Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Στα «κάγκελα» οι Αγανακτισμένοι της ΝΔ

KYRIAKOS MITSOTAKIS


Σε βαθιά δοκιμασία πριν καλά προλάβει να ξεδιπλωθεί μπαίνει η αντιπολιτευτική τακτική που έχει εγκαινιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή - κυρίως - το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα που φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε και μετατέθηκε χρονικά για τον Σεπτέμβριο και από την άλλη, για την πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ να υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, όπως αυτά περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο που μπαίνει προς ψήφιση την Κυριακή στη Βουλή.
Εάν δε κλείσει και η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εσωκομματικές φωνές στη ΝΔ που για την ώρα περιορίζονται σε επιμέρους κριτική για την  γαλάζια στρατηγική, θα φουντώσουν, φέρνοντας στην επιφάνεια τη μάχη χαρακωμάτων των διαφορετικών φυλών που συνυπάρξουν εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι ενδεικτικό ότι το αρχικό μούδιασμα βουλευτών και στελεχών της Συγγρού για τα δυο επικείμενα «Ναι» στη Βουλή, έδωσε τη θέση της σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι καμία απόφαση δεν έχει παρθεί και ως εκ τούτου, η χάραξη της τακτικής εντός του Κοινοβουλίου θα πρέπει να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Άλλα στελέχη επιλέγουν να κρατήσουν στάση αναμονής παραπέμποντας στις τελικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στα δυο συγκεκριμένα θέματα (κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις) προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων στη σχετική ψηφοφορία.
Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι έχουν γίνει αποδέκτες των προβληματισμών βουλευτών και κομματικών στελεχών ανταπαντούν ότι «δεν πρόκειται η ΝΔ να μεταλλαχθεί σε ΣΥΡΙΖΑ του 2012 και να γίνει κόμμα διαμαρτυρίας», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αντιπολιτευτική στροφή.
Οι προβληματισμοί των στελεχών αυτών, που για την ώρα δεν έχουν σε καμία περίπτωση να κάνουν με ένα ομοιογενές κίνημα ανοιχτής αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος, θεωρούν ότι είναι λάθος η υποχώρηση από το σύνθημα «Φύγετε» που διατύπωνε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ουσιαστικά ζητούν μια πιο σκληρή αντιπολίτευση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την στιγμή που φορτώνει τον λαό με φόρους 1,8 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που τάσσονται υπέρ μια απολύτως σκληρής στάσης με πλήρη καταψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, υπενθυμίζοντας με νόημα, τα όσα ακολούθησαν μετά την θετική ψήφο της ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της στάσης αυτής από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: