Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΡΤ: Το Spiegel, η… σφαλιάρα και το γερμανικό μοντέλο




Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης

Πέντε μέρες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ήλθε το μεγάλο χαστούκι  για τη συγκυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους «συμβούλους» του Μαξίμου, από τους ίδιους τους Γερμανούς! Το έγκυρο περιοδικό «Der Spiegel» κυκλοφόρησε με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ-κόλαφο του γνωστού δημοσιογράφου και στελέχους του Florian  Dieckmann (Φλόριαν Ντίκμαν) με συνεργάτη του τον επίσης δημοσιογράφο Thomas Riedel (Τόμας Ρίντελ), έχοντας για τίτλο:
«Ακραία θεραπεία για την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση: Γιατί η ARD και  η ZDF δεν χρησιμεύουν ως  παράδειγμα». Κι από κάτω με ένα μακροσκελή υπότιτλο: «Η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση – θέλει δήθεν ένα καινούργιο σχήμα της για να θέσει τέλος στη σπατάλη. Θέλουν ως παράδειγμα το μοντέλο της γερμανικής Τηλεόρασης κι αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα» .
Πρόκειται για ένα δημοσίευμα που θάφτηκε κυριολεκτικά από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, εκτός από τη δημοσίευσή του (κι αυτή περιληπτικά) σε ένα blog
Καταρχήν,  ο έγκυρος δημοσιογράφος δίνει στο ρεπορτάζ του μια… καταπληκτική είδηση (κάτι θα ξέρει αυτός…) που μέχρι τώρα το Μαξίμου απέκρυψε επιμελώς: Οι ανεγκέφαλοι της συγκυβέρνησης  σκέφτηκαν, δηλαδή, να εφαρμόσουν αντί για  ΕΡΤ το μοντέλο ενός από τα δύο δημόσια κανάλια της Γερμανίας, αυτό της ZDF (δεύτερο κανάλι χωρίς… Ραδιοφωνία), πράγμα που το αναφέρει λέγοντας ότι «δεν είναι καθόλου καλή ιδέα» (!), τεκμηριώνοντας το ρεπορτάζ του με τηλεθέαση, προϋπολογισμούς και εργαζόμενους στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.
Αφού λοιπόν αναφέρει ότι «μέσα σε μια νύχτα έκλεισαν σε όλη τη χώρα πάνω από 20 τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ο ένας μετά τον άλλον και 2600 εργαζόμενοι πήγαν κυριολεκτικά στο πυρ το εξώτερον και ο Σαμαράς συνόδευσε αυτή του τη απόφαση  με έντονη κριτική στις σπατάλες», υπογραμμίζει: «Για μία νέα νοικοκυρεμένη μορφή, διάλεξε η ελληνική κυβέρνηση ένα ευρωπαϊκό πρότυπο και ιδιαίτερα αυτό της Γερμανίας» ! Και αμέσως μετά μπαίνει στο «ψητό»: Εδώ αξίζει μια σύγκριση», γράφει στο Σπίγκελ ο Φλόριαν Ντίκμαν, για να παραθέσει στοιχεία. «Τα έξοδα του γερμανικού τηλεοπτικού συστήματος δεν κολακεύουν καθόλου τη Γερμανία. Στο σύνολό της η γερμανική Δημόσια Τηλεόραση ARD, ZDF μαζί και το Deutschlandsradio, προϋπολογίζουν γι αυτό το χρόνο έξοδα 8.7 δις. Ευρώ! Για κάθε πολίτη είναι 109 ευρώ. Αντίθετα, στην Ελλάδα η δήθεν τόσο ασύμφορη ΕΡΤ κοστίζει 26 ευρώ το χρόνο για κάθε πολίτη. Και η δομή της ΕΡΤ μοιάζει περισσότερο με αυτή της ARD  (εννοεί το πρώτο γερμανικό κανάλι) επειδή “συστεγάζει” μαζί Τηλεόραση και Ραδιοφωνία. Αν υπολογιστεί ακόμα και η διαφορετική οικονομική ευρωστία της Γερμανίας, που στην Ελλάδα είναι περίπου η μισή, τότε το γερμανικό σύστημα στοιχίζει στον φορολογούμενο πολίτη περίπου το διπλάσιο».
Αλλά ο συνάδελφος του Σπίγκελ προχωρεί τώρα σε ακόμα πιο συγκρίσιμα στοιχεία:
To BR (εννοεί τη δημόσια Βαυαρική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, που είναι περιφερειακό κανάλι του κρατιδίου της Βαυαρίας) έχει περίπου 12,4 εκατ. κατοίκους  στην περιοχή εκπομπής του, πράγμα που μπορεί να συγκριθεί με τα 11.3 εκατ. κατοίκους της Ελλάδας. Όμως αυτή τη χρονιά το ΒR ξοδεύει…1,045 δις. ευρώ, δηλαδή πάνω από τρεισήμισι φορές  του μπάτζετ  της ΕΡΤ. Επίσης και στο θέμα του προσωπικού η ΕΡΤ εμφανίζεται ισχνότερη: 2600 εργαζόμενοι  απέναντι στους  3350 υπαλλήλους και περίπου 1500 σταθερούς συμβασιούχους του ΒR, δηλαδή περίπου 5000 εργαζόμενους!»
Αφού αναφέρει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του Σπίγκελ κι άλλες δυσμενείς για τη Γερμανία συγκρίσεις, όπως π.χ. μικρότερα κανάλια σαν αυτό του SR (στο Σάαρλαντ), όπου μεταδίδει για πληθυσμό 1 εκατ. κατοίκων και το μπάτζετ του φτάνει τα… 111,3 εκατ. ευρώ  με 559 υπαλλήλους και 150 συμβασιούχους ( «δυόμιση φορές παραπάνω  από την ΕΡΤ»), έρχεται και στην είδηση : « Η ZDF, το δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι που η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε να προβάλει σαν (…νοικοκυρεμένο) πρότυπο για να στήσει τη νέα μορφή  (εννοεί τη ΝΕΡΙΤ) μοιάζει με το μπάτζετ των 2,2, δις. ευρώ της ΕΡΤ, δηλαδή με 25 ευρώ το χρόνο ανά  Έλληνα κάτοικο. Να σημειώσουμε όμως ότι η ZDF έχει… 8.000 εργαζόμενους χωρίς να διαθέτει  Ραδιοφωνία παρά μόνο τηλεόραση!»
(Σημείωση δική μας: Α, γι αυτό λοιπόν τα σαΐνια του Μαξίμου κατάργησαν και την ΕΡΑ και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».  Σου λέει, δε χρειάζεται, θα κάνουμε την ΕΡΤ…ZDF!!)
Και υπογραμμίζει: «Αν, λοιπόν συγκρίνουμε τα κόστη και το προσωπικό, δεν ενδείκνυται το γερμανικό μοντέλο για αντιγραφή στην Ελλάδα. Η δήθεν σπάταλη ΕΡΤ είναι σε καλύτερη θέση». Όμως συμπληρώνει, «παρά τη χαμηλή τηλεθέαση, οι πολίτες της Ελλάδας παραδέχονται ότι η ΕΡΤ είναι πιο έγκυρη στην πληροφόρηση από τα ιδιωτικά κανάλια. Μάλιστα και το διεθνές αλμανάκ για τα ΜΜΕ του Ινστιτούτου Hans -Bredow, αναφέρει ότι οι ειδήσεις στην ΕΡΤ είναι πιο σοβαρές, υπεύθυνες και όχι ακραίες».
Ακόμη ο Φλόριαν Ντίκμαν, επικαλείται και τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστίδη (ανταποκριτή του Spiegel -ONLINE),που μιλάει για σπατάλες και λέει ότι «κάθε φορά που αλλάζει η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί δικούς της ανθρώπους σε πόστα με υπέρογκες αμοιβές, ενώ οι συνηθισμένοι συνεργάτες της ΕΡΤ, που τώρα βρίσκονται στο δρόμο, μόλις κατάφερναν να επιβιώνουν. Σε σύγκριση με τις εξωφρενικές αμοιβές των “διαλεχτών” της κυβέρνησης, ένας παρουσιαστής παίρνει μόλις 1200 ευρώ το μήνα. Η ΕΡΤ προσφέρει πολιτισμό και τεκμηρίωση, που απλώς δεν υπάρχει στον εγχώριο ανταγωνισμό. Εκτός αυτού, μόνο η ΕΡΤ εκπέμπει πραγματικά σε όλη την Ελλάδα και τώρα οι Έλληνες πολίτες κοντά στα σύνορα, «πιάνουν» μόνο τούρκικα κανάλια…» !
Ο Φλόριαν Ντίκμαν, κλείνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στο Spiegel, με την τελειωτική… σφαλιάρα στο Μαξίμου, την οποία… μεταφράζω κατά λέξη:  «Ερώτημα παραμένει αν το γερμανικό μοντέλο ταιριάζει στην Ελλάδα. Αφού και στη Γερμανία είναι κοινό μυστικό ότι μερικά καλοπληρωμένα στελέχη της γερμανικής δημόσιας  Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης  χρωστάνε αυτές τις θέσεις τους  στο πολιτικό τους πατρονάρισμα, παρά στο δημοσιογραφικό τους ταλέντο». (!!)
Κακοί, κάκιστοι  μαθητές και ανίκανοι οι Μουρουτολαζαροκεδικογλουστουρνάρες. Τόσο κακοί που ούτε ένα έτοιμο «σκονάκι» δεν  μπορούν να αντιγράψουν σωστά. Κι έβαλαν τον Καψή να φτιάξει… γερμανική ΕΡΤ.  Εκτός και αν το κάνουν επίτηδες. Αν  ναι, τότε εγκληματούν κατά της ίδιας της  χώρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: