Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Kόλαφος το ΔΝΤ για την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ> Διώξτε τους και πάρτε ξένους μάνατζερς για να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις!

Πυρηνική βόμβα από το ΔΝΤ στους μανατζαρέους του ΤΑΙΠΕΔ που κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν κάθε ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και των Επιχειρήσεων στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο.
Μάλιστα το ΔΝΤ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και εισηγείται την αντικατάσταση της αποτυχημένης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους μάνατζερς!
Σε καμιά περίπτωση το ΔΝΤ δεν θάθελε οι αποκρατικοποιήσεις να περνάνε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου η τα υπουργεία-γι΄αυτό και οι ξένοι μάνατζερς. Κι εδώ δεν εχει άδικο, μια και σοκαρισμένοι οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν ότι 3 χρόνια τώρα ούτε μεταρρυθμίσεις κάνουν οι εγχώριοι πολιτικοί της συμφοράς και της διαπλοκής, ούτε είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε πραγματικές αποκρατικοποιήσεις!

Ιδού λοιπόν τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για τις αποκρατικοποιήσεις>

Οι επιδόσεις της Ελλάδας κρίνονται, στην έκθεση, πολύ χαμηλότερες των στόχων και το ΔΝΤ ζητεί:
*Σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, τόσο στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις όσο και στον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα πρέπει: (α) να καταργηθεί η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους, και (β) να αντικατασταθεί η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
 
*Εάν ο έλεγχος της τρόικας το α΄ εξάμηνο εφέτος δείξει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξετάσει δραστικές διοικητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ από ξένους ειδικούς».
*Έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα.
*Να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση.
*Να ολοκληρωθούν 21 αποκρατικοποιήσεις έως τον προσεχή Ιούνιο.



Η λίστα των αποκρατικοποιήσεων παρέμεινε η ίδια, αναφέρει το ΔΝΤ, αλλά η αξία των προς πώληση ακινήτων και ΔΕΚΟ αυξήθηκε μετά από στοιχεία που έδωσαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Συνολικά 10 δισ. ευρώ θα έρθουν από 3.150 ακίνητα, στα οποία θα μπει «πωλητήριο» τα επόμενα 2-3 χρόνια και επιπλέον 8 δισ. ευρώ αναμένονται από επιπλέον 10.000 ακίνητα τα οποία προετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση στη συνέχεια.

Εξάλλου, το ΔΝΤ κάνει λόγο για πολύ σκληρό πρόγραμμα 12 προκηρύξεων διαγωνισμών έως τον Ιούνιο του 2013 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για πολιτικά προσκόμματα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι σωρευτικά αναμένεται να φτάσουν στα ταμεία του δημοσίου 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 16 και 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020.

Τα «φάουλ» της ελληνικής κυβέρνησης

Κριτική ασκείται για την αποτυχία στους στόχους αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 3,2 δισ. ευρώ του 2012 δεν ήρθαν ποτέ. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι «πολιτικές αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές» , ενώ το κοινοβούλιο πέρασε τροποποίηση στο Νόμο Περί Αποκρατικοποιήσεων που επιτρέπει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να κάνει συστάσεις πριν από κάθε συναλλαγή. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

NA SYLLHFUEI O STOYRNARAS GIA PRODOSIA THS ELLADOS KAI NA TIMORHTHEI PARADEIGMATIKA!

Ανώνυμος είπε...

USA Παγκοσμιοποίηση- Αυτοδυναμή καταστροφή !