Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ...



Tα "μαζεύουν" οι Γερμανοί μετά την πανευρωπαϊκή κατακραυγή για επίτροπο στην Ελλάδα - Σε λίγο η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

- ”Προσβλητική” και “οχι πολύ λογική” χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι την πρόταση για υποτελή Ελλάδα
- Συναντήσεις Παπαδήμου με Μπαρόζο και Μέρκελ
- Παπανδρέου: 'Ή εποπτεία υπονομεύει τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη''
- Αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης απο τη Βρετανία που ξεμπλοκάρει τη Σύνοδο Κορυφής

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής οπου η χώρα μας καλείται να δώσει σκληρή μάχη, η πρόταση της Γερμανίας να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα προκαλεί τις επικρίσεις των Ευρωπαίων, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να δηλώνει ότι "δεν είναι και πολύ λογική" και τον Αυστριακό καγκελάριο να την χαρακτηρίζει "προσβλητική".

Πρέπει "να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο" τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε ο Ζαν Ασελμπορν στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι "λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της ".

Οι γερμανικές απειλές "κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση...Δεν είναι πολύ λογικό οι γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

"Στην πολιτική, κανείς δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικός", δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια σύνοδο, προσθέτοντας: "Αυτό δεν έχει αποτελέσματα και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση".



Τα “μαζεύουν” οι Γερμανοί

Το Βερολίνο κατεβάζει τώρα τους τόνους σχετικά με την πρόταση, μετά την πανευρωπαϊκή κατακραυγή. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε οτι "πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη", προσθέτοντας οτι"όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα".

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια "συζήτηση εργασίας" για να "δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει", στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου "όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα" στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες.

-Η πρώτη θα ήταν "να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους" επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν "ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

-Η δεύτερη επιλογή θα ήταν "να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης" για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.

Ο Κότχαους διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "δεν βρίσκεται σε συζήτηση"."Το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε.



Συναντήσεις Παπαδήμου με ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο πρωθυπουργός χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο ενώ το μεσημέρι πριν απο την έναρξη της Συνόδου ο Πρωθυπουργός αναμένετο να γευματίσει με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Παπανδρέου: 'Ή κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για πολιτικές της ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη»

«Δεν ξέρω αν είναι γερμανική ιδέα, υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό. Ή θα πορευτούμε δημοκρατικά και η κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις δημοσιονομικές και τις άλλες πολιτικές της ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της επιτροπείας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ξαφνική αλλαγή στάσης απο τη Βρετανία

Το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι η επίσημη υιοθέτηση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπει επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα.

Η Βρετανία που είχε εκφράσει την αντίθεσή της δεν προτίθεται στο στάδιο αυτό να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να φέρουν σε πέρας το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο BBC λίγο πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως «δεν έχουμε την πρόθεση να δράσουμε τώρα» και πρόσθεσε πως «επιφυλασσόμαστε συγκεκριμένα όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του Δικαστηρίου».

http://bit.ly/wRyquF

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο βήμα έγινε.

Θα επανέλθουν μετ' επιτάσεως,
στην επόμενη δόση.