

-τις παρατάσεις για τις περίοδο χάριτος αναφορικά με την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων

-την παράταση των λήξεων του «ευρωπαϊκού» χρέους που είναι 218 δις ευρώ

-τον τρόπο αποτύπωσης των μέτρων ώστε το ΔΝΤ να τα «ποσοτικοποιήσει» και να συντάξει μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Η βάση για την μείωση του χρέους είναι

-η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

-η συμπερίληψη της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους στις προβλέψεις του ΔΝΤ.

-η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για 5 χρόνια και όχι για 10 όπως αναφέρει η συμφωνία του 2015. Τα υψηλά πλεονάσματα θα χρειαστούν μόνο από το 2019 μέχρι το 2023.

-η σταθεροποίηση των ετησίων υποχρεώσεων της Ελλάδας για πληρωμή τοκοχρεολυσίων στο 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει ποτέ ετήσιες δόσεις που θα υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το ΔΝΤ ζητούσε να υπάρξει ένας μηχανισμός σταθεροποίησης των επιτοκίων του ευρωπαϊκού χρέους μέχρι και την εξόφλησή τους το 2060.

Επισημαίνεται ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αφορούν την αξιοποίηση δύο κονδυλίων συνολικού ύψους 36 δις ευρώ:

α) τα 17 δις ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες (ANFA, SNPs) και

β) τα 19 δις ευρώ που αποτελούν το υπόλοιπο από το δάνειο των 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε το 2015.

Από τα 36 δις μέρος θα διατεθεί για την εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ (12 δις ευρώ) και μέρος για την εξομάλυνση των «κορυφών» στις πληρωμές τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια από ΕΜΣ και EFSF από το 2022 και μετά προκειμένου να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους έως και το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια: