Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια ΔΕΘ…



Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Μια φορά και έναν καιρό, ο Νικόλαος Γερμανός, ένας σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός (εξελέγη βουλευτής το 1915) με υψηλή μόρφωση...
και πατριωτικά ιδανικά, οραματίσθηκε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι, σε μια Θεσσαλονίκη που προσπαθούσε να συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και να απορροφήσει τα αμέτρητα πλήθη των προσφύγων που αναζητούσαν μια καλύτερη μοίρα στη «φτωχομάνα», εγκαινιάσθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 η 1η ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ είναι ο εκθεσιακός πυλώνας της χώρας που στηρίζει και προβάλλει την Ελληνική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η ΔΕΘ ανδρώθηκε μαζί με την άνδρωση της πόλεως της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε και αποτελεί το καύχημα της πόλεως και ήταν πάντα μια γιορτή όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς και τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς Ευρωπαίους εκθέτες προϊόντων και επισκέπτες. Η πόλη κατά την διάρκεια της εκθέσεως γιόρταζε και τα καταστήματά της παρέμεναν ανοικτά ακόμη και τη νύχτα. Το 1960, όταν η ΔΕΘ γιόρταζε τα 25 χρόνια λειτουργίας της, καθιέρωσε την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και με περηφάνια οι «εκθεσιακοί», διοίκηση και εργαζόμενοι, τόνιζαν ότι η πρώτη στη χώρα τηλεόραση (κλειστό κύκλωμα) λειτούργησε εκεί, στο περίπτερο της ΔΕΗ. Το 1962 εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Τραγουδιού. Όλος ο Ελληνικός λαός ήταν προσηλωμένος στα ραδιόφωνά του και ακολούθως μετά το 1968 στις τηλεοράσεις, για να απολαύσει τις εξαίρετες δημιουργίες και εκτελέσεις τραγουδιών από κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Η ΔΕΘ πλέον είχε γίνει ένα τεράστιο Ελληνικό πολιτιστικό γεγονός.

Μετά την μεταπολίτευση, η ΔΕΘ αρχίζει και πολιτικοποιείται, με αποτέλεσμα ειδικά τα τελευταία χρόνια να υπάρξει μια ραγδαία φθίνουσα πορεία της. Πέρσι, στην 76η ΔΕΘ ο ολετήρας πρώην Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε πραγματοποιήσει μια πολυθρυλούμενη συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ. Εκτός της τότε, διαπίστωσης των στημένων ερωτήσεων από τους περισσότερους «δημοσιογράφους» των υποταγμένων ΜΜΕ απέναντι στην εγχώρια πολιτική εξουσία, αλλά και στα εξωπολιτικά κέντρα αποφάσεων, είχαμε σχεδόν μια από τα ίδια. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος (μέλος της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης) είχαν εκμεταλλευτεί μια συνέντευξη τύπου που παρακολουθούσε όλη η Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, ενώ είχαν προσπαθήσει να προσδώσουν σ΄ αυτή, στοιχεία εμπόλεμης κατάστασης προκειμένου να γίνονταν αποδεκτά με όσο πιο ήπιο τρόπο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που θα εφάρμοζαν κατά του Ελληνικού λαού. Η περικοπή μισθών, συντάξεων καθώς και η αφαίμαξη των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας, η εξαγγελία ενός εισπρακτικού φόρου στα ακίνητα που επιβλήθηκε σε όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς καμία εξαίρεση, έστω της πρώτης κατοικίας, το διετές τέλος της ακίνητης περιουσίας, που εισπράχθηκε εκβιαστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ήταν μερικά από τα οικονομικά μέτρα που ο κ. Παπανδρέου είχε επιβάλλει στον Ελληνικό λαό. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός συνεχίστηκε.

Ένα χρόνο μετά, τα οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας είναι ακόμη χειρότερα. Είμαστε η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης σε ανεργία, μετά την Ισπανία, αλλά πρώτη στη νεολαία, η οποία μεταναστεύει σε άλλες χώρες. Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συνεχή, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τους ανέργους και να στερούν από έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερες οικογένειες «περνούν» στα όρια της φτώχειας. Η μεσαία αστική τάξη διαλύεται, παραλύει το κοινωνικό κράτος και η Ελλάδα γίνεται ένα κράτος νεόπτωχων.

Μέσα σάυτό το ζοφερό κλίμα για το λαό μας, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες την κατάργηση της «έστω καπελωμένης», συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ. Απέφυγε να αντιμετωπίσει, ακόμη και αυτούς τους υποταγμένους δημοσιογράφους των τουρκολάγνων αφεντικών του. Τα νέα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, που πλήττουν μόνο τους τίμιους φορολογούμενους, είναι εφιάλτης στον ξύπνιο του. Αποφεύγει να αντιμετωπίσει κατάματα τους Έλληνες πολίτες. Κατάργησε την Δημοκρατία. Ο λαός έφτασε η στιγμή να αντιδράσει. Να στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους εκείνους τους ριψάσπιδες που τσαλάκωσαν την περηφάνια ενός λαού και τον οδηγούν στον αφανισμό.

Συνεπώς, από τη στιγμή, που η 77η ΔΕΘ, έχασε τελείως τη λαμπρότητα του παρελθόντος, ας γίνει χώρος διαμαρτυρίας όλων των κοινωνικών τάξεων κατά της τρικομματικής-μνημονιακής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ο άλλοτε λαμπρός και γιορτινός εκθεσιακός χώρος ας γίνει ορμητήριο για εκ νέου διεκδικήσεις ενός προδομένου λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: