Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Guardian Editorial: «ΔΝΤ και Ελλάδα: Διεθνής Νομισματική Τραγωδία»

Guardian Editorial: «ΔΝΤ και Ελλάδα: Διεθνής Νομισματική Τραγωδία»


Με την επιδημία του υιού του HIV παρομοιάζει την επιβολή των πακέτων διάσωσης στη χώρα μας η βρετανική εφημερίδα Guardian στο χθεσινό της editorial, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του του ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι το 2013 η τρόικα εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο δυσλειτουργική όσο ήταν και το 2010.



Ο αρθρογράφος, αφού κάνει ένα λογοπαίγνιο με τα αρχικά του ΔΝΤ (IMF) αποδίδοντάς τα ως Institutional Monstrous Failure (=Διεθνής Τερατώδης Αποτυχία) αναφέρει τα εξής:

«Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤπαραδέχτηκε ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι αναφορικά με τα μέτραλιτότητας που θα επέβαλλε στην Ελλάδα - και ότι ορισμένα από τα μέτρα που ανάγκασε την Αθήνα να πάρει για την αποπληρωμή των δανείων έκτακτης ανάγκης που της κατέβαλε ήταν λάθος. Για να το θέσουμε ωμά: ηκοινωνική κρίση που ακολούθησε δεν χρειαζόταν να είναι τόσο καταστροφική, ούτε και να πεθάνουν τόσοι πολλοί Έλληνες» αρχίζει το editorial της εφημερίδας.

«Επισκοπώντας το πρώτο από τα τρία πακέτα μέτρων λιτότητας, το οποίο επέβαλαν στην Ελλάδα η Ευρώπη και το ΔΝΤ, η έκθεση παραδέχεται πως η αισιοδοξία της τρόικας αναφορικά με το πώς η ελληνική οικονομία θα αντιδρούσε στη λιτότητα υπήρξε εντελώς εσφαλμένη», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ετήσια έσοδα της Ελλάδας, το ΑΕΠ της, δεν θα σημείωνε πτώση μεγαλύτερη του 5,5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Στην πραγματικότητα, όμως, η πτώση ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Η ανεργία το 2012 αναμενόταν να μην ξεπεράσει το 15%. Τελικά, έφτασε το 25%. Εν μέσω παροιμιώδους κρίσης, οι Ελληνες δεν θα απέφευγαν τον κοινωνικό και οικονομικό εκτοπισμό. Ωστόσο, οι πολιτικές που υπέστησαν επέτειναν τα προβλήματα. Η τρόικα υποτίμησε τον αντίκτυπο που θα είχαν στην οικονομία οι περικοπές και οι φόροι και απέτυχε να προβλέψει την επακόλουθη κατάρρευση της αξιοπιστίας στο πεδίο της επιχειρηματικής αξιοπιστίας και την περαιτέρω καταστροφή», επισημαίνεται.

«Στις αρχές κιόλας της κρίσης, αυτή η εφημερίδα είχε υποστηρίξει τη λύση μιας ταχείας διαγραφής του χρέους ή ακόμη και της πτώχευσης, ακολουθούμενης από τη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον αντίκτυπο που επρόκειτο να ακολουθήσει. Αντιθέτως, δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει τους τόκους των δανείων προς τις τράπεζες, ακόμη και τη στιγμή που οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν. Τώρα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιλεγείσα στρατηγική αναδόμησης του χρέους ήταν λανθασμένη και ότι θα μπορούσε να είχε βρεθεί καλύτερη λύση», ρίχνοντας την ευθύνη των επιλογών στους πολιτικούς και αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι «δεν είχαν εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων».

«Οπως μαρτυρεί το 'πινγκ πονγκ' ευθυνών στο οποίο επιδόθηκαν η Ευρώπη και το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, η τρόικα του 2013 εξακολουθεί να είναι εξίσου δυσλειτουργική όσο ήταν και το 2010. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιμένει στο δρόμο της λιτότητας, με ανταμοιβή την έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης», αναφέρει ο σχολιαστής.

«Είναι πλέον καιρός για την τρόικα να πάρει μερικά μαθήματα από την ελληνική πανωλεθρία.


  • Πρώτον, χρειάζεται να υπάρξει σαφέστερος διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. 
  • Δεύτερον, το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα εκθέσεις αξιολόγησης για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι άλλες κρίσεις χρέους στην Ευρώπη. 
  • Τρίτον, είναι καιρός το ΔΝΤ να βρει μια νόμιμη διαδικασία που θα επιτρέπει στα χρεωμένα κράτη να δηλώνουν χρεοκοπία. 
  • Τέλος, το eurogroup πρέπει να αναστρέψει την πολιτική λιτότητάς της και να δώσει χρηματοπιστωτικά κίνητρα. Το χάλι της Ελλάδας δεν πρέπει να επαναληφθεί», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: