Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα

Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα
Οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέπεμψαν την Παρασκευή ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο που αφορά τα προβλήματα που αυτές οι δύο χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Άτυπης Σύνοδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ανέφερε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις «κόκκινες γραμμές» που δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας το επόμενο διάστημα διότι από αυτή τη συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το εάν και πώς θα πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας στα τέλη Μαρτίου. 
 



Η ατζέντα της Συνόδου:

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020, είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε.

Η συζήτηση για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αφορά την ισχύ της ίδιας της ΕΕ και κυρίως το κοινωνικό βάθος της, είπε. Οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέπεμψαν την Παρασκευή ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο 

Ξεκαθάρισε, όπως εξήγησε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή στην ΕΕ με ένα προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται. «Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή», τόνισε.

Με την παρέμβασή του, είπε, ήθελε να επισημάνει ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τοπ ύψος των δαπανών αλλά και των εσόδων. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η λύση, τόνισε, είναι η ανέρευση περισσότερο φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των φορολογούμενων.

Αιγαίο - Κυπριακή ΑΟΖ

Αναφορικά με τις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Ν. Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη Σύνοδο.

Είπε ότι ενημέρωσε για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος».

Τόνισε ότι ως Ε.Ε. πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών». Σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε».




Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε τη στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας πως ήταν ουσιαστική και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι εμείς «θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

«Μακεδονικό» - Ονοματολογικό

«Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρέπει να δοθεί λύση. Γι' αυτό πήρα την πρωτοβουλία να συναντήσω τον ομόλογό μου στο Νταβός να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως ξεκαθάρισε: «Στόχος είναι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση» ενώ είπε: «Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας».

Δείτε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ


«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ.

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι' αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «Αν φθάσουμε σε λύση, η οποία θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, που μπορεί να έχει προοπτική, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση τόσο με τον κυβερνητικό μας εταίρο όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα».

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σε άλλη ερώτηση Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: