Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σύνοδος Κορυφής... με την Ελλάδα στο στόχαστρο

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τελική συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM βρίσκονται...
 
Σύνοδος Κορυφής... με την Ελλάδα στο στόχαστρο
στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα, οι εργασίες της οποίας άρχισαν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Αν και το ελληνικό πρόβλημα δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ήδη ζητήθηκε από τέσσερις χώρες- Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο - να γίνει έκτακτη συζήτηση σήμερα για την Ελλάδα, ώστε να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.

 Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες εξασφαλίζοντας τουλάχιστον τη στήριξη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός χθες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο, εν όψει της συνόδου κορυφής, ενώ σήμερα το μεσημέρι σήμερα, ο κ. Παπαδήμος γευμάτισε με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.


Η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά «με την πλάτη στον τοίχο». Άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προειδοποίησε» πως παρόλο που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν κάθε διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, εντούτοις «η Ευρωζώνη μπορεί να αρνηθεί την χρηματοδότηση μιας νέας διάσωσης της Ελλάδας ωθώντας την σε χρεοκοπία σε περίπτωση που η χώρα δεν πείσει πως προχωρά σε εξυγίανση των οικονομικών της».  



Πάντως η επίσημη «γραμμή», έτσι όπως τη δήλωσε και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μερκελ από το Νταβός, είναι πως απόφαση και δη άμεση δεν μπορεί να ληφθεί, αφού εκτός των άλλων η περιβόητη έκθεση της τρόικα για την ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη.   


«Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση όλα τα δημοσιονομικά μέτρα εξαρτώνται από το πώς θα εδραιώσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στη Deutshe Welle.

Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο της Συνόδου δεν θα τεθεί επίσημα  το «ελληνικό ζήτημα», αλλά το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και η οριστικοποίηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού «διάσωσης» ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμού Σταθερότητας).


Όσον αφορά στο σύμφωνο, προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Επίσης εισάγεται το λεγόμενο «χρεόφρενο» με στόχο μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών.
 
Στο τελευταίο επέμενε η Γερμανία που έχει υιοθετήσει ήδη το φρένο του χρέους στο Σύνταγμά της. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.  

Μόνον οι χώρες που θα υπογράψουν το σύμφωνο θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μελλοντικά βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης.   

Βέτο στο σύμφωνο έχει ήδη προαναγγείλει η Βρετανία, επιφυλάξεις εκφράζει η Πολωνία, ενώ άγνωστη είναι η θέση της Ουγγαρίας, που βάλλεται πανταχόθεν για την πολιτική της. Η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών πάντως επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ το νέο σύμφωνο ακόμη κι αν δεν έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν. 

«Η κατάσταση στην Ευρωζώνη με τη χρηματοπιστωτική κρίση σταθεροποιείται, λόγω των μέτρων που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες» υποστήριξε πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση.   

«Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι βλέπουμε στοιχεία σταθεροποίησης στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο... η Ευρώπη δεν είναι πια στο χείλος του γκρεμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: