Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η πολιτική αλαζονεία του Σαμαρά τον εμποδίζει να δει τι θα συμβεί


Αυτός που στηρίζει την κυβέρνηση, αυτός και θα την ρίξει…


Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κος Κουβέλης, δύο τουλάχιστον φορές, ανέφερε ότι σκοπός του κου Σαμαρά ήταν μέσω της κρίσης στην ΕΡΤ να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και από την πλευρά της ΝΔ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση.
Εάν δεχθούμε σαν γεγονός την άποψη Κουβέλη και το προβάλουμε στην υφιστάμενη πολιτική κατάσταση, τότε αβίαστα βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Ο Σαμαράς αιφνιδίασε Κουβέλη και Βενιζέλο και προσπάθησε να τους εγκλωβίσει στην απόφασή του.
  • Η προσφυγή στις κάλπες με τα δύο κόμματα σε κατάσταση ομηρίας είχε σαν σκοπό την εκλογική αφαίμαξη τους προς όφελος της ΝΔ.
  • Ο αιφνιδιασμός και ο εγκλωβισμός θα είχε σαν αποδέκτη και το ίδιο το εκλογικό σώμα με όπλα τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα σαν το «ή εγώ ή το χάος».
  • Η χώρα θα πήγαινε σε εκλογές με την ΕΡΤ κλειστή και επομένως απέχουσα από τον θεσμικό της ρόλο σε περίοδο εκλογών, για αναλογική προβολή των θέσεων όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Με αυτές τις συνθήκες το παιχνίδι της προβολής θέσεων και απόψεων θα «παιζόταν» από τα ιδιωτικά κανάλια, που λόγω διαπλοκής και εξαρτήσεων, θα πρόβαλαν σχεδόν αποκλειστικά θέσεις και απόψεις ΝΔ και Δανειστών.
Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με αυτό τον τρόπο, οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν, η Τρικομματική κυβέρνηση έγινε Δικομματική, ο Σαμαράς εσύρθει από τον Βενιζέλο σε ένα ευρύ ανασχηματισμό ετεροβαρή ως προς την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ εάν λάβουμε υπόψη την εκλογική επιρροή του κόμματος και ο Βενιζέλος έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επομένως συνδιαχειριστής της εξουσίας.
Εάν αυτό ήταν το υποχθόνιο σχέδιο Σαμαρά, το σενάριο ήταν ατελές και η εκτέλεση ερασιτεχνική. Ο «μαιτρ» της ίντριγκας Βαγγέλης Βενιζέλος το καθάρισε με μεγάλη ευκολία, κέρδισε ζωτικό χρόνο, κατέκτησε προνομιακή θέση στο πολιτικό σκηνικό και θα έχει ένα ακόμα γύρο στο πολιτικό «πόκερ».
Και σε αυτό το γύρο ο Βενιζέλος θα παίξει το τελευταίο του ατού που δεν είναι άλλο από την ρήξη του με τον Σαμαρά και την διάλυση της δικομματικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

Ένας γύρος είναι ακόμα και ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός.
Βλάσης Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: