Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ξαφνικός «εμφύλιος» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ

Βορίδης: Τα 80 εκατ. επιπλέον για αποζημιώσεις δεν πρόκειται να περάσουν – Κουκουλόπουλος: Ολα τα πανηγύρια και το πέρα δώθε θα αποδειχθούν ψέματα με κοντά ποδάρια Απέσυρε το άρθρο 108 που έδινε επιπλέον 80.000.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ ο υπουργός
Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το ξεκάθαρο μήνυμα της ΚΟ της ΝΔ ότι θα το καταψηφίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ιορδάνη Τζαμτζή συντάχθηκε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία ανέγραφε ότι «αποσύρετε το άρθρο 108 γιατί θα το καταψηφίσουμε» την οποία υπέγραψαν συνολικά 33 «γαλάζιοι» βουλευτές. Πάντως, η ρύθμιση θα επανέλθει από τον αρμόδιο υπουργό επαναδιατυπωμένη.
Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνης μίλησε για «φθηνό θέατρο του υπουργού με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ πάνω στην δυστυχία των απολυμένων».
Πέραν αυτού, ο τρόπος με τον οποίο αποσύρθηκε η διάταξη φαίνεται πως δημιούργησε δυσφορία σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κ.κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής αποχώρησαν από την Ολομέλεια εμφανώς εκνευρισμένοι. Επίσης ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε «παρακολούθησα και εγώ μια παράσταση για το 108 και θέλω να πω στους συναδέρφους της ΝΔ κάτι πολύ απλό, είναι χρήσιμο και καλό να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και όταν δεν τις αναλαμβάνεις το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πλούσιο. Αν σας φαίνεται μεγάλη η αποζημίωση των απολυμένων γυρίστε πίσω και δείτε τι κάνατε και το είπατε μεταρρύθμιση, σας είχαμε προτείνει εκκαθάριση εν λειτουργία και σας είχαμε πει ότι θα είναι ακριβότερη η λύση που θα φέρνατε από μια λύση εκκαθάρισης εν λειτουργία. Ολα τα πανηγύρια και το πέρα δώθε θα αποδειχθούν ψέματα με κοντά ποδάρια. ήταν μονομερής ενέργεια».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «τα 80 εκατ. επιπλέον για αποζημιώσεις δεν πρόκειται να περάσουν. Ξεχάστε το!». Ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης απευθύνθηκε στα υπουργικά έδρανα και έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας «Θα αποζημιωθούν ως υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα; Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό. Θα επιτρέψουμε να δοθούν ογδόντα εκατομμύρια επιπλέον. Όποιος διοριστεί στη νέα τηλεόραση, θα αποζημιωθεί κιόλας; Εδώ ψάχνουμε να δώσουμε δέκα εκατομμύρια αποζημιώσεις στους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, οι οποίοι είναι ξεκρέμαστοι τελείως, γιατί έχουν πάθει ζημιές από τον παγετό και ψάχνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για δέκα εκατομμύρια. Υπάρχουν άνθρωποι στην Πέλλα σήμερα που δεν έχουν λεφτά να φάνε. Δεν έχουν να αγοράσουν ψωμί. Ψάχνουμε ακόμη για τριάντα εκατομμύρια ώστε να δώσουμε τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αδελφοί μας από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, από τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και γηγενείς οι οποίοι ήταν ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και θα δώσουμε ογδόντα εκατομμύρια επιπλέον την ώρα που μέχρι τώρα λέγαμε ότι η ΕΡΤ είναι δημόσιος τομέας; Θα τους αποζημιώσουμε τώρα ως ιδιωτικός τομέας; Ξεχάστε το, κύριοι Υπουργοί. Σας το λέω ευθύς εξαρχής. Ξεχάστε το! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τα λεφτά αυτά χρειάζονται για να καλυφθούν άλλες τρύπες».
Πέραν αυτού ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης (ΝΔ) ανέφερε «άρθρο 108, ΕΡΤ, να εφαρμοστεί ανώτατο όριο, η αποζημίωση είναι αδικαιολογήτως υπέρογκη, τουλάχιστον προκλητική και αδικαιολόγητα υπέρογκη.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες κατά τις άτυπες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές της ΝΔ επισήμαναν προς τους υπουργούς πως «δεν μπορούμε από την μια να ψηφίζουμε επώδυνες διατάξεις για τις πολύτεκνες μητέρες και από την άλλη να δίνουμε «μπόνους» στους εργαζόμενους της ΕΡΤ».
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου προέβλεπε ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν με διατάξεις που ίσχυαν προ του μνημονίου και όχι με τον νόμο που επιβάλει πλαφόν 15.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση κατά 80.000.000 ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό για τις αποζημιώσεις να διαμορφώνεται στα 120.000.000 ευρώ έναντι 40.000.000 ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.
olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια: