Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πυροκροτητές…


Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου
Αυτή η παρτίδα δεν είναι σαν τις άλλες…
Μετρούν ισοζύγια και πρωτογενή πλεονάσματα τάχα μου σαν να μη συμβαίνει τίποτα…
Σαν να είμαστε στην προσαρμοσμένη στα μέτρα τους «κανονικότητα» των προηγούμενων χρόνων, με τη γερμανική δύναμη απυρόβλητη και το ευρωπαϊκό κατεστημένο ομοούσιο και αδιαίρετο…
Καμώνονται τους ισχυρούς, ενώ τρέμουν τον ίσκιο του Τράμπ, την εφαρμογή του brexit στην πράξη, τις εξελίξεις στη Γαλλία και  την απειθαρχία του Νότου.
Το μοντέλο του ευρωπαϊκού κατεστημένου που διόριζε πρωθυπουργούς, διέλυε χώρες, νομιμοποιούσε πολιτικά την ιδεολογία του άγριου μονεταρισμού και κατέλυε κάθε πυλώνα δημοκρατίας, έφτασε στα όριά του.
Το μαγαζάκι του τρόμου που έστησε ο Σόιμπλε, με την πιο ακραία εκδοχή της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, κλονίζεται στα θεμέλια του και μέχρι το τέλος του 2018 ουδείς γνωρίζει για ποια Ευρώπη θα μιλάμε…
Ποιοι θα ελέγξουν τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα δηλαδή μετά το 2018;
Θα είναι ας πούμε ο Ντάισελμπλουμ επικεφαλής του Γιούρογκρουπ;
Θα είναι το ΔΝΤ εταίρος;
Θα υπάρχει και πώς θα λειτουργεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης;
Ποιο θα είναι το μόρφωμα εξουσίας στην Ευρώπη και πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των συσχετισμών;
Ο εκλογικός γύρος που ξεκινά από τον άλλο μήνα σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως και στην Ιταλία, προοιωνίζεται τεκτονικές αλλαγές και ανατροπές ιστορικού χαρακτήρα.
Η Ευρώπη της λιτότητας βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, την ώρα που ο κόσμος ξαναμοιράζεται με όρους πρωτόγνωρους για τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ο Τραμπ επαναφέρει τον προστατευτισμό και τα παραζαλισμένα κοτόπουλα της φθίνουσας ευρωπαϊκής ελίτ παραπαίουν ανάμεσα στις εμμονές Σόιμπλε για περαιτέρω αγριότητα και τη σπασμωδικότητα των όψιμων «αντιρρησιών συνείδησης» που συναισθάνονται τώρα ότι το αδιέξοδο που οι ίδιοι προκάλεσαν, χτυπάει πια και τη δική τους πόρτα.
Μέσα σ΄αυτή τη θολή μεγάλη εικόνα, η αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να μοιάζει σαν ένα συμβάν μικρής επιρροής, αλλά λίγο απέχει από το να λειτουργήσει σαν πυροκροτητής…

Δεν υπάρχουν σχόλια: