Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

«Μακάρι να είχε πάρει τον οργανισμό ο Σαββίδης» - Απίστευτα τα όσα συμβαίνουν στον ΔΟΛ του Μαρινάκη τις τελευταίες ώρες

Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης

Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης

Προχωρά με τα αναμενόμενα προβλήματα η επαναλειτουργία του ΔΟΛ ή τέλος πάντων ό,τι απέμεινε από αυτόν πλέον. Οι εργασίες μετεγκατάστασης στα γραφεία της Λ.Συγγρού συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μια πρώτη είδηση που προκύπτει από τη μετεγκατάσταση η οποία πιθανώς θα έχει και ενδιαφέρουσα… ουρά είναι ότι για πρώτη φορά θα συστεγάζονται όχι μόνο στον ίδιο όροφο, αλλά και ανά τομείς στα ίδια γραφεία οι εργαζόμενοι σε ΝΕΑ και ΒΗΜΑ. Οπως προκύπτει ξεκινά μια διαδικασία συγχωνεύσεων η οποία μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα η συγχώνευση των δύο εφημερίδων είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν διατηρώντας ένα μίνιμουμ ποιότητας. Αυτό γιατί έτσι και αλλιώς υπήρχε έλλειψη προσωπικού στα έντυπα και με την απομάκρυνση περίπου του 30% των δημοσιογράφων και εργαζομένων στην παραγωγή (ατελιέ, διόρθωση κλπ) είναι σαφές ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν οι δύο εφημερίδες αυτόνομα. Εδώ επέρχεται και η πρώτη απορία που είναι βέβαια στο στόμα όλων εντός και εκτός ΔΟΛ. Πρόκειται ίσως περισσότερο για παράδοξο παρά για απορία, αλλά το θέμα είναι το εξής.
Αρχικά ο Β.Μαρινάκης εμφανίζεται (για τους λόγους που ο ίδιος εξηγεί στο άρθρο του) και δίνει ένα μεγάλο ποσό για την εξαγορά του ΔΟΛ, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο και από τις εκτιμήσεις των ίδιων των ανθρώπων του Οργανισμού και τις προσδοκίες των τραπεζών. Και στη συνέχεια η επένδυση αυτή γίνεται στην ουσία αποεπένδυση αφού αποφασίστηκε να απομακρυνθεί το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων και το 30% δημοσιογράφων και ανθρώπων της παραγωγής, ενώ σε όσους έγινε πρόταση παραμονής αυτή συνοδευόταν από μείωση απολαβών. Τι ακριβώς προσδοκά η νέα ιδιοκτησία; Τι είδους προϊόν περιμένει να παραχθεί όταν στο ήδη περιορισμένο προσωπικό προστίθενται νέες απώλειες έμψυχου δυναμικού και όσοι παρέμειναν τελικά θα εργάζονται με μειωμένες απολαβές που καλό για την ήδη ταλαιπωρημένη τσέπη και ψυχολογία τους δεν το λες…
Μαθαίνουμε ότι οι προιστάμενοι τμημάτων σπάνε το κεφάλι τους για να δουν πώς θα μπορέσουν να βγάλουν τη δουλειά με σχετική επάρκεια και να διατηρηθεί ταυτόχρονα και κάποιο επίπεδο ποιότητας με ακόμη λιγότερο κόσμο που και αυτός θα είναι και δυσαρεστημένος με το οικονομικό και είναι δεδομένο ότι πολλοί ήδη αναζητούν παράλληλη εργασία για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.
Απορίες προκαλεί επίσης η είδηση ότι η μετεγκάτασταση στα πρώην γραφεία της ΝΔ είναι προσωρινή, αφού τα media του ομίλου θα εγκατασταθούν όπως έγινε γνωστό στους εργαζομένους σε ιδιόκτητο κτίριο του ομίλου στο Μεταξουργείο το οποίο θα διαμορφώνεται σε αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με όσα λένε τα στελέχη του ΔΟΛ στους εργαζομένους μέχρι το Πάσχα θα πάνε στο Μεταξουργείο. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι στόχος του Β.Μαρινάκη είναι το νέο κτίριο να αποτελεί σήμειο αναφοράς στην Αθήνα για την αισθητική και την τεχνολογία του.
Αν τελικά ισχύει αυτό είναι εύλογο το ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η μετεγκάσταση από τη Μιχαλακοπούλου ακόμη και αν πράγματι η Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το κτίριο της Μιχαλακοπούλου ζητούσε πολύ υψηλό ενοίκιο όπως λένε τα στελέχη του ΔΟΛ. Αξίζει άραγε η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το επίσης υψηλό ενοίκιο στα γραφεία της Συγγρού όλη αυτή την ταλαιπωρία και δυσλειτουργία; Οσοι γνωρίζουν μιλάνε για ένα ποσό γύρω στα 400 χιλιάδες ευρώ που θα γλιτώσει ο ΔΟΛ από τη μετεγκάσταση από τη Μιχαλακοπούλου στη Συγγρού μέχρι να πάει στο Μεταξουργείο. Και κάποιοι αναρωτιούνται πώς όταν κάποιος έχει δώσει 23 εκ. για μια εξαγορά και θα δώσει μερικά ακόμη για τη διαμόρφωση ενός νέου κτιρίου προβληματίζεται για 400 χιλιάρικα και προτιμάει να κάνει μέσα σε λίγους μήνες δύο δύσκολες μετακομίσεις.
Τέλος απορίες προκαλεί η απόφαση να απομακρυνθούν οι αθλητικοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ και να παραμείνουν προσωρινά μόνο οι μπασκετικοί. Η εξήγηση είναι προφανής βέβαια, αλλά το θέμα είναι είναι ότι για δεκαετίες ο ΔΟΛ είτε για λόγους κύρους είτε επειδή και ο Χρ.Λαμπράκης και ο Στ.Ψυχάρης δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον στον αθλητικό τομέα και ειδικά στο ποδόσφαιρο τα έντυπα του ΔΟΛ είχαν παραμείνει απόλυτα ουδέτερα στην προσέγγιση τους στα ποδοσφαιρικά. Η απορία είναι λοιπόν αν η αναμενόμενη από εδώ και πέρα ερυθρόλευκων αποχρώσεων προσέγγιση των αθλητικών θεμάτων σε ΝΕΑ και ΒΗΜΑ θα έχει κέρδη σε αναγνώστες. Αραγε το εξήγησαν αυτό οι δύο διευθυντές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη νέα ιδιοκτησία; Ακόμη και αν η νέα ιδιοκτησία επέμενε στην πρόσληψη πιο «συμβατών» σε εκείνη ποδοσφαιρικών ρεπόρτερ είπαν οι δύο διευθυντές ότι πρέπει να παραμείνουν και οι ήδη υπάρχοντες έστω και σε ρόλο σχολιαστών για να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία και να μη μετατραπεί το αθλητικό τμήμα των ΝΕΩΝ και του Βήματος σε «Φως» ή σε «Πρωταθλητή»; Γενικά εκτός από τους εαυτούς τους και τους (πολύ) δικούς τους ανθρώπους οι δύο διευθυντές πάλεψαν για κάποιον άλλο;
Αλήθεια εκείνοι που ούρλιαζαν και χτυπιόντουσαν στα γραφεία του ΔΟΛ στην εμφάνιση Μουλόπουλου και στην πρόταση εξαγοράς από τον Ιβάν Σαββίδη και εκείνοι που υπέγραψαν το περίφημο άρθρο για το ότι οι εφημερίδες δεν είναι γιαούρτια και βότκες τι έχουν να πουν τώρα που το 70% των συναδέλφων τους πήγαν σπίτι τους και όσοι έμειναν θα συνεχίσουν να εργάζονται με μειωμένες απολαβές; Βέβαια πολλοί από αυτούς που έσκιζαν τα ρούχα τους ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν στον ΔΟΛ όχι μόνο με Σαββίδη αλλά ούτε με Μαρινάκη για λόγους ηθικής τάξεως αλλά και… αισθητικής όπως χαρακτηριστικά φώναζαν στη Μιχαλακοπούλου την επίμαχη περίοδο καπάρωσαν πρώτοι πρώτοι γραφείο στο νέο κτίριο! Οπως το ίδιο έκαναν και διάφοροι που εξαπέλυαν μύδρους εναντίον του Β.Μαρινάκη στα social media όταν κυκλοφόρησε η Ελευθερία του Τύπου και έτρεχαν μετά να σβήνουν άρον άρον τα post και να σφυρίζουν κλέφτικα. Και αυτοί πρώτοι πρώτοι καπάρωσαν γραφεία στη Συγγρού.
Τέλος να σημειώσουμε ότι τα ψηφιακά Μέσα του ΔΟΛ βρίσκονται όχι σε δεύτερη αλλά σε τρίτη μοίρα στον νέο σχεδιασμό και δύσκολα ειδικά το in.gr θα καταφέρει να γίνει το σημείο αναφοράς του internet όπως παλαιότερα. Επίσης χλωμό μοιάζει και το μέλλον του BHMA FM αφού σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα υπολειτουργεί. Θα είναι χωρίς πρόγραμμα και θα υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα (κάποια δελτία ειδήσεων ίσως και κάποιο μαγκαζίνο) για να διατηρήσει την ενημερωτική του άδεια.
ΥΓ: Πλανάται στον αέρα η θεωρία ότι όλα αυτά τα μη κανονικά που γίνονται στον ΔΟΛ μετά την εξαγορά Μαρινάκη γίνονται επειδή ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να γίνει γρήγορα και ομαλά η μετάβαση και σε επόμενη φάση θα ξεδιπλώσει αναπτυξιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα, προσλήψεις προσωπικού κλπ. Το σημειώνουμε και αυτό αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο ίσως όταν αποφασισθεί η… αναγέννηση του ΔΟΛ να μην υπάρχει κάτι να αναγεννηθεί αφού όπως μας είπε χαρακτηριστικά συνάδελφος που παρέμεινε στον Οργανισμό «Ο Μαρινάκης πήρε έναν πολυτραυματία ασθενή και αντί να ξεκινήσει την αποκατάσταση των τραυμάτων αποφάσισε να τον ρίξει σε τεχνητό κώμα μέχρι να δει τι θα κάνει. Ισως η μέθοδος αυτή να λειτουργήσει και όταν αποφασίσει ο ιδιοκτήτης να επαναφέρει στη ζωή τον ασθενή αυτό να γίνει γρήγορα και χωρίς παρενέργειες. Ισως όμως ο ασθενής δεν ξυπνήσει ποτέ από το κώμα…»
enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: