Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Σε τραγική θέση ο Θέμος Αναστασιάδης λίγο πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή


Ο Θέμος Αναστασιάδης

Να γυρίσει πίσω το μαύρο χρήμα καλεί το ελληνικό Δημόσιο τον Θέμο Αναστασιάδη. Σε αντίθετη περίπτωση είναι θέμα ημερών να δημευθεί περιουσία του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» μέχρι του ποσού των 4.937.500 ευρώ.
Πρόκειται για οριστική κι αμετάκλητη απόφαση της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η οποία επιδόθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento η απόφαση, πριν λίγα 24ωρα έφυγε προς την αρμόδια ΔΟΥ, με εντολή άμεσης εκτέλεσης.
Αυτή είναι η πλέον σοβαρή από τις νομικές υποθέσεις που αφορούν τον Θέμο Αναστασιάδη γιατί πέραν από το γεγονός ότι καλείται να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, για τις μαύρες σακούλες στα γαλλοελβετικά σύνορα, η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα.
Μία απόφαση που άργησε πολύ
Το ιλιγγιώδες ποσό είναι αυτό που εντοπίστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του στην BNP Paribas, έπειτα από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ο Θέμος Αναστασιάδης τότε ισχυρίστηκε ότι το χρήμα αυτό προερχόταν από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος είχε υποτίθεται αγοράσει μετοχές του «Πρώτου Θέματος». Υποτίθεται όμως… γιατί όπως αποδείχτηκε η εν λόγω συναλλαγή δεν έγινε ποτέ. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα, η δήλωση «πόθεν έσχες» του όμως – στην οποία υποχρεούνται εκδότες και δημοσιογράφοι – κατέρριψε τον ισχυρισμό του, με το δικαστήριο να διαπιστώνει πως πρόκειται για νεα περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν δηλωθεί και πως δεν ήταν ένα… κομπόδεμα που μάζευε κάτω από το στρώμα.
Έτσι ήδη από το 2013 το Ε’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου αποφασίζει ότι ο κ. «Πρώτο Θέμα» πρέπει να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση επιδίδεται στις 20 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκπροσωπεί το αντίδικο ελληνικό Δημόσιο. Για να προλάβει να μην πάει η απόφαση στην αρμόδια ΔΟΥ ο Αναστασιάδης υποβάλλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου κι αναστολής της εκτέλεσης της κι έτσι παίρνει… παράταση.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Documento, o Θέμος Αναστασιάδης χρησιμοποιεί ευνοϊκές διατάξεις των νόμων για να εμφανιστεί «αθώος». Έτσι πληρώνει φόρο  1.433.162 ευρώ που δεν είχε πληρώσει για το αδήλωτο χρήμα, και όπως σχολιάζει η εφημερίδα, προσπαθεί επικοινωνιακά να εμφανίσει τον ευατό του όχι μόνο ως αθώο αλλά μερικές φορές κι ως μεγάθυμο που κάνει την παραχώρηση να πληρώσει το Δημόσιο ακόμη κι αν «αδικείται».
Στις 4 Μαρτίου του 2015 συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου για να εξετάσει την αίτηση αναίρεσης του. Έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου του 2016, εκδίδεται τελικά η απόφαση που απορρίπτει την αίτηση Αναστασιάδη και του καταλογίζει οριστικά το χρέος. Από την έκδοση της απόφασης μέχρι την καθαρογραφή της στις 8 Μαρτίου του 2017, μεσολαβούν άλλοι εννέα μήνες.
Το μεγάλο ερώτημα: Υπάρχουν τώρα τα χρήματα και η περιουσία;
Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου το Documento, με ρεπορτάζ που βασιζόταν σε πηγές από το ίδιο το ανώτατο δικαστήριο επισήμανε το γεγονός, αναφέρντας απόψεις συμβούλων του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που μιλούσαν για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τον εισηγητή της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής, ήταν μειοψηφών, καθώς είχε ταχθεί υπέρ της θέσης του εκδότη, ότι δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογος του Δημοσίου και άρα δεν υποχρεούται να πληρώσει.Και κάπως έτσι  η εφημερίδα αναρωτιέται: Κατά τα δύο χρόνια καθυστερήσεων που μεσολάβησαν υπάρχουν τα περιουσιακά στοιχεία του Θέμου Αναστασιάδη για να κατασχεθούν ή έχει γίνει μεταφορά τους σε εταιρείες κι αγοραστές;
«Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι έχουν μπει νέοι επενδυτές στο Πρώτο Θέμα, ενώ πυκνώνουν τα ταξίδια του εκδότη στην Ελβετία. Αν ο Θέμος Αναστασιάδης δεν αποδώσει τα 5 εκατ. ευρώ, έχοντας αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι καθόλου απίθανο οι νέοι επενδυτές, αν υπάρχουν, να κατηγορηθούν ότι συνδέονται με καταδολίευση σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος», καταλήγει η Documento.

Δεν υπάρχουν σχόλια: