Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Δεκάρα δεν δίνουν για τις απειλές του Αντώνη Κομανέτση οι γαλάζιοι αντάρτες

«Αντάρτες» βουλευτές αψήφησαν την κομματική πειθαρχία Σαμαρά


Δώδεκα μέλη της ΚΟ δεν ψηφίζουν τα μέτρα, άλλοι πέντε εμφανίζονται αρνητικοί ή συγκλίνουν προς το «όχι»
«Ανταρσία» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Μετά την απόφαση του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει και να ψηφίσει το νέο μνημόνιο και παρά την κομματική πειθαρχία που ζήτησε νωρίς το μεσημέρι, ήδη δώδεκα βουλευτές αγνόησαν την εντολή του και άλλοι πέντε τείνουν προς την αρνητική στάση.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ που ολοκληρώθηκε και ασκήθηκε κριτική για την αλλαγή στάσης της ΝΔ, εκδηλώθηκαν τα πρώτα «αντάρτικα». Οι βουλευτές κ. Χρήστος Ζώης (Λάρισας), κ. Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοιας), κ. Μαργαρίτης Τζίμας (Δράμας), κ. Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), κ. Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), κ. Παναγιώτης Μελάς (Α' Πειραιά), κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών), κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος (Εβρου), κ. Κώστας Παπασιώζος (Άρτας), κ. Σπύρος Γαληνός (Λέσβου), κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας (Καστοριάς), κ. Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας) δήλωσαν πως προτίθενται να καταψηφίσουν το μνημόνιο, άλλοι τρεις, οι κκ. Κώστας Γκιουλέκας (Α' Θεσσαλονίκης), Γιώργος Βλάχος (Αττικής), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), συγκλίνουν προς το «όχι», ενώ αρνητικοί εμφανίζονται δύο επιπλέον, οι κκ. Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου) και Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας). Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο «όχι» φέρεται να είναι και η βουλευτής Δωδεκανήσου κυρία Μίκα Ιατρίδη ενώ προβληματισμένος για τη στάση που θα κρατήσει είναι ο βουλευτής Χίου κ. Κ. Μουσουρούλης.

Σαμαράς: «Θα κριθούμε από την Ιστορία»

Με δραματικούς τόνους για το αύριο της χώρας μπροστά στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους βουλευτές, εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων, να υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων.

«Πρέπει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, όχι στο κόμμα. Δεν συνομιλούμε μόνοι μας. Να σκέφτεστε τις επόμενες γενιές, τα παιδιά, και τι θα αφήσουμε πίσω μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος τόνισε: «Ηγέτης είναι αυτός που πάει κόντρα. Δύσκολο το “όχι” τότε, δύσκολο το “ναι” τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουμε».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η αποστροφή του κ. Σαμαρά σε ένα σημείο της δευτερολογίας του. «Μεταξύ της βεβαιότητας της καταστροφής και της αμφιβολίας για τη σωτηρία διαλέγω το δεύτερο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Θα κριθούμε από την Ιστορία αν βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη. Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσετε την υποχρέωσή σας απέναντι στη χώρα».

Προηγούμενως, εν μέσω των αντιδράσεων των βουλευτών, είχε παρέμβει ο κ. Σαμαράς που είπε χαρακτηριστικά προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να απαντήσει σε όσους διαφωνούν: «Το “ωσαννά” από το “σταύρωσον” απέχει πέντε μέρες...»

Οι επικριτές

Ο κ. Ζώης, βουλευτής Λάρισας από το 2000 και νυν τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, άσκησε κριτική για το... «ανάστημα που μπορεί να ορθώσει» την επόμενη ημέρα απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών μας, εφόσον πτωχεύσουμε.

Ο κ. Ζώης έχει σοβαρές ενστάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση για τους εξής λόγους: Ο πιο σημαντικός σχετίζεται με το βρετανικό Δίκαιο και κατά πόσον η υπαγωγή σε αυτό υπονομεύει τον ρόλο της επόμενης κυβέρνησης, ο δεύτερος για την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), την επιτυχία του οποίου αμφισβήτησε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε, και ο τρίτος αφορά τα υφεσιακά μέτρα που υπάρχουν στο νέο πακέτο που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα έλεγε ο κ. Σαμαράς τα τελευταία δυο χρόνια.

«Η συνείδησή μου δεν μου επέτρεψε να υπερψηφίσω το πρώτο μνημόνιο, δε μου επιτρέψει να ψηφίσω ούτε το δεύτερο» έλεγε μετά την ΚΟ στους δημοσιογράφους.

Αρνητικός έναντι του νέου πακέτου εμφανίστηκε και ο κ. Δ. Σταμάτης, που ανέφερε πως σκέφτεται να υπερψηφίσει το PSI και ζήτησε να αρθεί η κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν οι βουλευτές κατά συνείδηση.
Η αναφορά όμως του κ. Σταμάτη πυροδότησε ένταση με τον βουλευτή Β΄ Αθηνών και τομεάρχη Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο να σημειώνει πως η έξοδός μας από το ευρώ θα δικαιώσει εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός συνόρων.

«Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αμφισβητούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στην ΚΟ είναι μια φράση του κ. Σταμάτη που απάντησε, όταν είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ότι η χρεοκοπία θα δικαιώσει όσους έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω: «Προτιμώ να μου πάρουν το σπίτι Έλληνες που έχουν λεφτά. Κάποιοι εδώ μέσα μας επιτιμούν. Τα είπε καλά ο πρόεδρος και δεν χρειάζονται οι βασιλικότεροι του βασιλέως. Χθες και σήμερα ακούω πολλές κωλοτούμπες. Είναι πολλά τα λεφτά».

«Πήρατε την ατζέντα του αρχηγού του 8%» είπε με οργισμένο ύφος ο κ. Μαρκόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει το νέο μνημόνιο: «Οποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα· όποιος δεν φοβάται μία κι έξω» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαρκόπουλος, εκ των πιο σκληρών υποστηρικτών του κ. Σαμαρά τα δυόμισι τελευταία χρόνια, υπενθύμιζε σε συνομιλητές του ότι έχει κάνει σειρά ομιλιών στη Βουλή υπερασπιζόμενος την αντιμνημονιακή πολιτική, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο να αλλάξει γραμμή στην αυριανή ψηφοφορία.

Στα βήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. και ο πρώην υπουργός κ. Τζίμας που δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας και ο κ. Θ. Καράογλου ζήτησαν να τους εξηγήσει ο κ. Σαμαράς την αλλαγή στάσης, ενώ υπέρ της ψήφισης του μνημονίου τάχθηκαν οι κκ. Βύρ. Πολύδωρας (αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β΄ Αθηνών) και Αθ. Νάκος (βουλευτής Μαγνησίας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τζαβάρα παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ και είπε στον βουλευτή Ηλείας: «Ωραία, πείτε τι θέλετε. Να έχουμε δελτίο στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Να μην έχουμε φάρμακα;».


Πυρά Μανώλη κατά Σαμαρά: «Δεν υπογράφω δήλωση του Ν. 105»



Στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Ι. Μανώλης κατηγορώντας ευθέως τον κ. Σαμαρά ότι δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όλους τους αντιμνημονιακούς της ΝΔ.

«Δεν πρόκειται να υπογράψω δήλωση του νόμου 105 που μου ζητάει ο Σαμαράς ότι θα στηρίξω το μνημόνιο. Ο Σαμαράς βάζει φράχτη και δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όλους τους αντιμνημονιακούς υποστηρικτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Μανώλης που πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλισμού του κόμματος.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη κίνηση συνδικαλιστών και στελεχών της ΝΔ που ανήκουν στις τάξεις της «λαϊκής Δεξιάς» για τον τρόπο που θα αντιδράσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες «ανταρσίες» αύριο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από βουλευτές που δεν έχουν λάβει τον λόγο στη σημερινή ΚΟ.

Η ομιλία Σαμαρά στην ΚΟ


Την πρόθεση της ΝΔ να ζητήσει διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων διεμήνυσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠαΣοΚ, λέγοντας πως οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του «δεν παραγράφονται» και πως «θα έρθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη Βουλή».

Επανέλαβε πως για πρώτη φορά στα τελευταία δύο χρόνια έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ ότι χρειάζεται συσπείρωση και πως η κομματική πειθαρχία σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι αυτονόητη.

«Είμαστε ή δεν είμαστε παράταξη; Θα κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα ή όχι; Αυτονόητα θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Αυτό συμβαίνει πάντα σε κρίσιμες αποφάσεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς τώρα; Εγώ δεν ζητώ μόνο αυτό. Ζητώ να αναλογιστείτε όχι τι θα ψηφίσετε, αλλά τι θα συνέβαινε στη χώρα αυτή αν σήμερα αυτή η παράταξη αποδυναμωνόταν» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην περιφέρεια του καθενός, όπου διάφοροι επίδοξοι πολιτευτές προσπαθούν να υπερκεράσουν σε αντιμνημονιακή ρητορεία τους δικούς μας βουλευτές. Να ξέρετε πως όσοι σε τέτοιες περιοχές, ανεύθυνα και ανέξοδα, παριστάνουν τους βασιλικότερους του βασιλέως, δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιοι» συνέχισε, λέγοντας πως δεν θέλει για υποψηφίους «τζάμπα επαναστάτες και τζάμπα μάγκες».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, τονίζοντας πως «έχουμε περάσει όλοι μας εξετάσεις συνέπειας και σταθερότητας» και «τώρα χρειαζόμαστε συσπείρωση και αποφασιστικότητα». «Είμαστε ο στυλοβάτης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, η ΝΔ είναι το μόνο αποκούμπι για να πιαστεί ο ελληνικός λαός. Στις εκλογές που θα έρθουν σύντομα, σε συνθήκες γενικευμένης απόγνωσης, ποιος θα τολμήσει να αποδυναμώσει τη μόνη ελπίδα που είναι η ΝΔ; Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα κάνετε το καθήκον σας, όχι μόνο απέναντι στο κόμμα και την παράταξη, αλλά πρωτίστως απέναντι στην πατρίδα».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως ήταν καταστροφική για τη χώρα η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΠαΣοΚ τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνοντας: «Ολοι οι ιστοί μιας ζωντανής οικονομίας –η αγορά, η κατανάλωση, οι επενδύσεις, η εμπιστοσύνη, η ψυχολογία– έχουν καταρρεύσει».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤ 2%. ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΟΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ.