Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Επιβεβαιώνεται η συμφωνία Αθήνας-θεσμών, στα 10 δισ. ευρώ η δόση προς εκταμίευση (όλες οι εξελίξεις)

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος, εντός του Σαββατοκύριακου η συμφωνία για τον «κόφτη» - Όλες οι εξελίξεις και δηλώσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους



Σχετικές εξελίξεις:

    Νέα παρέμβαση του Τζακ Λιου για το ελληνικό χρέος
    Κόφτης - ανάσα και για τα πλεονάσματα
    New York Times: Έφτασε η ώρα να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους
    Αντίθετος ο Β. Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα
    «Δεν πρέπει να καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»: Συνάντηση του Ν. Παππά με τον υφ. Οικονομικών των ΗΠΑ

«Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη θετική εξέλιξη στο στόχο ελάφρυνσης του χρέους θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως, όμως, για την ελληνική κοινωνία,  που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια. Αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής.

«Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». επισημαίνει από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο περιοδικό Επίκαιρα. «Πρόκειται για διπλή επιτυχία με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι, με προκαθορισμένο μηχανισμό αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, αποφεύγονται οι αυθαίρετοι υπολογισμοί -που οδηγούν ενίοτε και σε αυθαίρετες απαιτήσεις- διαφόρων θεσμικών κέντρων. Επαυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μία οικονομία που βρίσκεται ακόμη υπό επιτήρηση μεν, με ελαχιστοποιημένη την αβεβαιότητα δε», υπογραμμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Εντός του Σαββατοκύριακου η συμφωνία για τον «κόφτη»

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.


Όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά», ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος, εξέφρασαν την Πέμπτη πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Αναγκαία χαρακτήρισε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,  και   τάχθηκε  κατά ενδεχόμενων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ενώ πλήρη συμφωνία προεξόφλησε στο Γιουρογκρούπ της 24ης Μαίου, ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Σημείωσε ότι θέλει να δει οριστικές, λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, «οριστικοποιημένες», στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, «προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Χρέος και ΔΝΤ

Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους παραμένει ευαίσθητο τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξει μεγάλη μείωσή του, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο. Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι «οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει». Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η χώρα θα μπορούσε να «τεστάρει» τις αγορές με μικρότερης διάρκειας ομόλογα ακόμα και το 2017. Όπως υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, αυτό είχε γίνει με επιτυχία και το 2014.

Μια πρώτη κουβέντα για το χρέος έγινε στο EwG της Πέμπτης ενώ ο στόχος είναι μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρχουν δεσμευτικές και γραπτές αποφάσεις.  Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική,  συζητήθηκε η δέσμη μέτρων που έχει υποβάλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), η οποία προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Για τα παραπάνω θέματα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, ενώ κυρίως για την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ΕΜΣ υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις από τουλάχιστον τέσσερις βόρειες χώρες, οι οποίες επικαλούνται εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα να περάσουν μια τέτοια απόφαση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: