Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μ. Σούλτς: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση»

 















Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πηγαίνουν «υπερβολικά μακριά» στην πολιτική της λιτότητας,
εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα L’ Echo.
«Όσον αφορά το εθνικό επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί σε μια υπερβολική πολιτική λιτότητας. Το επιχείρημα ότι με τη μείωση των δημοσίων προϋπολογισμών επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι προφανώς λανθασμένη», δηλώνει τη στιγμή που οργιάζει η συζήτηση ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάκαμψη εν μέσω ύφεσης και μεγάλης ανεργίας στην Ευρώπη. Για τον Σουλτς, «καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές».
Όσον αφορά τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, που υποστηρίζει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, την οποία οι Γάλλοι σοσιαλιστές κατηγορούν για “εγωιστική αδιαλλαξία”, ο Σουλτς είπε ότι “δεν μπορεί να κατηγορήσει την Άγκελα Μέρκελ ότι αποφασίζει μόνη, ενώ υπάρχουν 26 ακόμη ηγέτες γύρω από το τραπέζι “στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Γερμανία “δεν έχει παρά μια ψήφο”.
“Ο μόνος που αντικρούει αυτή την προσέγγιση είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε ένα πακέτο ανάπτυξης. Αλλά πού έμειναν τα μέτρα αυτά; Θα το επαναλάβω, στις 22 Μαΐου, ξανά, στους Ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής”, υπόσχεται ο Σουλτς.
Όσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, ο Σουλτς λέει ότι “καταλαβαίνει τον κόσμο που είναι απογοητευμένος” και θεωρεί ότι η “Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση”.
“Πρέπει να πάμε να βρούμε τους πολίτες εκεί όπου βρίσκονται. Και βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση σκεπτικισμού που είναι κατανοητός: είναι η αναποτελεσματικότητα της ΕΕ, η έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, μια τρόικα που επιβάλλει μέτρα στις χώρες”, τονίζει.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποιά είναι η δημοκρατική της ευθύνη; το ΔΤΝ, ποιά είναι η δημοκρατική του ευθύνη; Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πλέον τη λειτουργία της ΕΕ”, επισημαίνει ο Σουλτς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η “Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση”....
είπε ο ακριβοπληρωμένος Ευρωπαίος ΜΕΓΑΛΟΫΠΑΛΛΗΛΟΣ και άναψε ένα cohiba για να πάνε κάτω τα σεκλέτια!!
Ρε ούστ από δω, κοπρόσκυλα της ΕΕ!! Σας έχουμε πάρει χαμπάρι από καιρό. Εθνική ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ!! Όσο υπάρχουμε και ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ακόμα...