Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Νέα λίστα με Έλληνες στα Paradise Papers – Περιλαμβάνονται 2.594 ονόματα




Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες μίντια αλλά και πολιτικούς περιλαμβάνει η νέα λίστα με τα ελληνικά ονόματα στα Paradise Papers, που δημοσιεύει η εφημερίδα Αυγή.
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται τόσο μεγάλος αριθμός ελληνικών ονομάτων, αφού η λίστα περιλαμβάνει 2.594 καταχωρίσεις που προέρχονται από τα εταιρικά μητρώα της Μάλτας. Η πρώτη διαρροή συμπεριλάμβανε μόλις 235 ονόματα Ελλήνων.
Δείτε εδώ τη ΛΙΣΤΑ
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαρροή δεν σημαίνει αυτόματα παρανομία. Υπενθυμίζεται ότι τα Paradise Papers αποδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες, αλλά και ιδιώτες, μπορούν να αποφύγουν τους φόρους χρησιμοποιώντας τεχνητές δομές, διαδικασία που εάν εκτελείται σωστά, είναι καθ’ όλα νόμιμη.
Δείχνει ωστόσο τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο στήθηκε ένα διεθνές σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής το οποίο εμπιστεύτηκαν χιλιάδες πρόσωπα και παράγοντες, όχι μόνο στην Ελλάδα.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται ξανά είναι για το εάν μια νόμιμη διαδικασία αποφυγής να φορολογηθεί η περιουσία εντός της χώρας, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην οικονομία της, είναι και πράξη ηθική ή και πατριωτική, για να χρησιμοποιηθεί και μια αξία την οποία συχνά επικαλούνται εκείνοι που φιγουράρουν σε κάθε λογής λίστες.
Η αποκάλυψη των λιστών δίνει στο κράτος το εργαλείο και την υποχρέωση να ελέγξει σε βάθος το πού πάει ο πλούτος των ελίτ της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: