Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Βαρομετρικό χαμηλό στη ΝΔ. Έρχονται φθινοπωρινές μπόρες και καταιγίδες


Του Γ. Λακόπουλου



Κάτι τρέχει στη ΝΔ. Η θερινή ραστώνη αντί να αμβλύνει τις  εγγενείς αδυναμίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την μετέωρη κίνηση του επικεφαλής της προσέθεσε νέα στοιχεία που προοιωνίζονται φθινοπωρινές μπόρες και καταιγίδες.
Η αποτυχία της στρατηγικής -που εκφράσθηκε πρόωρα με το αίτημα για εκλογές. Η κοντόφθαλμη διαχείριση της δεύτερης αξιολόγησης  -που απέληξε σε ήττα της ΝΔ και αναβάθμιση της κυβέρνησης. Η μετατόπιση του αντιπολιτευτικού μοντέλου της ΝΔ από την πολιτική και την οικονομία στην παραπολιτική και την επικοινωνία. Η διεύρυνση του  χάσματος ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τις  εσωκομματικές  συσπειρώσεις, κλιμάκωσαν τις  εσωτερικές εντάσεις που δεν κρίνονται πλέον.
Η υποβόσκουσα αναμέτρηση ανάμεσα στο πρόεδρο της ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη βαθαίνει. Αυτό εκφράσθηκε με τη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο και τον Κώστα Μπακογιάννη που δεν  διαπραγματεύθηκε την λειτουργία του ως περιφερειάρχης: υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία  κατά τον προγραμματισμό του, το ύφος και τιςπροτεραιότητές του και  εξέθεσε την ηγετική ομάδα της ΝΔ που επιχείρησε να τον εμποδίσει.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε  δημοσίως τη διαφωνία του  για τον τρόπο  με τον οποίο πολιτεύεται η ΝΔ  -παρασυρόμενη από τον έτερο αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη- και ζήτησε «μάχη  ιδεών με θέσεις και επιχειρήματα» και όχι «ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο».
 Ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος πυκνώνει την παρουσία του στην Αθήνα και στην τελευταία εμφάνισή του πήρε καθαρές αποστάσεις από την καταστροφολογική  ρητορική του Μητσοτάκη  δηλώνοντάς ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης». Άλλωστε είναι μέλος μια Επιτροπής που δια του προέδρου Γιούνγκερ δήλωσε ότι «εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Τσίπρα»-, όταν η ΝΔ ώθησε τον ανεκδιήγητο Βέμπερ του ΕΛΚ -που φιλοξενούσε- να δηλώσει ότι «δεν εμπιστεύεται τον Τσίπρα».
 Πρόσωπα και ομάδες στη ΝΔ πυκνώνουν τη δράση τους για να ακυρώσουν το  σχεδιασμό του Μητσοτάκη να δυσχεράνει την εκλογή σημερινών βουλευτών και να διευρύνει την επιρροή του στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καταρτίζοντας ψηφοδέλτια με πρόσωπα της επιλογής του και αποκλεισμούς υποψηφίων από άλλες τάσεις- στερώντας ακόμη και από τις κομματικές οργανώσεις την ευχέρεια των προτάσεων.
Τέλος, εσωτερική αναταραχή παρατηρείται στο πεδίο που  συγκεντρώνει  την προσοχή του προέδρου της ΝΔ για την αντιπολιτευτική τακτική του: την επικοινωνία. Ο συνωστισμός επικοινωνιολόγων και επικοινωνιλογούντων στο περιβάλλον του, με ορατούς και αοράτους ρόλους, έχει προκαλέσει ομαδοποιήσεις και συγκρούσεις που διακινούνται ήδη στα ΜΜΕ.  Κάποιοι θα απομακρυνθούν με το πρόσχημα ότι θα πολιτευτούν και άλλοι θα παροπλιστούν.
 Πρωτίστως όμως έχει αφήσει ακάλυπτο τον ίδιο τον Κυριάκο- μετά τις  παλιομοδίτικες εμφανίσεις του με τα στημένα ακροατήρια  και τις αμερικανιές της δεκαετίας του 1970. Φάνηκε στην προσπάθειά του να παρέμβει τις ημέρες των πυρκαγιών, αρχίζοντας ανάποδα: πρώτα καταλόγισε «ανικανότητα» στην κυβέρνηση και τρεις μέρες αργότερα αποφάνθηκε ότι «δεν είναι ως για απόδοση ευθυνών». Αλλά η πρόθεσή του θα δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των πυροπαθών απέληξε σε φιάσκο και αυτό αναζωπύρωσε τις εντάσεις στο επιτελείο του.
Με δηκτικό τρόπο ο έμπειρος Βαγγέλης Αντώναρος σχολίασε: « Η  πολιτική επικοινωνία δεν είναι για ερασιτέχνες και σκιτζήδες. Δεν αρκούν τα εγχειρίδια και οι σπουδές. Χρειάζεται εμπειρία (όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική), καλό σχεδιασμό στρατηγικής, απαλλαγή από το σύνδρομο της βιασύνης και — κυρίως! — αυτό που αποκαλώ ουσία πολιτικής ώστε να μπορείς να την «επενδύσεις» και να πλασάρεις επικοινωνιακά. Και μάλιστα με αίσθηση του timing. Αμφιβάλλω αν στη χώρα υπάρχουν δυο τρεις άνθρωποι που διαθέτουν αυτά τα χαρίσματα και ξέρουν να τα συνδυάζουν.» Μπαμ και κάτω από πολυπρόσωπο επικοινωνιακό επιτελείο της οδού Πειραιώς.
Τα παθήματα του καλοκαιριού  με την προσπάθεια να στραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε τριτεύοντα  θέματα- σαν τις  παρελάσεις και τον … Βαρουφάκη- αποκάλυψαν και την νευρικότητα που διακρίνει τη ΝΔ εν όψει των εγκαινίων της φθινοπωρινής περιόδου. Όχι αδίκως. Θα κυριαρχήσουν δυο ζητήματα που εξ ορισμού οδηγούν σε απομόνωση τη ΝΔ και  φέρνουν στο κέντρο της εγχώριας και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής τον Αλέξη Τσίπρα.
Το ένα αφορά τις επισκέψεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού  Π. Τζεντιλόνι στην Αθήνα.  Όπως έχει αναφέρει από καιρό το Α.Π. ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σχέση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και θέλει να καταγραφεί ως συμμαχητής Ελλάδας. Στην περίπτωση του ο Μητσοτάκης θα υποστεί και τα επίχειρα της  ανοησίας των επικοινωνιολόγων του να τον λανσάρουν κάποια στιγμή ως «Έλληνα  Μακρόν». Το ελληνογαλλικό 48ωρο του Σεπτέμβριου στην Αθήνα θα είναι μαρτυρικό για τον ίδιο.
Ομοίως σε περιθωριακό ρόλο θα βρεθεί με την επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού καθώς πλην των δίμετρων σχέσεων θα αναδειχθεί και η πρωτοβουλία Τσίπρα για συμπόρευση των εφτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η ΝΔ μπαίνει με γκολ από τα αποδυτήρια σε βάρος της είναι η τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου.  Από άγνοια κάποια στιγμή οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησαν να δημιουργούν κλίμα ανάλογο με αυτό της δεύτερης αξιολόγησης.  Το σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν ότι σ’ αυτόν τον κύκλο επαφών με τη τρόικα δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα, που οδηγούν μειώσεις και περικοπές, αλλά αποκλειστικά θέματα μεταρρυθμίσεων.
Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει ξεπεράσει το φόβο του πολιτικού κόστους σ’ αυτά τα θέματα η αξιολόγηση θα κλείσει σχετικά εύκολα με αποδοχή των μεταρρυθμίσεων και των άλλων που θα τεθούν στο  τραπέζι. Αυτό -ακόμη και αν προκαλέσει κάποιές εσωκομματικές γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ -στην ουσία θα αφαιρέσει πλήρως τη μεταρρυθμιστή ατζέντα που θα ήθελε να προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τον αφήσει χωρίς προεκλογική θεματολογία.
Συμπέρασμα; Αυτό που τρέχει στη ΝΔ είναι αμηχανία.  Όλα της αντιπολίτευσης δύσκολα. Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας εισέπραξαν ήδη ό,τι αρνητικό προκαλεί η υλοποίηση του Μνημονίου και εφεξής μόνο σε καλύτερες μέρες μπορούν να ελπίζουν. Η ΝΔ μένει χωρίς σχέδιο, στρατηγική και ρόλο.
Πεπειραμένα στελέχη της ΝΔ έχουν διακρίνει τα χαρακτηριστικά νέας πολιτικής περιόδου που θα εγκαινιασθεί με τη ΔΕΘ και δεν αποκλείουν να αρχίσει να τίθεται σταδιακά το ερώτημα: με ποιον θα πάμε στις επόμενες εκλογές- ακριβώς όπως είχε τεθεί -τέτοια εποχή πριν 31 χρόνια- με τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: